درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از قتل عام الدوایمه تا خاتمه بحران موشکی
امروز چهارشنبه هفتم آبان سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، مطابق با یازدهم ربیع الاول سال ۱۴۴۲ هجری قمری و برابر با بیست و هشتم اکتبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( هفتم آبان ) به شرح زیر است:
تولد حاج آقا بزرگ تهرانی، فقیه و دانشمند بزرگ مسلمان
۱۴۹ سال پیش در چنین روزی، یازدهم ربیع الاول سال ۱۲۹۳ هجری قمری حاج شیخ «آقا بزرگ تهرانی»، فقیه، دانشمند و کتابشناس بزرگ مسلمان در تهران دیده به جهان گشود.
او تحصیلات مقدماتی را در تهران آموخت و به منظور کسب تحصیلات عالیه عازم شهر نجف، در عراق شد. وی در حوزه علمیه این شهر از محضر علمای برجستهای همچون آخوند خراسانی و حاج میرزا حسین نوری کسب علم کرد و به درجه اجتهاد نایل شد. شیخ آقا بزرگ تهرانی سپس به منظور تدوین یکی از بزرگترین دایره المعارفهای کتابشناسی اسلام به مطالعه و تحقیق پرداخت و با سفرهای طولانی، در کتابخانههای عراق، ایران، مصر، سوریه، حجاز، فلسطین و چندین کشور دیگر به تحقیق و تتبع مشغول و موفق شد کتاب بزرگ «الذَریعه الی تصانیف الشیعه» را در ۲۶ جلد، تالیف کند. از دیگر آثار مهم این دانشمند مسلمان میتوان به کتاب «طبقات اعلام الشیعه» در هشت جلد اشاره کرد. سرانجام این فقیه عالی مقام، به دلیل سفرهای متعدد و در پی یک دوره بیماری طولانی در نجف در سال ۱۳۸۹ هجری قمری درگذشت و بنابر وصیتش در کتابخانه خود در این شهر به خاک سپرده شد.
سوء قصد به سید حسن مدرس از روحانیان مبارز
۹۴ سال پیش در چنین روزی، هفتم آبان سال ۱۳۰۵ هجری شمسی آیت الله «سید حسن مدرس»، از روحانیون فعال و مبارز ایران مورد سوء قصد قرار گرفت.
این سوء قصد توسط عمال رضاخان انجام شد که به استبداد، خشونت و مخالفت با علما معروف بود. دشمنی رژیم پهلوی با آیت الله مدرس به دلیل نقش فعال وی در بیداری مردم و افشای توطئههای رژیم پهلوی و حامی آن، دولت انگلیس، بود. او مدتی نیز بعنوان نماینده مردم در مجلس حضور داشت. آیت الله سید حسن مدرس از سوء قصدی که در این روز علیه وی صورت گرفت، جان سالم به در برد اما بعدها به دستور رضاخان شاه مستبد ایران، تبعید شد و پس از چندی به دست عاملان او به شهادت رسید.
وفات سید حسن صدر از علمای برجسته اسلام
۸۸ سال پیش در چنین روزی، یازدهم ربیع الاول سال ۱۳۵۴ هجری قمری آیت ا... «سید حسن صدر»، از علمای برجسته اسلام وفات یافت.
او از فقه هایی بود که در سنین جوانی به درجه اجتهاد رسید و در ردیف اساتید معروف حوزه علمیه نجف - در عراق - قرار گرفت. آیت ا... سید حسن صدر مشهور به صدرالدین در فقه، اصول فقه، کلام، حکمت و حدیث، دانش و تبحر بسیار داشت. از جمله آثار تالیفی این عالم برجسته میتوان به کتاب «تاسیس الشیعه»، «الکرام لفنون الاسلام» و «تحصیل الفروع الدینیه فی فقه الامامیه» اشاره کرد.
قتل عام الدوایمه به دست رژیم صهیونیستی
۷۲ سال پیش، در روز بیست و هشتم اکتبر سال ۱۹۴۸ میلادی در حالی که جنگ اول رژیم صهیونیستی با اعراب جریان داشت، نظامیان این رژیم اهالی روستای «الدوایمه» (al-Dawayima) را در فلسطین اشغالی، قتل عام کردند.
صهیونیستها با حمله به مسجد این روستا، ۷۵ مسلمان فلسطینی را درحال نماز به شهادت رساندند. نظامیان صهیونیست همچنین ۳۵ خانواده را که به غاری در خارج از دهکده پناه برده بودند، قتل عام کردند. نظامیان ارتش رژیم اشغالگر قدس پس از آنکه تمامی اهالی روستای الدوایمه را کشتند، این روستا را با خاک یکسان کردند. در سال ۱۹۸۴ هنگامی که مسئولان سازمان ملل از نماینده رژیم صهیونیستی در این سازمان، درباره حوادت روستای الدوایمه سوال کردند، وی به منظور پنهان کردن جنایتهای انجام گرفته، حتی وجود این روستا را منکر شد.
پایان بحران موشکی کوبا
۵۸ سال پیش، در روز بیست و هشتم اکتبر سال ۱۹۶۲ میلادی در پی دستور نیکیتا خروشچف (Nikita Khrushchev) رهبر وقت شوروی مبنی بر بازگشت کشتیهای حامل موشکهای اتمی این کشور، بحران موشکی کوبا خاتمه یافت.
شوروی با ایجاد چند پایگاه موشکهای حامل کلاهکهای هستهای در کوبا در ۹۰ مایلی آمریکا، بحران موشکی را موجب شد که جهان را تا مرز یک جنگ هستهای پیش برد. آمریکا که از این موشکها به شدت احساس خطر کرده بود، ضمن محاصره دریایی کوبا به شوروی اخطار داد که اگر کشتیهای حامل موشکهای اتمی را بازنگرداند علیه این کشور و کوبا دست به حمله هستهای خواهد زد. شوروی نیز آمریکا را تهدید به اقدام متقابل کرد. به این ترتیب، جهان در آستانه جنگ اتمی قرار گرفت و مردم، بویژه در آمریکا، اروپا و شوروی شدیداً هراسناک شدند. سرانجام شوروی به رغم موضع کوبا و چین، در بیست و هشتم اکتبر ۱۹۶۲ دستور بازگشت کشتیهای حامل موشکهای هستهای را صادر کرد و پایگاههای موشکی خود را در کوبا نیز برچید.
درگذشت جان لاک، بنیانگذار فلسفه حکومت دموکراسی
۳۱۶ سال پیش در چنین روزی بیست و هشت اکتبر سال ۱۷۰۴ میلادی "جان لاک" (John Locke) فیلسوف و نظریه پرداز معروف انگلیسی و بنیانگذار فلسفه حکومت دموکراسی درگذشت.
وی تحصیلات خود را در آکْسْفورد به پایان رساند و پس از آن به تدریس زبان یونانی، معانی بیان و فلسفه پرداخت. وی در سالهای بعد به تفکر درباره دستگاه فلسفی خود که اساس دموکراسی جهان است، پرداخت. کلید فلسفه لاک شاملِ دو کلمه "توافق قراردادی" است. وی اعلام داشت که تمام حکومت ها، روابط انسانی و همه زندگی را باید به مثابه داد و ستد تلقی کرد. لاک، ذهن انسان به هنگام تولد را همچون لوح سفیدی می دانست که تجارب حسی، مانند متن کتاب، از آغاز تولد تا زمان مرگ، بر لوح ذهن نوشته می شود. لاک درباره حکومت عادلانه می گفت که باید مبتنی بر رضایت اکثریت مردم باشد. به مردمْ، آزادی بیان، آزادی فکر، آزادی انتخاب و آزادی دین بدهد و برای آن که کار به خودکامگی نکشد، لازم است که سه قوه مقنّنه، مجریه و قضائیه وجود داشته باشند. از آثار عمدهای که لاک در آنها به تشریح عقاید فلسفی خویش پرداخته است، می توان از کتب رساله درباره فهم بشر، اندیشه هایی در باب تعلیم و تربیت و معقولیّت دین مسیح (ع) نام برد. جان لاک در ۷۲ سالگی درگذشت.