اقتصاد مقاومتی(38):
رصد توصیه های رهبری در سال"اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال"
نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی است.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صداوسیما، نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی می باشد. حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در اجتماع انبوه زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی(ع)، فرمودند:" دشمن در تبلیغات وسیع خود بهدنبال نسبت دادن کمبودهای معیشتی و اقتصادی به نظام جمهوری اسلامی است تا اینگونه وانمود کند که نظام اسلامی قادر به حل مشکلات و گرهگشایی از زندگی مردم نیست."
همچنین در قسمت دیگری از صحبت های ایشان در خصوص خلاء های اقتصادی امروز کشور بیان شده است که:"«بیکاری بهخصوص بیکاری جوانان تحصیلکرده» و «مشکلات معیشتی مردم بهویژه طبقات ضعیف» دو مشکل اصلی در عرصه اقتصادی است و مردم از لحاظ معیشت دچار مشکل هستند و مشکلات معیشتی تبعات اجتماعی و فرهنگی را در پی دارد و دشمن نیز برروی همین مسائل متمرکز میشود."
برای اینکه نظام اسلامی بتواند با نقشه های دشمن هوشمندانه برخورد کند، می بایست گره های اصلی مشکلات اقتصادی کشور را شناسایی کرده و اقدام به برطرف کردن آنها نماید به اذعان بسیاری از کارشناسان گره های اصلی اقتصادی کشور ،«رکود تولید» و «بیکاری» است که در سیاستهای اقتصاد مقاومتی ، راهحل این مشکلات آورده شده است. که نتیجه حل این مشکلات رونق تولید و اشتغال می باشد.چنانچه برخی از فواید رونق گرفتن تولید ملی، نیز در فرمایشات مقام معظم رهبری در حرم مطهر عنوان شده است.در نتیجه ایشان هدف نظام اسلامی را، "پیشرفت همهجانبه، استقلال از قدرتهای سلطهگر جهانی، شکوفایی استعدادها، رهایی کشور از آسیبهای اجتماعی و عزت و امنیت و اقتدار ملی" بیان کردند و برای رسیدن به آن نیز در راستای سیاست های اقتصادی سال گذشته نقشه راهی برای رونق تولید و به تبع آن اشتغال ترسیم کردند. که در دوبخش رونق تولید و اشتغال، قابل رصد کردن می باشد. بخش اول نیز در هفت محور تقسیم بندی شده است.
مدیریت پژوهش های خبری معاونت سیاسی تلاش دارد اقدامات مسئولان رادر خصوص فرمایشات مقام معظم رهبری، در خصوص تولید و اشتغال - در سال 1396 – را رصد کرده و در قالب گزارش های هفتگی به اطلاع مخاطبان خود برساند.
مهم ترين محورهاي مهم و برجسته مورد بررسي در16/ 10/ 96 الي20/ 10/ 96 عبارتند از:
در رصد هفته مورد بررسي، از نکات ده گانه تعيين شده از سوي مقام معظم رهبري به موارد ذيل پرداخته شده است:
"دخالت دادن مردم در کار توليد"، "گسترش صادرات و طرف هاي صادراتي" ، "تامين امنيت سرمايه گذاري" ، "جلوگيري از واردات کالاهايي که يا در داخل توليد ميشوند يا قابل توليد کردن است." ، " اشتغال " .
و مهم ترين محورهاي رصد شده از نکات فوق عبارتند از:
- دولت با تصویب قانون حمایت از اشتغال و توسعه گردشگری و صنایع دستی روستایی، دو هزار و 400 میلیارد تومان برای رونق و کارآفرینی در روستاهای کوچک اختصاص داد.
- براساس برنامه ریزی صورت گرفته از محل منابع مندرج در بسته حمایتی سال 1395، مبلغ 500 میلیارد ریال بابت مشوق های صادراتی تخصیص یافته است.
- از ابتدای سال جاری تا پایان آذرماه با اجرای ۸۷۹۴ پروژه، ۱۱۵ هزار و ۲۰۴ هکتار از اراضی کشاورزی به سیستم های نوین آبیاری مجهز شده است،
- با وجود رکود حاکم بر اقتصاد کشور کارخانه های بخش خصوصی همچنان برای هزاران جوان ایرانی شغل ایجاد کرده اند و میلیاردها تومان به عنوان مالیات و بیمه می پردازند و میلیاردها دلار صادرات انجام میدهند.
- در 9 ماه گذشته انواع کالاهای غیرنفتی به ارزش 1.5میلیارد دلار از این استان به خارج از کشور صادر شد.
- گروه دارویی سیناژن موفق شد تا برای نخستین بار در نقش فناوری دهنده، ارائه دهنده لایسنس (گواهی) و به نوعی صادرکننده فناوری در صنعت دارویی به دیگر کشورها ظاهر شود. فناوری های این گروه دارویی برای نخستین بار به کشورهای مالزی و آرژانتین صادر شده است،
- صادرات محصولات نساجی و چرم طی هشت ماه امسال( منتهی به آبان) در مقایسه با مدت مشابه پارسال از لحاظ ارزشی 18 درصد و از نظر وزنی چهار درصد رشد را نشان می دهد.
- اجرایی شدن برجام، پای هشت میلیارد و 234 میلیون دلار سرمایه گذاری خارجی را به صنعت آب و برق باز کرد؛ هم اکنون بخشی از این سرمایه گذاری ها به مرحله قرارداد رسیده، بخشی در مرحله ساخت قرار دارد و بخشی نیز به بهره برداری رسیده است.
- دستورالعمل جدید حجتی برای ساماندهی بازار برنج شامل کنترل واردات و خرید محصول داخلی برای تکمیل ذخایر راهبردی است،
- طرح توسعه کسب و کار و اشتغال پایدار (تکاپو) به عنوان یکی از طرحهای اشتغالزای دولت تحت عنوان «توسعه رستههای منتخب» در برنامه اشتغال فراگیر 96 دیده شده ، بر اساس طرح توسعه رستههای منتخب، ظرفیتهای اشتغال متناسب با هر استان و هر منطقه شناسایی و برای رشد اشتغال در همان رسته اقدامات لازم انجام می شود.
- بانک مرکزی ۲۰ هزار میلیارد تومان برای اجرای طرح اشتغال فراگیر دانش آموختگان دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی اختصاص داده است.
- حدود ۳۰۰ هزار شغل با تسهیلات ۱۲ هزار میلیارد تومانی در مناطق روستایی و عشایری ایجاد خواهد شد. این مبلغ قطعا تا پایان امسال جذب نمی شود اما این تسهیلات سال مالی ندارد زیرا از محل صندوق توسعه ملی است.
- در بررسی بودجه سال 97 در کمیسیون تلفیق، 740 هزار میلیارد ریال تسهیلات برای توسعه اقتصادی و اشتغالزایی در نظر گرفته شده است.
- آغاز ثبت نام متقاضیان دریافت وام اشتغال روستایی، این وام باید به طرحهایی اختصاص داده شود که اولویت آنها ایجاد اشتغال پایدار و فراهم کردن بازارهای صادراتی برای کشور باشد.
- امسال یک برنامه اشتغال عام را در دستور کار قرار دادیم که پس از تصویب در دولت و ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی به فعالان و کارگزاران امر ابلاغ شد؛ همچنین یک برنامه خاص اشتغال نیز تحت عنوان «برنامه حمایت از توسعه و اشتغال مناطق روستایی و عشایری» در دستور کار است.
- دولت در لایحه بودجه سال ۹۷ کل کشور که تقدیم مجلس کرده و هم اکنون در کمیسیون تلفیق مجلس در حال بررسی است، جمعا مبلغ ۳۲۷ هزارمیلیارد تومان بودجه برای اشتغال زایی در سال ۹۷ پیش بینی کرده است.
- ۸ بانک کشور ملزم به پرداخت تسهیلات طرح اشتغال فراگیر به متقاضیان شدند. متقاضیان دریافت مبالغ بالا از دریافت یارانه سود تسهیلات بی بهره خواهند بود .
- استفاده بهینه از ظرفیت های مغفول مانده گردشگری علاوه بر ارزآوری، افزایش درآمد و اشتغالزایی بالایی به دنبال دارد.
- در سال آینده به واسط طرح کارورزی در 31 استان کشور جمعا 100 هزار نفر با منابع 180 میلیارد تومانی مشغول به کار خواهند شد.
- یکی از برنامه های اشتغالزایی دولت در راستای بودجه 97 توجه به طرح های اشتغالزایی خرد استطرح های اشتغال حمایتی،طرح اشتغال عمومی کاربر در مناطق محروم،ساماندهی و توسعه مشاغل خانگی برای جوانان و زنان خانه دار،تامین مالی خرد با رویکرد بانکداری پیوندی جزئیات این طرح است.
- بر اساس برنامه ریزیها دولت قرار است در حوزه صنایع کوچک و خوشههای صنعتی اشتغال 74 هزار و 552 نفر ایجاد کند. برای تکمیل طرح های نیمه تمام صنعتی بخش خصوصی در 5 رشته فعالیت پر اشتغال هم ایجاد 51 هزار و 515 شغل تا پایان سال 97 تعریف شده است.
پژوهش خبری // گروه اقتصاد