در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛از قیام سربداران تاشهادت آیت الله صدر وخواهرش
امروز پنجشنبه، نوزدهم فروردین سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با ۲۵ شعبان سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با هشتم آوریل سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( نوزدهم فروردین سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
قتل ابومسلم خراسانی، سردار ایرانی
۱۳۰۵ سال پیش در چنین روزی، بیست و پنجم شعبان سال ۱۳۷ هجری قمری «ابومسلم خراسانی» سردار ایرانی به دستور منصور، حاکم وقت عباسی به قتل رسید.
ابومسلم خراسانی رهبری گروهی از قیام کنندگان به نام «سیاه جامگان» را در خراسان به عهده داشت که علیه حکام ستمگر اموی شوریدند. در مدت زمانی کوتاه، اهالی اغلب روستاها و شهرها به او پیوستند. ابومسلم و هوادارانش پس از نبردهای بسیار، موفق به شکست امویان شدند. بدین ترتیب زمینه نابودی حاکمیت امویان و روی کارآمدن عباسیان فراهم شد. در این هنگام ابومسلم صاحب قدرت و نفوذ بسیار بود و منصور، حاکم وقت عباسی از قدرت او هراسناک شد و با توطئهای او را به قتل رساند. پس از قتل ابومسلم، گروهی از یارانش به خونخواهی او برخاستند و کشمکشهای ناشی از این خونخواهی تا مدتها ادامه داشت.
قیام سربداران در سبزوار
۷۰۵ سال پیش در چنین روزی، بیست و پنجم شعبان ۷۳۷ هجری قمری قیام سربداران علیه حکام مغول در سبزوار ـ از شهرهای شمال شرقی ایران ـ به نتیجه رسید و سلسلهای به همین نام، پایه گذاری شد.
سربداران گروهی بودند که از ظلم و تعدی مغولان که در آن زمان ایران را تحت سلطه خود داشتند، به ستوه آمده بودند. آنان تحت رهبری روحانیون مبارزی، چون شیخ خلیفه، شیخ حسن جوری و سرانجام عبدالرزاق با مغولان و عوامل دست نشانده آنها مبارزه کردند. شعار قیام کنندگان این بود که یا ظالم و ستمکار را نابود میکنیم و یا بالای دار میرویم، به همین دلیل آنها را سربداران نامیدند. سربه داران حدود نیم قرن بر مناطقی از شمال شرق ایران حکومت کردند و سرانجام تیمور گورگانی درسال ۷۸۸ هجری قمری، حکومت آنها را منقرض کرد.
تولد ادموند هوسرل، ریاضیدان اتریشی و نویسنده فلسفه حساب
۱۶۲ سال پیش، در روز هشتم آوریل سال ۱۸۵۹ میلادی «ادموند هوسرل» (Edmund Husserl)، ریاضی دان و فیلسوف اتریشی متولد شد.
وی پس از تحصیلات دبیرستان، عازم آلمان شد و موفق به دریافت دکترا در رشته ریاضی شد. هوسرل همچنین به مطالعه و نظریه پردازی درباره فلسفه پرداخت. وی را پایه گذار مکتب " پدیدار شناسی" در فلسفه میدانند و از این نظر بر فیلسوفان غربی قرن بیستم، تاثیرگذار بود. ادموند هوسرل همچون راسل معتقد بود فلسفه باید دارای مبنای ریاضی باشد. وی همچنین تأکید میکرد که جهان باید زیبا و نیک و غایتمند باشد. فعالیت انسان باید تحت هدایت خدا و در عین حال آزاد و مسؤولیت پذیرانه باشد. برخی آثار این اندیشمند اتریشی عبارتند از: «فلسفه حساب»، «پژوهشهای منطقی» و «تأملات دکارتی».
حمله هواپیماهای رژیم صهیونیستی به یک دبستان و شهادت ۴۶ دانش آموز
۵۱ سال پیش، در روز هشتم آوریل سال ۱۹۷۰ میلادی هواپیماهای رژیم صهیونیستی، به دبستان بحرالبقر ـ در ۸۰ کیلومتری شمال قاهره ـ حمله کردند.
در این حمله وحشیانه، ۴۶ کودک که مشغول درس خواندن بودند به خاک و خون کشیده شدند. این تهاجم غیرانسانی، احساسات و خشم مردم جهان را شدیداً برانگیخت. گفتنی است در طول سه ماه اول سال ۱۹۷۰ هواپیماهای رژیم صهیونیستی حملاتی به مناطق غیرنظامی در شمال شرقی مصر کردند. از جمله، در روز ۱۲ فوریه این سال کارخانهای را بمباران کردند و ۱۶۸ کارگر را کشته یا مجروح کردند. همچنین در اثر تهاجم هواپیماهای رژیم صهیونیستی به شهر المنصوره ـ در شمال شرقی مصر در ۳۱ مارس ۱۹۷۰، ۱۲ غیرنظامی کشته و ۳۵ تن زخمی شدند.
شهادت آیت الله سید محمد باقر صدر و خواهر فاضله اش
۴۱ سال پیش در چنین روزی، هشتم آوریل سال ۱۹۸۰ میلادی آیت ا... «سید محمد باقر صدر» و خواهر فاضله او «بنت الهدی» - توسط رژیم بعث عراق به شهادت رسیدند.
آیت ا... صدر از کودکی به فراگیری قرآن و دیگر علوم دینی پرداخت و در سنین جوانی به درجه اجتهاد رسید و در ردیف اساتید بزرگ حوزه علمیه نجف قرار گرفت، به نحوی که نظریات ایشان در علم اصول فقه همواره مورد توجه دیگر علمای اسلام قرار داشت. این عالم آگاه و توانا، با معرفی اسلام اصیل و ناب به قشر جوان و تحصیلکرده جامعه عراق، افکار و اندیشههای مکاتب مادی شرق و غرب را نزد آنها باطل ساخت و با دمیدن روح آگاهی و ایمان اسلامی، مبارزات مردم عراق را وارد مرحله نوینی کرد. آیت ا... صدر در مدت زمانی کوتاه به رهبر فکری و سیاسی مردم عراق تبدیل شد. پس از چندی رژیم سابق عراق که فعالیت آیت ا... صدر را برای خویش خطرناک میدید، ایشان را به همراه خواهرش بازداشت کرد و به رغم اعتراضات گسترده علما و مردم مسلمان عراق، آن بزرگوار و خواهر گرامیش را در چنین روزی به طرز فجیعی به شهادت رساند. آیت ا... صدر از جمله علمایی بود که شیفتگی خاصی به حضرت امام خمینی (ره) و اندیشه و مشی آن بزرگوار داشت و پس از پیروزی انقلاب اسلامی نیز همواره با نامهها و نوشته هایش، وفاداری خود را به تفکر و راه انقلاب اسلامی اعلام میکرد. از این عالم والامقام تالیفات ارزشمندی بر جای مانده که کتب «حماسهای از نور»، «اقتصاد ما»، «فلسفه ما»، «انسان معاصر و مشکلات اجتماعی» و «خلافت انسان و شهادت انبیا» از جمله آنها است.
مرگ مارگارت تاچر، نخست وزیر اسبق انگلیس
۸ سال پیش در چنین روزی، ۸ آوریل ۲۰۱۳ میلادی مارگارت تاچر، نخست وزیر اسبق انگلیس ُمرد.
مارگارت هیلدا تاچر (Margaret Hilda Thatcher) عضو حزب محافظهکار بریتانیا بود و در سال ۱۹۷۵ به رهبری این حزب برگزیده شد. تاچر چند سال بعد در ۱۹۷۹ با شعار بهبود اوضاع اقتصادی از سوی محافظهکاران نامزد شد و به نخست وزیری بریتانیا رسید و تا سال ۱۹۹۰ در هر دو سمت رهبری حزب و نخست وزیری باقی ماند. تاچر تنها زنی در بریتانیا است که تاکنون این دو پست را همزمان در اختیار داشت. حمایت مارگارت تاچر از بازار آزاد، کاهش خدمات دولتی و واگذاری سازمانهای دولتی به بخش خصوصی، برخی از سیاستهای مشهور او بود که به "تاچریسم" معروف است. پافشاری بر سیاستهای اقتدارگرایانه و محافظهکارانه وی که منتقدان بسیاری داشت و مقابله او با قدرت گرفتن اتحادیههای کارگری در بریتانیا، او را به "بانوی آهنین" مشهور کرد. تاچر در سالهای پایانی عمرش از بیماری آلزایمر رنج میبرد و به همین دلیل در مجامع عمومی کمتر ظاهر میشد. وی روز ۲۱ دسامبر ۲۰۱۲ تحت عمل جراحی برای خارج کردن یک غده از مثانه اش قرار گرفت و صبح روز دوشنبه ۸ آوریل ۲۰۱۳ بر اثر سکته مغزی در لندن مُرد.