درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از تولد نبی اکرم تا تسخیر لانه جاسوسی
امروز سه شنبه سیزدهم آبان سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۱۷ ربیع الاول سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با سوم نوامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( سیزدهم آبان ) به شرح زیر است:
میلاد خاتم الانبیاء ، حضرت محمد (ص)
۱۴۹۵ سال پیش در چنین روزی، هفدهم ربیع الاول سال ۵۳ قبل از هجرت بنا به قول بسیاری از علمای مسلمان، پیامبر بزرگ اسلام، حضرت محمد (ص) در شهر مکه قدم به عرصه حیات نهاد.
پدر آن بزرگوار عبدالله از خاندان بنی هاشم و مادر گرامیش آمنه بود. حضرت محمد (ص) قبل از ولادت، پدر خویش را از دست داده بود و شش ساله بود که مادرش نیز درگذشت. در این هنگام عبدالمطلب جد آن حضرت، سرپرستی ایشان را به عهده گرفت اما آن بزرگوار نیز پس از دو سال درگذشت و بدین ترتیب حضرت محمد (ص) در هشت سالگی تحت توجه و سرپرستی، ابوطالب، عموی خویش قرار گرفت. حضرت محمد (ص) از دوازده سالگی به اتفاق عموی خود به سفرهای تجاری میرفت و به سبب راستگویی و قابلیت اعتماد بسیار، مردم به وی لقب امین داده بودند. آن حضرت در آغاز جوانی برای رهایی از پلیدیهای عصر جاهلی و نیز اندیشه در جهان آفرینش، به غار حرا در نزدیکی مکه پناه میبرد و در آنجا ساعتها عبادت میکرد. هنگامی که چهل سال از عمر پربرکت پیامبر اکرم (ص) گذشته بود، جبرئیل بر آن حضرت نازل شد و پیام خداوند یکتا را مبنی بر پیامبری ایشان، ابلاغ کرد. بدین ترتیب حضرت محمد (ص) آخرین رسول و فرستاده خدا وظیفه هدایت مردم به سوی توحید و یکتاپرستی را به عهده گرفت. رسول گرامی اسلام (ص) در مدت رسالت خویش با تحمل سختیهای فراوان، بت پرستی را در حجاز ریشه کن کرد و حکومتی مبتنی بر تعالیم کامل و متعالی اسلام برپا نمود. ضمن عرض تبریک به مناسبت میلاد فرخنده این خورشید پرفروغ هدایت، سخنی گرانبها از آن بزرگوار را نقل میکنیم که فرمود: «سه چیز است که در هر کس باشد خصلت ایمان را کامل ساخته است:، چون خشنود شد، خشنودیش او را به راه باطل نبرد و چون خشمگین شد، خشمش او را از حق دور نکند و چون قدرت یافت، به آنچه حقش نیست دست نیندازد.»
میلاد حضرت امام جعفر صادق (ع)
۱۳۵۹ سال پیش در چنین روزی، هفدهم ربیع الاول سال ۸۳ هجری قمری حضرت امام جعفر صادق (ع) از نوادگان پاک رسول گرامی اسلام (ص) و پیشوای ششم شیعیان در مدینه متولد شد.
آن حضرت دوازده سال از عمر خود را در کنار جدش امام سجاد (ع) و نوزده سال را در کنار پدرش امام محمد باقر (ع) گذراند و در سال ۱۴۸ هجری قمری به شهادت رسید. دوران زندگی این امام بزرگوار، عصر شکوفایی علم و دانش، تفسیر قرآن و نشر علوم گوناگون بود. این دوران که مصادف با سقوط بنی امیه و روی کارآمدن بنی عباس بود، فرصت مناسبی برای امام صادق (ع) فراهم آورد تا مردم را از حقایق و تعلیمات دین مبین اسلام آگاه و نخستین دانشگاه بزرگ اسلامی را پایه گذاری کند. امام صادق (ع) علاوه بر آگاهی عمیق از علوم و معارف اسلامی، بر علوم مختلفی ازجمله طب، شیمی، ریاضی و بسیاری فنون دیگر احاطه کامل داشت. دوستداران علم و دانش در هر زمینه به محضر آن حضرت شرفیاب میشدند و درباره هر موضوع علمی و دینی که میخواستند از آن حضرت سوال میکردند. امام صادق (ع) نیز به فراخور استعداد و فهم هر شخص به او پاسخ میداد. حدود چهار هزار شاگرد برجسته در محفل درس امام صادق (ع) تربیت شدند و دانشمندانی همچون جابربن حیّان، شیمیدان معروف و کاشف گوگرد، از دانش ایشان بهره بردند. ضمن عرض تبریک به مناسبت میلاد مبارک این امام هُمام، سخنی زیبا از آن حضرت را نقل میکنیم که فرمود: «دانش بجویید و همراه با کسب دانش، خود را با بردباری و وقار زینت بخشید و نسبت به کسی که به او دانش میآموزید فروتن باشید.»
سالروز قتل امیرکبیر در حمام فین کاشان
۱۷۴ سال پیش در چنین روزی هفدهم ربیع الاول ۱۲۶۸ هجری قمری امیرکبیر صدراعظم ایران به دستور ناصرالدین شاه پادشاه قاجاریه به قتل رسید.
میرزا تقی خان فراهانی از خانوادهای فقیر بود. وی در دستگاه قائم مقام پرورش یافت و دبیری کارآمد و منشی لایقی شد. وی سمتهای متعددی در زمان فتحعلی شاه و محمدشاه قاجار داشت و در خدمت ناصرالدین میرزای ولیعهد، فعالیت میکرد. میرزاتقی خان پس از مرگ محمدشاه قاجار تلاش فراوانی در به سلطنت رساندن ناصرالدین شاه نمود و لقب اتابک اعظم گرفت. نزدیکی وی به شاه به حدی بود که ناصرالدین شاه قاجار تنها خواهر خود را به عقد میرزاتقی درآورد، هرچند مهد علیا مادر شاه، از این امر راضی نبود. پس از صدر اعظمی و فرونشاندن ناآرامیها و به جریان انداختن امور کشور، به امیرکبیر ملقب گردید و بیشتر از قبل مورد حسادت درباریان واقع شد. سرانجام با بدگوییهای فراوانی که نزد شاه از او گفتند به دستور شاه قاجار از صدارت عزل گردید و بدخواهان از ترس تغییر نظر شاه، حکم قتل وی را نیز از سلطان گرفتند. وی را در حمام فین کاشان با گشادن شریان بازویش به قتل رسانده و سپس جسدش را به عراق برده و در کربلا به خاک سپردند.
حمله ماموران امنیتی شاه به منزل امام خمینی در قم
۵۶ سال پیش در چنین روزی، سیزدهم آبان سال ۱۳۴۳ هجری شمسی ماموران امنیتی رژیم شاه، با حمله به منزل حضرت امام خمینی (ره)، رهبر فقید انقلاب اسلامی ایران، در شهر مذهبی قم، ایشان را بازداشت و پس از انتقال به تهران، ایشان را به ترکیه تبعید کردند.
رژیم شاه، رهبر کبیر انقلاب اسلامی را به دلیل حمایت ایشان از استقلال و آزادی ملت مسلمان ایران و پایداری در راه حفظ آرمانهای اسلامی به ترکیه تبعید کرد. هدف رژیم شاه، متوقف کردن مبارزات امام خمینی (ره) و مردم مسلمان ایران بود، زیرا رژیم شاه حضور امام خمینی (ره) را در کشور، موجب آگاهی و قیام ملت مسلمان ایران علیه استبداد این رژیم میدانست و براین باور بود که با تبعید رهبر انقلاب اسلامی، مردم نیز دست از مبارزه خواهند کشید. اما پس از انتشار خبر تبعید حضرت امام خمینی (ره) به ترکیه، تظاهرات اعتراض آمیز وسیعی در نقاط مختلف ایران برپا شد.
روز دانش آموز
۴۲ سال پیش در چنین روزی، سیزدهم آبان سال ۱۳۵۷ هجری شمسی در جریان مبارزات مردم مسلمان ایران برای پیروزی انقلاب اسلامی، تظاهرات اعتراض آمیز دانشجویان و دانش آموزان در تهران، توسط ماموران رژیم شاه به خاک و خون کشیده شد.
در این روز که مقارن با سالگرد تبعید امام خمینی (ره) به ترکیه بود، گروه کثیری از دانشجویان و دانش آموزان به نشانه محکوم کردن این اقدام زبونانه رژیم شاه، در دانشگاه تهران اجتماع کردند. درپی آن، ماموران رژیم با حمله به صفوف مردم، تعداد زیادی از دانشجویان و دانش آموزان معترض را به شهادت رساندند. از این رو، روز سیزدهم آبان، در تاریخ انقلاب اسلامی، به نام «روز دانش آموز» ثبت شده است.
تسخیر لانه جاسوسی
۴۱ سال پیش در چنین روزی، سیزدهم آبان سال ۱۳۵۸ هجری شمسی به مناسبت سالگرد تبعید امام خمینی (ره) به ترکیه و اولین سالگرد کشتار دانش آموزان و دانشجویان ایرانی توسط ماموران رژیم شاه، راهپیمایی عظیمی توسط دانشجویان و دانش آموزان در تهران انجام شد و طی آن تعدادی از دانشجویان مسلمان و انقلابی که خود را دانشجویان پیرو خط امام نامیدند، سفارت آمریکا در تهران را، که به مرکز جاسوسی علیه ملت ایران تبدیل شده بود، به تصرف خود درآوردند. این اقدام در اعتراض به توطئههای متعدد آمریکا علیه انقلاب اسلامی ایران صورت گرفت. قبل از تصرف سفارت آمریکا، وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران، بارها به دلیل دخالتها و توطئههای آمریکا علیه ایران، رسماً به واشنگتن اعتراض کرده بود. اما دولت آمریکا به این اعتراضات توجه نکرد و همچنان به دخالتهای خود در امور داخلی ایران ادامه داد. چنانکه پس از تصرف سفارت آمریکا، برطبق اسناد و مدارک روشنی که از این محل به دست آمد، ثابت شد که این سفارتخانه در واقع مرکز فعال جاسوسی و توطئه علیه ملت ایران بوده است به همین مناسبت، در تاریخ انقلاب اسلامی، روز تصرف سفارت آمریکا در ایران، روز مبارزه با استکبار جهانی نام گرفته است. در پی تصرف سفارت آمریکا، حضرت امام خمینی (ره)، رهبر فقید انقلاب اسلامی، ضمن تایید و تحسین این عمل شجاعانه، فرمودند: «فتح لانه جاسوسی آمریکا، انقلابی به مراتب عظیمتر از انقلاب اول بود.»