اقتصاد مقاومتی(36):
رصد توصیه های رهبری در سال"اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال"
نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی است.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صداوسیما، نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی می باشد. حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در اجتماع انبوه زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی(ع)، فرمودند:" دشمن در تبلیغات وسیع خود بهدنبال نسبت دادن کمبودهای معیشتی و اقتصادی به نظام جمهوری اسلامی است تا اینگونه وانمود کند که نظام اسلامی قادر به حل مشکلات و گرهگشایی از زندگی مردم نیست."
همچنین در قسمت دیگری از صحبت های ایشان در خصوص خلاء های اقتصادی امروز کشور بیان شده است که:"«بیکاری بهخصوص بیکاری جوانان تحصیلکرده» و «مشکلات معیشتی مردم بهویژه طبقات ضعیف» دو مشکل اصلی در عرصه اقتصادی است و مردم از لحاظ معیشت دچار مشکل هستند و مشکلات معیشتی تبعات اجتماعی و فرهنگی را در پی دارد و دشمن نیز برروی همین مسائل متمرکز میشود."
برای اینکه نظام اسلامی بتواند با نقشه های دشمن هوشمندانه برخورد کند، می بایست گره های اصلی مشکلات اقتصادی کشور را شناسایی کرده و اقدام به برطرف کردن آنها نماید به اذعان بسیاری از کارشناسان گره های اصلی اقتصادی کشور ،«رکود تولید» و «بیکاری» است که در سیاستهای اقتصاد مقاومتی ، راهحل این مشکلات آورده شده است. که نتیجه حل این مشکلات رونق تولید و اشتغال می باشد.چنانچه برخی از فواید رونق گرفتن تولید ملی، نیز در فرمایشات مقام معظم رهبری در حرم مطهر عنوان شده است.در نتیجه ایشان هدف نظام اسلامی را، "پیشرفت همهجانبه، استقلال از قدرتهای سلطهگر جهانی، شکوفایی استعدادها، رهایی کشور از آسیبهای اجتماعی و عزت و امنیت و اقتدار ملی" بیان کردند و برای رسیدن به آن نیز در راستای سیاست های اقتصادی سال گذشته نقشه راهی برای رونق تولید و به تبع آن اشتغال ترسیم کردند. که در دوبخش رونق تولید و اشتغال، قابل رصد کردن می باشد. بخش اول نیز در هفت محور تقسیم بندی شده است.
مدیریت پژوهش های خبری معاونت سیاسی تلاش دارد اقدامات مسئولان رادر خصوص فرمایشات مقام معظم رهبری، در خصوص تولید و اشتغال - در سال 1396 – را رصد کرده و در قالب گزارش های هفتگی به اطلاع مخاطبان خود برساند.
مهم ترين محورهاي مهم و برجسته مورد بررسي در02/ 10/ 96 الي06/ 10/ 96 عبارتند از:
در رصد هفته مورد بررسي، از نکات ده گانه تعيين شده از سوي مقام معظم رهبري به موارد ذيل پرداخته شده است:
"دخالت دادن مردم در کار توليد"، "گسترش صادرات و طرف هاي صادراتي" ، "تامين امنيت سرمايه گذاري" ، "ثبات سياستها و قوانين و حذف قوانين دست و پاگير" ، "جلوگيري از واردات کالاهايي که يا در داخل توليد ميشوند يا قابل توليد کردن است." ،" مبارزه با باندهاي قاچاق"، " اشتغال " .
و مهم ترين محورهاي رصد شده از نکات فوق عبارتند از:
- مقرر شد تسهیلات مناسبی با هدف راه اندازی مجدد و ایجاد اشتغال در اختیار واحدهای صنعتی آسیب دیده کرمانشاه قرار گیرد تا در مدت زمان کوتاهی به چرخه تولید بازگردند.
- امسال دولت ۱۰ هزار میلیارد تومان از طریق سیستم بانکی برای نوسازی صنایع در کشور تخصیص داده است و اختصاص این تسهیلات از سوی کارگروه های استانی انجام میشود.
- جمع صادرات 9 فولادساز بزرگ کشور تا پایان آبان ماه امسال به بیش از چهار میلیون و 566 هزار و 318 تن رسید که در همسنجی با پارسال و همسو با سیاست های اقتصاد مقاومتی 27 درصد رشد نشان می دهد
- ۸۶۷ میلیون دلار انواع محصولات دام و طیور در هشت ماهه نخست امسال از کشور صادر شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۷ درصد رشد نشان می دهد.
- ارزش صادرات فرش دستباف از کشور به خارج در هشت ماهه امسال نسبت به مدت مشابه سال قبل با 31 درصد رشد به 270 میلیون دلار رسیده است.
- برای رسیدن به اهداف مورد نظر در جذب سرمایه خارجی باید مقررات و قواعد جذب منابع خارجی را روان، آسان و در محدوده زمانی اندکی انجام دهیم.
- امکان قاچاق خودرو از گمرک حتی به تعداد یک دستگاه هم وجود ندارد و ریز اطلاعات تک تک خودروهای وارداتی در بانک اطلاعاتی گمرک ثبت شده است . ارتباط گمرک ایران با ثبت سفارش سازمان توسعه تجارت از طریق پنجره واحد تجارت فرامرزی الکترونیکی شده است .
- تصویب آئین نامه اجرایی پرداخت ۱۱ هزار میلیارد تومان وام از محل صندوق توسعه ملی برای اشتغال روستایی در هیات دولت - توزیع تسهیلات اشتغال روستایی و عشایر متناسب با نسبت معکوس درآمد خانوار روستایی، جمعیت روستایی و تعداد بیکار روستایی هر استان بوده است.
- دولت دوازدهم در ارائه اولین برنامه مالی سالانه کشور با پیشنهاد هدفمند کردن یارانه های نقدی ، رفع بیکاری را هدف گرفته که این به معنای تغییر شکل یارانه از پرداخت نقدی به سمت حمایت از طرح های اشتغالزا است.
- باید 20 هزار شغل تا پایان سال ایجاد کرد، 15 هزار میلیارد ریال تسهیلات برای اشتغالزایی در استان موجود است و همه مدیران باید سعی کنند این اعتبارات را جذب کنند. علاوه بر این تسهیلات، از اعتبارات منابع داخلی بانک ها نیز تاکنون هفت هزار و 120 میلیارد ریال توسط بانک ها پرداخت شده است،
- طرحی منسجم تحت عنوان توانمندسازی و توسعه اشتغال پایدار (تاپ) از سوی وزارت صنعت معدن و تجارت برای اشتغال فراگیر دانش آموختگان دانشگاهی تهیه شده است .
- برای نخستین بار و از طریق تالار صادراتی بورس کالای ایران، 500 تن میلگرد فولادی استاندارد ایران به عراق صادر شد.
- با انجام کارهای مطالعاتی در زمینه انتقال و توسعه فناوری 90 گروه کالای پرمصرف شناسایی می شوند که از این تعداد، 10 گروه اولویت دار انتخاب و در داخل تولید خواهند شد.
- احتمال یا شائبه قاچاق کالا با تصور خرید محموله نفتی در رینگ داخلی و سپس صادرات آن با سازوکارهای نظارتی موجود در گمرک و ستاد مبارزه با قاچاق کالا و ارز بطور کلی غیرممکن است.
- در هفت ماه امسال با صدور 10 هزار و 456 فقره جواز تاسیس و افزایش 12.6 درصدی نسبت به سال گذشته، مجوز صدور اشتغال 241 هزار و 88 نفر پیش بینی شده است.
- بیش از 3 هزار و 550 نفر در فازهای جدید پارس جنوبی شاغل میشوند فرآیند جذب نیروها از ابتدای سال در مجتمع گاز پارس جنوبی آغاز شده است و تاکنون تعداد زیادی از نیروها در فازهای جدید مشغول کار شدهاند
- در لایحه بودجه 97، 64 و 800 میلیارد تومان برای ایجاد اشتغال، آموزش و کارورزی فارغ التحصیلان دانشگاهی و همچنین تسهیلات اشتغالزایی استفاده شود.
پژوهش خبری // گروه اقتصاد