اقتصاد مقاومتی(39):
رصد توصیه های رهبری در سال"اقتصاد مقاومتی، تولید و اشتغال"
نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی است.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صداوسیما، نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی می باشد. حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در اجتماع انبوه زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی(ع)، فرمودند:" دشمن در تبلیغات وسیع خود بهدنبال نسبت دادن کمبودهای معیشتی و اقتصادی به نظام جمهوری اسلامی است تا اینگونه وانمود کند که نظام اسلامی قادر به حل مشکلات و گرهگشایی از زندگی مردم نیست."
همچنین در قسمت دیگری از صحبت های ایشان در خصوص خلاء های اقتصادی امروز کشور بیان شده است که:"«بیکاری بهخصوص بیکاری جوانان تحصیلکرده» و «مشکلات معیشتی مردم بهویژه طبقات ضعیف» دو مشکل اصلی در عرصه اقتصادی است و مردم از لحاظ معیشت دچار مشکل هستند و مشکلات معیشتی تبعات اجتماعی و فرهنگی را در پی دارد و دشمن نیز برروی همین مسائل متمرکز میشود."
برای اینکه نظام اسلامی بتواند با نقشه های دشمن هوشمندانه برخورد کند، می بایست گره های اصلی مشکلات اقتصادی کشور را شناسایی کرده و اقدام به برطرف کردن آنها نماید به اذعان بسیاری از کارشناسان گره های اصلی اقتصادی کشور ،«رکود تولید» و «بیکاری» است که در سیاستهای اقتصاد مقاومتی ، راهحل این مشکلات آورده شده است. که نتیجه حل این مشکلات رونق تولید و اشتغال می باشد.چنانچه برخی از فواید رونق گرفتن تولید ملی، نیز در فرمایشات مقام معظم رهبری در حرم مطهر عنوان شده است.در نتیجه ایشان هدف نظام اسلامی را، "پیشرفت همهجانبه، استقلال از قدرتهای سلطهگر جهانی، شکوفایی استعدادها، رهایی کشور از آسیبهای اجتماعی و عزت و امنیت و اقتدار ملی" بیان کردند و برای رسیدن به آن نیز در راستای سیاست های اقتصادی سال گذشته نقشه راهی برای رونق تولید و به تبع آن اشتغال ترسیم کردند. که در دوبخش رونق تولید و اشتغال، قابل رصد کردن می باشد. بخش اول نیز در هفت محور تقسیم بندی شده است.
مدیریت پژوهش های خبری معاونت سیاسی تلاش دارد اقدامات مسئولان رادر خصوص فرمایشات مقام معظم رهبری، در خصوص تولید و اشتغال - در سال 1396 – را رصد کرده و در قالب گزارش های هفتگی به اطلاع مخاطبان خود برساند.
مهم ترين محورهاي مهم و برجسته مورد بررسي در23/ 10/ 96 الي27/ 10/ 96 عبارتند از:
در رصد هفته مورد بررسي، از نکات ده گانه تعيين شده از سوي مقام معظم رهبري به موارد ذيل پرداخته شده است:
"دخالت دادن مردم در کار توليد"، "گسترش صادرات و طرف هاي صادراتي" ، "ثبات سياستها و قوانين و حذف قوانين دست و پاگير" ، "جلوگيري از واردات کالاهايي که يا در داخل توليد ميشوند يا قابل توليد کردن است."، "مبارزه با باندهاي قاچاق "و" اشتغال " .
و مهم ترين محورهاي رصد شده از نکات فوق عبارتند از:
- تبصره 19 لایحه بودجه 1397 را سرآغازی برای ورود بخش خصوصی به طرح های جدید و نیمه تمام ، با تصویب و اجرایی شدن این تبصره، مسیر برای حضور پررنگ بخش خصوصی در پروژه های عمرانی باز خواهد شد.
- تسهیلات توسعه اشتغال روستایی تا سقف 10 میلیارد ریال با اولویت طرح ها و واحدهای صنعتی مستقر در روستاها و شهرهای زیر 10 هزار نفر جمعیت پرداخت می شود.
- از ابتدای سال جاری یک هزار و 500میلیارد تومان تسهیلات در اختیار کشاورزان قرار داده شد که حدود 580 میلیارد تومان از این تسهیلات به ماشین تبدیل شد و در عرصه کشاورزی جذب شد.
- تامین مالی و نوسازی 20 هزار واحد صنعتی کوچک در دولت دوازدهم جهت رسیدن به ظرفیت کامل تولید.
- در ۹ ماهه امسال، ۱۴۷ تن و ۲۰۰ کیلوگرم زعفران صادر شده که نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۳۵ درصد رشد داشته است.
- صادرات فرش دستباف ایران در 8 ماهۀ نخست سال جاری با رشد ٢٨ درصدی به لحاظ ارزش صادرات این محصول به رقم 270 میلیون دلار رسید.
- بررسی تجارت خارجی کشور در 9 ماهه امسال حاکی از رونق گرفتن تولید و بهبود کیفیت صادرات کشورمان را به همراه داشته است. بررسی سبد صادراتی طرف های خارجی حاکی از حضور افغانستان و کره جنوبی در بین پنج کشور مقصد صادراتی ایران است.
- طی ۹ ماهه نخست امسال بیش از ۲۷۶ هزار و ۴۱۰ تن انواع گندم ایرانی به ارزش بالغ بر ۷۰ میلیون و ۷۸۰ هزار دلار به کشورهای مختلف صادر شده است که از نظر وزنی نسبت به همین بازه زمانی در سال گذشته ۱۳۵۱.۷۳ درصد و از نظر ارزشی ۷۵۸.۹۸ درصد افزایش داشته است.
- راه اندازی سامانه دریافت، رسیدگی و پاسخگویی به شکایات متقاضیان مجوزهای کسب و کار (دادور) در 8 استان ، با استفاده از این سامانه متقاضیان در کمترین زمان برای دریافت مجوز اقدام و شکایت های خود را نیز ثبت و پیگیری می کنند.
- صادرات گندم در حالی ۱۳۵۱ درصد نسبت به پارسال بیشتر شده که واردات آن با ادامه ممنوعیت، تقریبا متوقف شده است و نشانگر خودکفا شدن این محصول استراتژیک در ایران و مثبت شدن تراز تجاری آن مانند ماههای گذشته است.
- نخستین آزمون ستاد کل نیروهای مسلح در راستای اشتغال پذیری سربازان وظیفه و تفاهم نامه منعقده با ستاد کل نیروهای مسلح برای 40 هزار متقاضی که اعلام آمادگی کرده اند، در سراسر کشور برگزار شد.
- یارانه تسهیلات به طرحهای اشتغال برای مناطق روستایی، مرزی و محروم معادل ۳واحد درصد و برای مناطق روستایی یا محروم مرزی نیز ۵ واحد درصد دیگر اضافه می شود «برنامه اشتغال فراگیر» یکی از سیاست های اصلی اشتغالزایی در سال جاری و سال آینده است.
- لایحه بودجه 1397 در تاریخ 19 آذر ماه توسط رییس جمهوری به مجلس شورای اسلامی ارائه شد که یکی از محورهای مهم آن ایجاد یک میلیون و 33 هزار شغل با سه میلیون و 270 هزار میلیارد ریال سرمایه گذاری است.
- طرحی در وزارت صنعت، معدن و تجارت مبنی بر ایجاد 450 هزار شغل به صورت ضربتی درسال 97تهیه وتدوین شده که براساس تقسیم بندی صورت گرفته حدود 80هزار شغل ها در مجموعه صنایع کوچک و شهرک های صنعتی است.
- در صورت استقبال سرمایه گذاران از ایدههای نوپا تحت عنوان (تامین مالی جمعی) این سرمایههای خرد تبدیل به پشتوانهای برای حمایت از یک ایده اقتصادی میشوند که در نهایت میتواند منجر به ایجاد اشتغال شود. تامین مالی جمعی گونه ای از جمع سپاری در حوزه تامین مالی کسب و کارهای نوپا و ایده های نو آورانه است.
- استفاده شایسته از پتانسیل تعاونیها موجب اشتغالزایی گسترده در کشور میشود ، طرح روستا تعاون از شکلگیری مشاغل کاذب و مهاجرت روستانشینان به شهرها جلوگیری میکند. اجرای طرح "روستاتعاون" را یکی از برنامههای وزارت کار در راستای ایجاد اشتغال پایداراست .
- دولت دوازدهم در لایحه بودجه 1397 پیش بینی کرده با بودجه 78هزار میلیارد ریال در بخش مسکن برای 300هزار نفر شغل ایجاد کند.
- صدور سه هزار و 235 فقره پروانه بهره برداری صنعتی در استان های مختلف و همچنین مناطق آزاد و ویژه کشور از آغاز امسال تا پایان مهر ماه انجام شد که از محل صدور این پروانه ها 53 هزار و 165 شغل ایجاد شود. مجموع صادرات بخش معدن وصنایع معدنی در 9 ماهه امسال از لحاظ وزن بیش از 48.6 میلیون تن و به ارزش 6 میلیارد و 855.5 میلیون دلار بود که در مقایسه با دوره مشابه پارسال به ترتیب یک و سه درصد رشد نشان می دهد.
- طرح اصلاح قانون حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی در تامین نیازهای کشور و تقویت آنها در امر صادرات و همچنین اصلاح ماده 104 قانون مالیاتهای مستقیم اعلام وصول میشود.
- صدور 1786 فقره پروانه بهره برداری ایجادی با 30 هزار و 847 فرصت شغلی ، یک هزار و 786 فقره پروانه بهره برداری ایجادی از ابتدای سال جاری تا پایان مهرماه در استان های مختلف کشور، مناطق آزاد و ویژه اقتصادی کشور صادر شده است.
- حدود 200 هزار میلیارد ریال تسهیلات امسال برای ایجاد اشتغال فراگیر در کشور در نظر گرفته شده است. از هفته آینده معرفی به بانک برای اعطای تسهیلات این طرح را می توان آغاز کرد،
`پژوهش خبری // گروه اقتصاد