در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از حمله پتر کبیر به سوئد تا روز جهانی بهداشت
امروز چهارشنبه، هجدهم فروردین سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با بیست و چهارم شعبان سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با هفتم آوریل سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (هجدهم فروردین سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
حمله پتر کبیر به سوئد
۳۰۰ سال پیش، در روز هفتم آوریل سال ۱۷۲۱ میلادی پتر کبیر، امپراتور روسیه، به کشور سوئد حمله کرد.
روسیه و سوئد به همراه لهستان و دانمارک، از سال ۱۷۰۰ میلادی درگیر جنگهای شمالی بودند. در زمان تهاجم ارتش روسیه به سوئد، این کشور با دیگر طرفهای جنگ، صلح کرده بود و قصد داشت با روسیه نیز صلح کند، اما پتر کبیر که درپی کشورگشایی بود، با سپاه آماده و مجهز خود ارتش سوئد را شکست داد و پیمان صلح نوشتاد را به این کشور تحمیل کرد. براساس این پیمان، قسمتهایی از خاک سوئد و همچنین فنلاند که در اشغال سوئد بود، به روسیه واگذار شد. به این ترتیب از قدرت سوئد به اندازه زیادی کاسته و در مقابل، روسیه به یک قدرت بزرگ اروپایی تبدیل شد.
رحلت میرزا محمد حسن شیرازی، صادر کننده فتوای تحریم تنباکو
۱۳۰ سال پیش در چنین روزی، بیست و چهارم شعبان سال ۱۳۱۲ هجری قمری میرزا «محمد حسن شیرازی»، از فقها و مراجع بزرگ اسلام، وفات یافت.
او در سال ۱۲۳۰ هجری قمری در شیراز ـ از شهرهای جنوبی ایران ـ متولد شد و پس از اتمام تحصیلات مقدماتی، عازم حوزه علمیه نجف در عراق شد و مدتها از محضر درس شیخ مرتضی انصاری، عالم و فقیه بزرگ آن عصر کسب فیض کرد تا آنکه خود نیز به درجه استادی و زعامت مسلمانان نائل آمد. نام میرزای شیرازی در ایران با جنبش تنباکو در زمان ناصرالدین شاه قاجار همراه است. وی با صدور فتوای تحریم تنباکو و استعمال دخانیات که انگلیس آن را به انحصار خود درآورده بود، از برخی سودجوییهای استعمار انگلیس در ایران جلوگیری کرد. این فتوا، به مثابه مبارزهای صریح با شاه وقت ایران و دولت انگلیس بود. واقعه تحریم تنباکو تاثیر مهمی در تقویت مبارزات بعدی مردم ایران علیه استبداد و استعمار برجای گذاشت.
تولد آنه ماری شیمل، اسلام شناس المانی
۹۹ سال پیش، در روز هفتم آوریل سال ۱۹۲۲ میلادی خانم «آنه ماری شیمل» (Annemarie Schimmel)، اسلام شناس آلمانی متولد شد. وی به شناخت تمدن اسلامی بسیار علاقه داشت و در ۱۹ سالگی، مدرک دکترای خود را در رشته مطالعات اسلامی از دانشگاه برلین دریافت کرد. خانم شیمل سالهای متمادی در دانشگاههای آلمان، آمریکا و ترکیه به تدریس تاریخ ادیان و عرفان اسلامی پرداخت. وی علاوه بر زبانهای آلمانی و انگلیسی، برای آشنایی بیشتر با موضوعات اسلامی، زبانهای عربی، فارسی، ترکی، اردو و بنگالی را نیز فرا گرفت. این اسلام شناس آلمانی به عرفان اسلامی و شخصیت هایی، چون حافظ و مولوی - از شاعران و عرفای بزرگ ایرانی - علاقه خاصی داشت. پروفسور شیمل بارها موفق به دریافت جوایز و مدارک افتخاری شد. وی کتابهای متعددی نگاشته است که از جمله آنها میتوان به «محمد (ص) رسول خدا»، «زن در عرفان و تصوف اسلامی»، «جلال الدین رومی» و «غزلیات شرقی» اشاره کرد. خانم شیمل در سال ۲۰۰۳ درگذشت.
درگذشت هنری فورد، مخترع آمریکایی مبدع اتومبیل
۷۴ سال پیش در چنین روزی، هفتم آوریل سال ۱۹۴۷ میلادی «هنری فورد» (Henry Ford)، مخترع و دانشمند آمریکایی در ۸۴ سالگی درگذشت.
وی در سال ۱۸۶۳ میلادی در خانوادهای فقیر در گرین فیلد آمریکا متولد شد. فورد در کودکی به ساعت سازی و در جوانی به شغل مکانیکی روی آورد، اما هنگام مرگ، یک امپراتوری بزرگ در صنعت اتومبیل به وجود آورده بود. فورد همچنین، یکی از مخترعین اتومبیل محسوب میشود.
روز جهانی بهداشت
۷۳ سال پیش در چنین روزی، سازمان بهداشت جهانی اولین مجمع جهانی بهداشت را برگزار کرد و نخستین اساسنامه کنفرانس بین المللی بهداشت توسط سازمان بهداشت جهانی تدوین شد.
مجمع همچنین تصمیم گرفت از سال ۱۹۵۰ به بعد، هفتم آوریل هر سال به عنوان روز جهانی بهداشت، نامگذاری و تعیین شود. از آن سال به بعد همه ساله چنین روزی به عنوان روز جهانی بهداشت در کشورهای مختلف گرامی داشته میشود. این روز در دو سال اخیر با توجه به همه گیری کرونا اهمیت قابل ملاحظهای یافته است.
آزادی امام خمینی (ره) از زندان پهلوی
۵۷ سال پیش در چنین روزی، هجدهم فروردین سال ۱۳۴۳ هجری شمسی در پی اعتراضات و مبارزات مردم مسلمان ایران، امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران آزاد شدند.
ایشان در نیمه شب پانزدهم خرداد سال ۱۳۴۲ هجری شمسی، پس از سخنرانی افشاگرانه علیه رژیم شاه، توسط ماموران امنیتی رژیم دستگیر و به زندان منتقل شدند. پس از دستگیری امام خمینی (ره)، تظاهرات وسیعی در سراسر ایران برای آزادی ایشان برگزار شد. واکنش شدید مردم، موجب شد رژیم شاه، امام (ره) را از زندان به خانهای در تهران منتقل کند و ایشان را تحت نظر قرار دهد. اما ادامه اعتراضات مردم و علما، سرانجام رژیم شاه را وادار کرد که به آزادی امام خمینی (ره) تن دهد. پس از اطلاع مردم از آزادی رهبرشان، در سراسر ایران مراسم جشن و شادمانی برپا شد.