تقویم تاریخ، در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
از وفات علامه حلی تا انعقاد قرارداد سن ژرمن
امروز پنج شنبه، بیستم شهریور سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با بیست و یکم محرم سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با دهم سپتامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (بيستم شهريور) به شرح زیر است:
وفات علامه حلی
۷۱۶ سال پیش در چنین روزی، بیست و یکم محرم سال ۷۲۶ هجری قمری:
«حسن بن یوسف بن مطهر حلّی» معروف به «علامه حلی»، فقیه و دانشمند مشهور مسلمان وفات یافت. او از اهالی حله - از شهرهای عراق ـ بود و پدرش "سَدیدالدین علی" از فقها و دانشمندان مشهور آن زمان به شمار میرفت. علامه حلی از کودکی در صدد فراگیری قرآن و علوم دینی بود و دانشهای متداول زمان را ابتدا نزد پدر و سپس در محضر دانشمندان برجستهای همچون خواجه نصیرالدین طوسی آموخت و پس از چندی به درجه اجتهاد رسید. استاد شهید مرتضی مطهری در کتاب آشنایی با علوم اسلامی، درباره علامه حلی چنین مینویسد: «علامه حلی یکی از نوابغ روزگار است. او در فقه، کلام، منطق، فلسفه و رجال، کتاب نوشته و حدود صد کتاب از آثار چاپی یا خطی او شناخته شده است که برخی از آنها به تنهایی کافی است که نبوغ سرشار او را اثبات نماید.» علامه حلی علاوه بر تالیفات متعدد و ارزشمند، با تلاش پیگیر خود توانست شاگردان بزرگی را به جهان علم و دانش تقدیم کند. از جمله آثار او میتوان به کتب «تذکرة الفقها» درباره آرای مختلف مذاهب اسلامی، «نهج الایمان در تفسیر قرآن مجید» و «منتهی المطالب» در مبحث عبادات اسلامی اشاره کرد.
ترور آیت الله مدنی، شهید محراب
۳۹ سال پیش در چنین روزی، بیستم شهریور سال ۱۳۶۰ هجری شمسی:
آیت ا... «سید اسد ا... مدنی» امام جمعه شهر تبریز - در شمال غرب ایران ـ در هنگام برگزاری نماز جمعه توسط عوامل گروهک تروریستی منافقین، به شهادت رسید. او در سال ۱۲۹۳ هجری شمسی متولد شد و تحصیلات خود را در حوزههای علمیه قم و نجف، با کسب درجه اجتهاد به پایان رساند. آیت ا... مدنی در دوران تحصیل، در مبارزات سیاسی شرکت داشت و در قیام پانزده خرداد سال ۱۳۴۲ ه ش به تبعیت از امام خمینی (ره) به افشای چهره پلید و جنایات رژیم شاه پرداخت. از اینرو سالها در بازداشت و تبعید بسر برد. آیت ا... مدنی پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، به فرمان حضرت امام خمینی (ره)، امامت جمعه شهر تبریز را به عهده گرفت و سرانجام در محراب نماز جمعه، به دست تروریستهای منافق، به درجه رفیع شهادت نائل آمد.
جنگ مازوری میان ارتش آلمان و فرانسه
۱۰۶ سال پیش، در روز دهم سپتامبر سال ۱۹۱۴ میلادی:
جنگ میان ارتشهای آلمان و روسیه در اطراف دریاچهای به نام مازوری درگرفت. این نبرد به دنبال شروع جنگ جهانی اول و پیوستن روسیه به جبهه متفقین آغاز شد. در جنگ مازوری، آلمانها به فرماندهی هیندنبورگ، رئیس ستاد مشترک ارتش خود، با استفاده از تاکتیکهای جدید رزمی و سلاحهای جدید، پیروز و حدود ۲۰ هزار سرباز روسی کشته و ۴۵ هزار نفر اسیر شدند. سرانجام درپی انقلاب اکتبر سال ۱۹۱۷ در روسیه، این کشور از جنگ جهانی اول کنار رفت.
انعقاد قرارداد سن ژرمن
۱۰۱ سال پیش، در روز دهم سپتامبر سال ۱۹۱۹ میلادی:
قرارداد سن ژرمن میان فاتحین جنگ جهانی اول با امپراتوری اتریش - هنگری امضا شد. براساس این قرارداد، امپراتوری اتریش به سه کشور اتریش، مجارستان و چکسلواکی تجزیه شد و همچنین قسمتهایی از آن به ایتالیا، یوگسلاوی، شوروی، لهستان و رومانی ضمیمه شد. ازطرف دیگر، براساس پیمان سن ژرمن، اتحاد اتریش با آلمان که در آغاز جنگ جهانی اول توسط مجلس مؤسسان اتریش تصویب شده بود، لغو شد و این دو کشور از هرگونه اتحاد سیاسی و نظامی در آینده نیز منع شدند. این اقدام فاتحین جنگ جهانی اول، به منظور جلوگیری از قدرت گرفتن مجدد آلمان و اتریش انجام شد.
ترور رئیس جمهور لیبریا
۳۰ سال پیش، در روز دهم سپتامبر سال ۱۹۹۰ میلادی:
«ساموئل کانیون دوئه» (Samuel Kanyon Doe) رئیس جمهور لیبریا به دست نیروهای شورشی ترور شد. وی در سال ۱۹۸۰ در حالی که یک گروهبان ۲۹ ساله بود، با استفاده از فقر و نارضایتی مردم از افزایش قیمتها، با کودتایی خونین، قدرت را در دست گرفت. اما حکومت استبدادی دوئه نیز از رنج و فقر مردم نکاست و به عکس، با دامن زدن به اختلافات قبیله ای، بر مشکلات اقتصادی و اجتماعی لیبریا افزود. همچنین وی با گسترش روابط با آمریکا و رژیم صهیونیستی، باعث وابستگی و چپاول هرچه بیشتر معادن الماس غنی این کشور شد. اما مرگ ساموئل دوئه، آغاز جنگ داخلی در لیبریا را درپی داشت که وی زمینه آن را مهیا کرده بود و حدود ۱۵ سال به طول انجامید. در این جنگها حدود ۲۵۰ هزار نفر کشته شدند.
وقوع بزرگترین زمین لرزه قرن بیستم
۶۶ سال پیش، در روز دهم سپتامبر سال ۱۹۵۴ میلادی:
زلزله شدیدی اورلئان ویل - در جنوب غربی الجزایر - را به شدت تکان داد. در این زمین لرزه ویرانگر، یک شهر ۳۰ هزار نفری بطور کامل زیر و رو شد و ۱۰ هزار تن جان خود را از دست دادند. علاوه بر این، دهها هزار تن از مردم جنوب غربی الجزایر بی خانمان شدند و لطمات زیادی نیز به اقتصاد این کشور وارد شد.