از بستن آب بر کاروان امام تا درگذشت آیت الله حائری شیرازی
تقویم تاریخ، در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
امروز پنجشنبه، ششم شهریور سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با هفتم محرم سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و هفتم اوت سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( ششم شهريور ) به شرح زیر است:
بسته شدن آب فرات روی کاروان امام حسین(ع)
( ۱۳۸۰ سال پیش در چنین روزی برابر با هفتم محرم سال ۶۱ هجری قمری )
عمربن سعد دستور ممنوعیت استفاده از نهر فرات برای کاروان امام حسین (ع) را داد. پس از آن که عبیداللَّه بن زیاد، لشکریان فراوانی برای نبرد با اباعبداللَّه الحسین (ع) به کربلا گسیل داشت و آن حضرت را کاملاً در محاصره لشکریان خود قرار داد، نامه ای به عمر بن سعد فرمانده سپاه کربلا نوشت و به او دستور داد: به محض رسیدن نامه، از حسین برای یزید بیعت بگیرد و چنانچه این پیشنهاد را پذیرفت، بعد تصمیم خود را خواهیم گرفت.
در نامه دیگری که به عمر بن سعد نوشت تأکید کرد؛ میان حسین و آب فرات را فاصله بیاندازید و اجازه ندهید وی از آن آب استفاده کند. ابن سعد بلافاصله عمروبن حجاج زبیدی را با پانصد سوار، مأموریت داد تا مانع استفاده امام حسین (ع) و یارانش از آب فرات گردند. این واقعه ناجوانمردانه، سه روز پیش از شهادت امام حسین (ع) بود. البته حضرت اباالفضل العباس (ع) از سیاهی شب استفاده می کرد و برای خیمهها آب می آورد و حضرت علی اکبر با پنجاه نفر در شب عاشورا برای خمیهها آب کافی آوردند ولیکن از بامداد تا شامگاه روز عاشورا هیچگونه آبی برای امام حسین (ع) و یاران و کودکانش مهیّا نشد و آنان در شدت گرما و عطش، متحمّل مصائب این روزعظیم شدند.
درگذشت گلشن حائری شیرازی معروف به میرزای شیرازی
( ۹۹ سال پیش، در روز ششم شهریور سال ۱۲۹۹ هجری شمسی )
آیت اللَّه میرزا «محمدتقی گلشن حائری شیرازی» عالم و عارف مسلمان ایرانی درگذشت. وی در سال ۱۲۳۲ شمسی در شیراز و در خاندانی صالح به دنیا آمد. محمدتقی شیرازی پس از طی دوران کودکی، به همراه پدر راهی کربلا شد و پس از اتمام دروس دینی، در شمار فاضلترین اساتید قرار گرفت و به تدریس پرداخت و شاگردان بسیاری را تربیت کرد. اواخر عمر میرزای شیرازی با اشغال عراق توسط استعمارگران انگلیسی مواجه گردید و وی به عنوان یکی از مشهورترین روحانیون در علم، تقوی و شهامت دینی، پرچمدار و رهبر انقلاب مسلمانان علیه اشغالگران انگلیس بود.
همزمان با تجاوز انگلیسیها به جنوب عراق، میرزای شیرازی با فتواهای خود، همگان را به قیام علیه نیروهای انگلیسی دعوت کرد و دولت انگلیس را به عقب نشینی از مواضع خود وادار کرد. این عالم مجاهد و فقیه آگاه سرانجام در ۶۸ سالگی به لقاءاللَّه پیوست. میرزای شیرازی دارای تألیفات و آثار قلمی متعددی است که از آن جمله میتوان به شرح مکاسب شیخ مرتضی انصاری، شرح منظومه رضائیه تألیف سید صدر الدین عاملی، القصائد الفاخره فی مدح العتره الطاهره و رساله عملیه اشاره کرد.
انتخاب قسطنطنیه به عنوان پایتخت امپراتوری روم
( ۱۶۹۴ سال پیش بنا بر روایات تاریخی، در چنین روزی، بیست و هفتم اوت سال ۳۲۶ میلادی )
شهر «قسطنطنیه» - در امپراتوری روم - که تازه تاسیس شده بود، به عنوان پایتخت قلمرو شرقی این امپراتوری انتخاب شد. این شهر به فرمان کنستانتین در نواحی شرقی امپراتوری روم بنا و به نام او کنستانتینوپول خوانده شد، اما بعدها به قسطنطنیه تغییر نام یافت. شهر قسطنطنیه در سال ۱۴۵۳ میلادی به تصرف سلطان محمد عثمانی درآمد و استانبول نام گرفت. استانبول امروزه مهمترین و پرجمعیتترین شهر ترکیه است و در دو سوی تنگه بسفر در غرب ترکیه، واقع شده است.
تولد هگل
( ۲۵۰ سال پیش، در روز بیست و هفتم اوت سال ۱۷۷۰ میلادی )
«جرج ویلهلم فردریش هگل» (Georg Wilhelm Friedrich Hegel) فیلسوف آلمانی متولد شد. وی با آنکه در چند دانشگاه تدریس و کتاب نیز تالیف میکرد، همچنان فقیر بود. درپی اشغال آلمان توسط ارتش ناپلئون درسال ۱۸۰۶، هگل مجذوب شخصیت این سردار فرانسوی شد. هگل مراحلی را برای تاریخ معرفی کرد و معتقد بود جهت حرکت تاریخ را خدا تعیین میکند و هدف تاریخ نیز اوست. این فیلسوف آلمانی همچنین این نظریه را عنوان کرد که هرچیزی، مخالفش را در داخل خود دارد و از نزاع این دو، پدیده یا وضعیت جدیدی به وجود میآید. هگل برای تبیین عقاید خود کتابهایی تالیف کرد که برخی از آنها عبارتند از: «پدیده شناسی ذهن»، «علم منطق» و «دایرة المعارف علمی ـ فلسفی» او در سال ۱۸۳۱ درگذشت.
درگذشت معمار سوئدی طراح ساختمان سازمان ملل
( ۵۵ سال پیش، در روز بیست و هفتم اوت سال ۱۹۶۵ میلادی )
«شارل ادوارد ژانره» (Charles-Édouard Jeanneret) معروف به «لو کوربوزیه» (Le Corbusier) معمار و طراح سوئیسی درگذشت. وی در سال ۱۸۸۷ متولد شد و به زودی استعداد خود را در معماری نشان داد. در سال ۱۹۰۷ به پاریس رفت و در دفتر دو تن از معماران معروف آن زمان مشغول به کار شد. لو کوربوزیه را از پیشگامان معماری مدرن امروزی میدانند و در زمان حیاتش، عضو انجمن معماران مدرن بود. وی در طرحهای خود فضای کلی شهر و سیستم شهرنشینی منطقه را کاملاً در نظر داشت. این معمار سوئیسی معتقد بود که در آینده، شهرها شامل آپارتمانهای بزرگی خواهند بود که گویی کنار هم پارک شده اند.
وی شهر «چندیکار» در هند را بر اساس نظریاتش طراحی کرد. همچنین همکاران لو کوربوزیه نقشه شهر برازیلیا پایتخت برزیل را بر اساس همان نظریات طراحی کردند. از دیگر آثار او میتوان به ساختمان سازمان ملل در نیویورک، کاخ شوروی در روسیه و موزه احمد آباد در هند اشاره کرد.
روز استقلال مولداوی
( ۲۹ سال پیش، در روز بیست و هفتم اوت سال ۱۹۹۱ میلادی )
کشور مولداوی در شرق اروپا استقلال خود را به دست آورد. این سرزمین در طول تاریخ، تحت تسلط اقوام و کشورهای مختلف از جمله اوکراین، عثمانی، روسیه و رومانی بود. پس از انقلاب اکتبر سال ۱۹۱۷ در روسیه، کشور مولداوی به رومانی پیوست. در اواخر جنگ جهانی دوم و درپی عقب نشینی آلمان و رومانی از متصرفات خود، مولداوی به طور کامل به اشغال شوروی درآمد و به یکی از جمهوریهای اتحاد شوروی تبدیل شد. اما در اواخر دهه ۱۹۸۰، در پی آغاز روند فروپاشی شوروی، برخی جریانهای ملی گرا در مولداوی، به دلیل علایق و وابستگیهایی که به رومانی داشتند، خواستار اتحاد با این کشور شدند. اما اقلیتهای قومی روسی و اوکراینی در مولداوی، در برابر این خواسته، شدیداً مقاومت کردند و این سرزمین تا مرز تجزیه پیش رفت، تا آنکه با برگزاری همه پرسی مشخص شد اکثر مردم مولداوی، با الحاق آن به رومانی مخالف و خواستار استقلال کامل کشورشان هستند.مولداوی با ۳۳۷۰۰ کیلومتر مربع مساحت، با دو کشور رومانی و اوکراین همسایه است.