از اشغال ایران توسط متفقین تا قیام دیوار ندبه
تقویم تاریخ، در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
امروز دوشنبه، سوم شهریور سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با چهارم محرم سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و چهارم اوت سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( سوم شهريور ) به شرح زیر است:
سخنرانی عبیدالله بن زیاد در کوفه علیه امام حسین (ع)
( ۱۳۸۱ در چنین روزی چهارم محرم سال ۶۱ هجری قمری )
عبیدالله بن زیاد حاکم ستمکار و ظالم کوفه در مسجد کوفه سخنرانی کرد. عبیدالله در این سخنرانی مردم را در صورت یاری امام حسین علیه السلام نواده پیامبر در سرزمین کربلا تهدید به قتل و اعدام کرد. ابن زیاد فتوای شریح قاضی را مبنی بر مباح بودن خون امام حسین علیه السلام خواند و دستور داد تا همه راههای ورودی و خروجی کوفه را ببندند.
سپس از منبر به زیر آمد و براى مردم کوفه نیز عطایائى مقرر کرد و دستور داد تا در تمام شهر ندا کنند که مردم براى حرکت به سمت کربلا برای جنگ با نواده پیامبر اسلام آماده باشند.
اشغال ایران توسط متفقین
( ۷۹ سال پیش در چنین روزی، سوم شهریور سال ۱۳۲۰ هجری شمسی )
در جریان جنگ جهانی دوم، نیروهای متفقین کشور ایران را اشغال کردند. در آن سال، پیشروی سریع ارتش آلمان نازی در خاک شوروی، موجب نگرانی شدید آمریکا، فرانسه و انگلیس شده بود زیرا در صورت غلبه آلمان بر شوروی، منافع غرب در خاورمیانه و خاور دور به خطر میافتاد و احتمال پیروزی آلمان در جنگ به شدت افزایش مییافت. به همین دلیل، این سه کشور تصمیم گرفتند از طریق ایران به شوروی اسلحه و آذوقه برسانند. در سپیده دم سوم شهریور ماه سال ۱۳۲۰ هجری شمسی، علیرغم اینکه دولت ایران، اعلام بی طرفی کرده بود، ارتش شوروی از شمال غربی و شرق و نیروهای انگلیسی از جنوب، ایران را مورد حمله هوایی، زمینی و دریایی قرار دادند. به دلیل بی کفایتی رضاخان، حاکم مستبد ایران، تعدادی از پادگانهای نظامی منهدم و نیروی دریایی ایران در آبهای خلیج فارس نابود شد. نیروهای انگلیس و شوروی پس از در هم شکستن مقاومتهای پراکنده ارتش ایران، بیست روز بعد تهران را اشغال کردند. بر اساس توافق لندن و مسکو، رضاخان از سلطنت خلع و تبعید شد و پسرش محمد رضا به جانشینی وی برگزیده شد.
قیام دیوار ندبه
( ۹۱ سال پیش، در روز بیست و چهارم اوت سال ۱۹۲۹ میلادی )
قیام دیوار ندبه در بیت المقدس آغاز شد. دیوار ندبه در غرب مسجد الاقصی، محل عروج حضرت محمد (ص) در شب معراج، قرار دارد و به همین دلیل برای مسلمانان از اهمیت دینی و تاریخی برخوردار است. از یک هفته قبل از آغاز قیام دیوار ندبه، صهیونیستها که با حمایت انگلیس در حال اشغال تدریجی فلسطین بودند، تحرکاتی را علیه مسلمانان آغاز کردند تا آنکه در این روز فلسطینیهای خشمگین علیه صهیونیستها قیام کردند.
این قیام به سرعت به شهرهای دیگر فلسطین گسترش یافت و انگلیسیها که از خشم مردم وحشت کرده بودند، در فلسطین حکومت نظامی اعلام کردند. صهیونیستهای مسلح و پلیس و ارتش انگلیس به مدت یک هفته به مقابله شدید با فلسطینیها پرداختند و سرانجام، قیام مذکور پس از کشته و مجروح شدن صدها تن موقتا آرام شد. پس از قیام دیوار ندبه، حاکمان انگلیسی فلسطین، بیش از هشتصد فلسطینی را در دادگاه، محاکمه و محکوم کردند.
استقلال اوکراین
( ۲۹ سال پیش، در روز بیست و چهارم اوت سال ۱۹۹۱ میلادی )
کشور اوکراین در شرق اروپا استقلال خود را از اتحاد جماهیر شوروی اعلام کرد. روسیه از اواسط قرن هفدهم میلادی اشغال اوکراین راکه تحت تصرف لهستان بود، آغاز کرد و تا پایان قرن هجدهم، بخش اعظم خاک اوکراین تحت تسلط روسها درآمد.
پس از انقلاب کمونیستی شوروی، اوکراین مستقل شد. اما در سال ۱۹۲۲ میلادی به عنوان یکی از جمهوریهای شوروی، به این کشور ملحق شد. تا سالهای پایانی دهه ۱۹۸۰ میلادی تحرکات استقلال طلبانه در اوکراین چندان قوی نبود، اما با آغاز روند استقلال طلبی در جمهوریهای شوروی، اوکراین نیز خواستار استقلال شد و در چنین روزی در سال ۱۹۹۱ به آن دست یافت. اوکراین در ساحل دریای سیاه، قرار دارد و با کشورهای روسیه، روسیه سفید، لهستان، اسلوواکی، مجارستان، رومانی و مولداوی همسایه است.