درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از هلاکت یزید تا نخستین شهید محراب
امروز شنبه، دهم آبان سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۱۴ ربیع الاول سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با سی ویکم اکتبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( دهم آبان ) به شرح زیر است:
هلاکت یزید بن معاویه
۱۳۷۸ سال پیش، در روز چهاردهم ربیع الاول سال ۶۴ هجری قمری یزید بن معاویه، هلاک شد.
یزید حاکمی ستمکار و فاسق بود و از ۳۷ سال عمرش، سه سال و نه ماه حکومت کرد. او در زمان حکومتش مرتکب فجایع بزرگی شد. ازجمله آنها میتوان به شهادت رساندن امام حسین (ع) نوه بزرگوار پیامبر اکرم (ص) و یاران ایشان، حمله وحشیانه به مدینه و حمله به مکه و تخریب خانه خدا، اشاره کرد. یزید بیش از حکومت داری، در اندیشه راحت طلبی و خوشگذرانیهای گناه آلود بود و به اصول و تعالیم اسلام پایبند نبود. وی به سبب ظلم و ستمی که در حق خاندان پیامبر اسلام (ص) و دوستداران اهل بیت او روا داشت، در نزد مسلمانان، فردی منفور و ظالم محسوب میشود.
اعلام بی طرفی ایران در جنگ جهانی اول
۱۰۶ سال پیش در چنین روزی، دهم آبان سال ۱۲۹۳ هجری شمسی درجریان جنگ جهانی اول، دولت وقت ایران، اعلام بی طرفی کرد.
بی طرفی ایران در این جنگ، پس از تصویب مجلس شورای ملی، توسط دولت اعلام شد. اما ضعف سیاسی حکام وقت و اوضاع آشفته داخلی ایران و جنگ افروزی و توسعه طلبی کشورهای درگیر در جنگ، موجب شد تا بی طرفی ایران توسط این کشورها نقض شود. به همین سبب، ایران هدف تهاجم نیروهای انگلیس، روسیه و عثمانی قرار گرفت و خسارتهای بسیاری بر ایران وارد آمد.
حمله انگلستان و فرانسه به مصر
۶۴ سال پیش در سی و یکم اکتبر ۱۹۵۶ میلادی انگلستان و فرانسه پس از اعلام ملی شدن کانال سوئز توسط جمال عبدالناصر به مصر حمله کردند.
پس از ملی اعلام شدن کانال سوئز و تصرف تاسیسات کانال توسط نیروهای مصری، که در مالکیت یک شرکت مشترک انگلیسی و فرانسوی بود، انگلیسیها و فرانسویها سحرگاه روز ۳۱ اکتبر ۱۹۵۶ م بندر پرت سعید در مدخل کانال را مورد حمله قرار دادند. همزمان با این عملیات، نیروهای رژیم صهیونیستی هم وارد مصر شدند و مواضع قوای مصری در ساحل شرق کانال سوئز را به تصرف خود درآوردند. همچنین نیروهای رژیم صهیونیستی همراه با قوای انگلیس و فرانسه تلاش کردند تا خلیج عقبه را بر روی کشتیهای اسرائیلی باز کنند. با پیاده شدن چتربازان انگلیسی و فرانسوی و به دنبال یک سری جنگهای شدید و مقاومتهای مردمی، سراسر شبه جزیره سینا به تصرف متجاوزان درآمد. اما به دنبال تهدید شوروی به مداخله نظامی و فشار امریکا، دولت های متجاوز به آتش بس گردن نهادند و نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در طول کانال سوئز مستقر شدند. جنگ سوئز به تقویت موقعیت داخلی و بین المللی جمال عبدالناصر و تبدیل او به عنوان یک قهرمان ملی و قومی عرب کمک فراوانی کرد و زمینه را برای حرکت های ملی و ضد استکباری در کشورهای عربی دیگر فراهم ساخت.
شهادت آیت الله قاضی طباطبایی، اولین شهید محراب
۴۱ سال پیش در چنین روزی، دهم آبان سال ۱۳۵۸ هجری شمسی آیت الله «سید محمد علی قاضی طباطبایی»، عالم و فقیه مبارز، به دست اعضای گروهک منحرف و تروریستی فرقان به شهادت رسید.
او در سال ۱۲۹۳ هجری شمسی در شهر تبریز ـ در شمال غربی ایران ـ به دنیا آمد و تحت تعلیم و تربیت پدر بزرگوارش، مقدمات علوم دینی را فرا گرفت. آیت الله قاضی طباطبایی سپس سطوح عالی تحصیلاتش را در حوزههای معتبر علمیه گذراند و از محضر علمای بزرگ آن زمان همچون حضرت امام خمینی (ره) بهره فراوان برد. آیت الله قاضی طباطبایی در طول مبارزات سیاسی خویش علیه شاه، بارها تبعید و زندانی شد. وی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، از سوی حضرت امام خمینی (ره) رهبر فقید انقلاب اسلامی، به عنوان نماینده ایشان و امام جمعه شهر تبریز منصوب شد و سرانجام در چنین روزی به شهادت رسید.
ترور ایندیرا گاندی، نخست وزیر وقت هند
۳۶ سال پیش در چنین روزی، سی و یکم اکتبر ۱۹۸۴ میلادی خانم «ایندیرا گاندی» (Indira Gandhi) نخست وزیر وقت هند به دست دو تن از محافظان خود، ترور و کشته شد.
این دو مهاجم که سیک مذهب بودند، خانم گاندی را به دلیل صدور دستور حمله به معبد طلایی در ایالت پنجاب هند، که مکانی مقدس برای سیکها به شمار میرود، ترور کردند. سیکها که دو درصد جمعیت هند و اکثریت را در ایالت پنجاب تشکیل میدهند، با جمع آوری سلاح در این معبد، درصدد شورش مسلحانه برای کسب استقلال ایالت پنجاب بودند. خانم ایندیرا گاندی که دختر جواهر لعل نهرو از رهبران اصلی استقلال هند بود، در سال ۱۹۶۷ یعنی سه سال پس از مرگ پدرش، به نخست وزیری رسید. ایندیرا گاندی مراحل ترقی را در حزب کنگره ملی هند با کمک و راهنمایی پدرش نهرو، پیمود و در سالهای نخست وزیری، با مشکلات متعددی در کشور بزرگ و پرجمعیت هند مواجه شد. بحران مقابله با سیکهای جدایی طلب از جمله این مشکلات بود که در دوران جانشین و پسر ایندیرا گاندی یعنی راجیو گاندی نیز ادامه یافت.
کناره گیری داوطلبانه ماهاتیر محمد از قدرت
۱۷ سال پیش در چنین روزی برابر با سی و یکم اکتبر ۲۰۰۳ میلادی "ماهاتیر محمد" از نخست وزیری مالزی به طور داوطلبانه کناره گیری کرد.
ماهاتیرمحمد، در بیستم دسامبر ۱۹۲۶ م، به دنیا آمد. وی همزمان با تحصیل در رشته پزشکی وارد فعالیتهای سیاسی شد و پس از پیوستن به انجمن ملی مالایىهای متحد، توانست با به دست آوردن بالاترین رای، به عنوان اولین نماینده مجلس مالزی انتخاب گردد. وی در ۱۶ ژوئیه ۱۹۸۱ م، در ۵۵ سالگی به عنوان چهارمین نخست وزیر مالزی پس از استقلال، زمام امور این کشور را به دست گرفت. وی توانست به عنوان پدر مالزی مدرن، طی دو دهه، این کشور را به عنوان الگویى از یک کشور موفق، همراه با توسعه سریع اقتصادی درمنطقه جنوب شرقی آسیا مطرح نماید. ماهاتیرمحمد سرانجام پس از ۲۲ سال زمامداری، در ۳۱ اکتبر ۲۰۰۳ م به صورت داوطلبانه از قدرت کناره گیری نمود، اما در سال ۲۰۱۸ با بازگشت به عرصه سیاست به عنوان هفتمین نخستوزیر مالزی انتخاب شد. مهاتیر محمد با ۹۴ سال سن در حال حاضر (۲۰۱۹)، پیرترین رهبر انتخابی جهان است.