اقتصاد مقاومتی(29)
رصد توصیه های رهبری در سال"اقتصاد مقاومتی،تولید و اشتغال"
نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی است.
به گزارش سرویس پژوهش خبرگزاری صداوسیما، نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی می باشد. حضرت آیت الله خامنه ای، رهبر معظم انقلاب اسلامی در اجتماع انبوه زائران و مجاوران حرم مطهر رضوی(ع)، فرمودند:" دشمن در تبلیغات وسیع خود بهدنبال نسبت دادن کمبودهای معیشتی و اقتصادی به نظام جمهوری اسلامی است تا اینگونه وانمود کند که نظام اسلامی قادر به حل مشکلات و گرهگشایی از زندگی مردم نیست."
همچنین در قسمت دیگری از صحبت های ایشان در خصوص خلاء های اقتصادی امروز کشور بیان شده است که:"«بیکاری بهخصوص بیکاری جوانان تحصیلکرده» و «مشکلات معیشتی مردم بهویژه طبقات ضعیف» دو مشکل اصلی در عرصه اقتصادی است و مردم از لحاظ معیشت دچار مشکل هستند و مشکلات معیشتی تبعات اجتماعی و فرهنگی را در پی دارد و دشمن نیز برروی همین مسائل متمرکز میشود."
برای اینکه نظام اسلامی بتواند با نقشه های دشمن هوشمندانه برخورد کند، می بایست گره های اصلی مشکلات اقتصادی کشور را شناسایی کرده و اقدام به برطرف کردن آنها نماید به اذعان بسیاری از کارشناسان گره های اصلی اقتصادی کشور ،«رکود تولید» و «بیکاری» است که در سیاستهای اقتصاد مقاومتی ، راهحل این مشکلات آورده شده است. که نتیجه حل این مشکلات رونق تولید و اشتغال می باشد.چنانچه برخی از فواید رونق گرفتن تولید ملی، نیز در فرمایشات مقام معظم رهبری در حرم مطهر عنوان شده است.در نتیجه ایشان هدف نظام اسلامی را، "پیشرفت همهجانبه، استقلال از قدرتهای سلطهگر جهانی، شکوفایی استعدادها، رهایی کشور از آسیبهای اجتماعی و عزت و امنیت و اقتدار ملی" بیان کردند و برای رسیدن به آن نیز در راستای سیاست های اقتصادی سال گذشته نقشه راهی برای رونق تولید و به تبع آن اشتغال ترسیم کردند. که در دوبخش رونق تولید و اشتغال، قابل رصد کردن می باشد. بخش اول نیز در هفت محور تقسیم بندی شده است.
مدیریت پژوهش های خبری معاونت سیاسی تلاش دارد اقدامات مسئولان رادر خصوص فرمایشات مقام معظم رهبری، در خصوص تولید و اشتغال -در سال 1396 – را رصد کرده و در قالب گزارش های هفتگی به اطلاع مخاطبان خود برساند.
مهم ترین محورهای مهم و برجسته مورد بررسی در13/ 08/ 96 الی17/ 08/ 96 عبارتند از:
در رصد هفته مورد بررسی، از نکات ده گانه تعیین شده از سوی مقام معظم رهبری به موارد ذیل پرداخته شده است:
"دخالت دادن مردم در کار تولید"، "گسترش صادرات و طرف های صادراتی" ، "جلوگیری از واردات کالاهایی که یا در داخل تولید می شوند یا قابل تولید کردن است." ،" مبارزه با باندهای قاچاق"، " اشتغال " .
و مهم ترین محورهای رصد شده از نکات فوق عبارتند از:
- اولویت ما برای پرداخت تسهیلات به بخش کشاورزی بر اساس برنامه های دولت و طرح های وزارت جهاد کشاورزی در چارچوب اقتصاد مقاومتی است که شامل پروژه هایی مانند توسعه گلخانه ها، توسعه مکانیزاسیون و پرورش ماهی در قفس است.
- با اجرای طرح پرورش ماهیان خاویاری با هدف حمایت از تولید داخلی و اشتغال زایی در استان های شمالی تسهیلات یارانه دار به تولید ماهیان خاویاری داده می شود.
- در دولت یازدهم و دوازدهم سرمایه گذاری در زمینه ماشین های کشاورزی به نحو مطلوبی انجام شده و نزدیک 5 هزار و 350 میلیارد تومان سرمایه گذاری در این بخش اتفاق افتاد. حجم عظیمی از ماشین ها، ادوات و تجهیزات کشاورزی با تکیه بر صنعت داخل بیش از 95 درصد خود اتکایی محصولات کشاورزی کشور در اختیار کشاورزان قرار گرفت.
- صادرات فرآوردهای پتروشیمی طی ۲۰ ماه گذشته از نظر حجم و ارزش با رشدی ۱۱ درصدی مواجه بوده است.
- در هفت ماه گذشته بیش از چهار میلیارد دلار کالا از خوزستان صادر شد که 25 درصد نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش داشت.
- پس از توافق برجام، صادرات فرش ایرانی طی سال گذشته 23.8 درصد و در 6 ماه نخست امسال 13.3 درصد رشد داشته است.
- اکنون روزانه به طور میانگین تا 12 میلیون مترمکعب گاز به بغداد صادر می شود و به احتمال زیاد تا پایان امسال گاز ایران به بصره می رسد
- شرکت دانش بنیان الکترونیک افزار آزما با 37 سال تحقیقات و با استفاده از دانش داخلی اقدام به طراحی و تولید دستگاه های اندازه گیری (کنتورهای هوشمند)کرده است .کنتورهای هوشمند داخلی به مراتب بهتر از نمونههای وارداتی هستند، باید برای تقویت و ایجاد انگیزه تولیدکنندگان داخلی، از ورود محصولات مشابه که ساخت آن در کشور میسر است، جلوگیری شود .
- تشخیص محصول قانونی از قاچاق و تخمین موجودی انبار و جلوگیری از ورود کالای قاچاق به کشور و ایجاد نظم خاص در فرآیند تجاری کشور از جمله مزیتهای اجرای سامانه شناسه کالا است . در این سامانه برای هر کالا، شناسنامهای صادر میشود که امکان استعلام شناسه کالا را برای سامانهها و افراد مرتبط فراهم میکند.
- بر اساس اعلام گمرک ایران، اخذ مجوز بهداشتی، استاندارد، قرنطینه های نباتی و دامی، برای صادرات کالاهای قاچاق الزامی شد.
- اجرای گمرک موبایلی دوراظهاری در دستور کار قرار دارد. در حال حاضر ٦٥ نوع معافیت در گمرک اعمال می شود. و ١٣ دستگاه ایکس ری در گمرکات نصب شده و تا پایان سال به ٣١ دستگاه افزایش می یابد.
- برای مناطق آزاد اخیراً تفاهم نامه ای با آقای بانک منعقد کردیم که گمرک در ورودی و خروجی مناطق آزاد کاملاً مستقر باشد که این پذیرفته شده و مصوبه مربوط به آن را دولت داده است. در همین سامانه الکترونیکی گمرک هر کالایی که برای ورود آن ثبت سفارش ایجاد نشده باشد قابل اظهار به گمرک نیست.
- 5میلیارد دلار اعتبار برای توسعه اشتغال روستاهای کشور درمجلس شورای اسلامی تصویب شده است.
- اشتغال و مهارت آموزی به هم تنیده اند باید برنامه های خوبی برای آموزش مهارت طراحی کنیم و یا ساختار حکمرانی را به گونه ای تنظیم کنیم که پروژه های اصلی آموزش های مهارتی در کشور اجرایی شود.
- در حال حاضر بیش از ۱۲۰ رشته شغلی در بخش تعاون در حوزههای کشاورزی، صنعت، خدمات و حمل و نقل وجود دارد و اگر به این بخش به عنوان یک پدیده نوظهور اقتصادی توجه کنیم بیشتر مشکلات اقتصاد برطرف میشود.
- امسال در مجموع راه اندازی 6 هزار واحد صنعتی جدید و ایجاد 50 هزار شغل توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت در کشور پیش بینی شده است.
- آییننامه اجرایی اختصاص ۱.۵ میلیارد دلار از صندوق توسعه به اشتغال روستایی تصویب شد.
پژوهش خبری // گروه اقتصاد