درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از اولین نبرد سیمون بولیوار تا تظاهرات علیه ازهاری
امروز جمعه، شانزدهم آبان سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با بیستم ربیع الاول سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با ششم نوامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( شانزدهم آبان ) به شرح زیر است:
اولین نبرد سیمون بولیوار
۲۰۷ سال پیش در چنین روزی، ششم نوامبر سال ۱۸۱۳ میلادی اولین نبرد سیمون بولیوار (Simón Bolívar)، قهرمان آزادی بخش ملل آمریکای جنوبی، برای آزادی کشورش ونزوئلا از سلطه اسپانیا، با پیروزی به پایان رسید.
در این جنگ سپاه ۶۵۰۰ نفری سیمون بولیوار بر سیزده هزار سرباز اسپانیایی پیروز شد. وی سرانجام ونزوئلا را از سلطه اسپانیائیها آزاد کرد و سپس با نیروهایش، در مبارزات آزادیخواهانه چند کشور دیگر آمریکای جنوبی برای رهایی آنها از استعمار اسپانیا، شرکت کرد.
پیروزی ابراهام لینکلن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا
۱۶۰ سال پیش درچنین روزی، ششم نوامبر سال ۱۸۶۰ میلادی «آبراهام لینکلن» (Abraham Lincoln) از مخالفان برده داری در آمریکا، به ریاست جمهوری رسید.
در دوران ریاست جمهوری وی، جنگهای انفصال در آمریکا شروع شد که با شکست طرفداران برده داری پایان یافت. لینکلن قبل از رسیدن به ریاست جمهوری، رسماً مبارزه با برده داری را آغاز کرده بود. وی در سال ۱۸۶۵ به دست یکی از مخالفان لغو نظام برده داری در آمریکا، به قتل رسید.
تظاهرات علیه ازهاری
۴۲ سال پیش در چنین روزی، شانزدهم آبان سال ۱۳۵۷ هجری شمسی در اعتراض به روی کار آمدن دولت نظامی ارتشبد ازهاری از سرسپردگان رژیم فاسد پهلوی در ایران، راهپیمایی گستردهای در سراسر ایران انجام شد و طی آن مردم مسلمان و مبارز ایران، قاطعانه اعلام کردند که تغییرات ظاهری و جابجایی عناصر دست نشانده رژیم شاه و آمریکا، نمیتواند مانع تداوم مبارزه آنان برای پیروزی انقلاب اسلامی شود. در این روز همچنین امام خمینی (ره) رهبر فقید انقلاب اسلامی به مناسبت کشتار دانشجویان در سیزدهم آبان همان سال، پیامی برای مردم ایران فرستادند. امام (ره) در بخشی از این پیام فرمودند: «شما ملت شجاع، ثابت کردید که تانکها و مسلسلها و سرنیزهها زنگ زده است و با اراده آهنین ملت نمیتواند مقابله کند.»
کشته شدن خاخام صهیونیست تندرو در نیویورک
۳۰ سال پیش، در روز ششم نوامبر سال ۱۹۹۰ میلادی «مئیر دیوید کاهان» (Meir David Kahane) یکی از متعصبترین خاخامهای صهیونیست در نیویورک کشته شد.
وی در سال ۱۹۳۲ در همین شهر متولد شد و در جوانی مدتی را به دلیل ارتکاب جرایمی، چون سرقت و تجاوز در زندان به سر برد. کاهان سپس به صهیونیسم گرایش پیدا کرد، تا جایی که به عنوان یک خاخام تندرو مطرح شد. وی در سال ۱۹۶۸ سازمان به اصطلاح دفاع از یهود موسوم به «کاخ» را در آمریکا بنیان نهاد که اعضای آن صهیونیستهای متعصب با آموزشهای نظامی بودند. پلیس آمریکا مجبور شد برخی از آنها، از جمله کاهان را به دلیل فعالیتهای تروریستی دستگیر کند. سه سال بعد وی به فلسطین اشغالی رفت و توانست به عضویت پارلمان رژیم صهیونیستی (کنست) درآید. دیدگاهها و رفتار افراطی و خطرناک کاهان حتی پلیس رژیم صهیونیستی را مجبور به دستگیری وی میکرد. کاهان خواستار اخراج همه فلسطینیان از سرزمینشان بود و حتی میگفت کسی را که مسجدالاقصی را بمباران کند، تشویق میکند.
درگذشت ابوطیب طبری، فقیه و ادیب مسلمان
۹۹۲ سال پیش، در روز بیستم ربیع الاول سال ۴۵۰ هجری قمری «ابوطیب طبری» فقیه و ادیب مسلمان در بغداد درگذشت. وی درسال ۳۴۸ هجری قمری در آمل - از شهرهای شمالی ایران - متولد شد و برای کسب دانش به نقاط مختلف سفر کرد. ابوطیب بالاخره در بغداد سکنی گزید و به درس و بحث پرداخت و در زمره علمای بزرگ زمان خود در آمد. وی تا پایان عمر طولانی خود مسند قضا و افتاء (فتوا دادن) را در بغداد برعهده داشت. ابوطیب طبری با ادبیات و شعر آشنا بود و اشعاری نیز سروده است. از جمله آثار ابوطیب طبری میتوان به «جواب فی السماع» و «الغناء و التعلیقة الکبری فی الفروع» در ده جلد اشاره کرد.
درگذشت چارلز والتون، پدر فناوری رادیویی بی سیم
۹ سال پیش در چنین روزی، ششم نوامبر ۲۰۱۱ میلادی چارلز والتون، پدر فناوری رادیویی بی سیم در سن ۸۹ سالگی درگذشت.
"چارلز والتون"، کارآفرین و فارغ التحصیل دانشگاه کورنل طی دوران فعالیت خود بیش از ۵۰ ابداع را به نام خود به ثبت رسانده است، اما تنها یکی از آنها برایش شهرت فراوانی به ارمغان آورد، وی در سال ۱۹۷۳ حق امتیاز اختراعی به نام " شناسایی کننده قابل حمل فرکانس رادیویی" را به نام خود به ثبت رساند. فناوری بی سیم RFID اکنون در بسیاری از ابزارهای کنترل از راه دور کاربرد دارند، این تراشهها در قفلهای در خودروها نیز به کار گرفته میشوند و همچنین شرکتها از این فناوری برای ردیابی کالاهای ارزشمند خود در حین حمل و نقل استفاده میکنند. یکی از رایجترین کاربردهای امروزی این فناوری خواندن مشخصات یک کالا و محاسبه قیمت آن در فروشگاههای بزرگ است.