نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی است.
برای اینکه نظام اسلامی بتواند با نقشه های دشمن هوشمندانه برخورد کند، می بایست گره های اصلی مشکلات اقتصادی کشور را شناسایی کرده و اقدام به برطرف کردن آنها نماید به اذعان بسیاری از کارشناسان گره های اصلی اقتصادی کشور ،«رکود تولید» و «بیکاری» است که در سیاستهای اقتصاد مقاومتی ، راهحل این مشکلات آورده شده است. که نتیجه حل این مشکلات رونق تولید و اشتغال می باشد.چنانچه برخی از فواید رونق گرفتن تولید ملی، نیز در فرمایشات مقام معظم رهبری در حرم مطهر عنوان شده است.در نتیجه ایشان هدف نظام اسلامی را، "پیشرفت همهجانبه، استقلال از قدرتهای سلطهگر جهانی، شکوفایی استعدادها، رهایی کشور از آسیبهای اجتماعی و عزت و امنیت و اقتدار ملی" بیان کردند و برای رسیدن به آن نیز در راستای سیاست های اقتصادی سال گذشته نقشه راهی برای رونق تولید و به تبع آن اشتغال ترسیم کردند. که در دوبخش رونق تولید و اشتغال، قابل رصد کردن می باشد. بخش اول نیز در هفت محور تقسیم بندی شده است.
مدیریت پژوهش های خبری معاونت سیاسی تلاش دارد اقدامات مسئولان رادر خصوص فرمایشات مقام معظم رهبری، در خصوص تولید و اشتغال -در سال 1396 – را رصد کرده و در قالب گزارش های هفتگی به اطلاع مخاطبان خود برساند.
مهمترین محورهای مهم و برجسته مورد بررسی در27/ 03/ 96 الی31/ 03/ 96 عبارتند از:
در رصد هفته مورد بررسی، از نکات ده گانه تعیین شده از سوی مقام معظم رهبری به موارد ذیل پرداخته شده است:
"دخالت دادن مردم در کار تولید"، "گسترش صادرات و طرف های صادراتی" ، "تامین امنیت سرمایه گذاری" ، "ثبات سیاست ها و قوانین و حذف قوانین دست و پاگیر" ، "جلوگیری از واردات کالاهایی که یا در داخل تولید می شوند یا قابل تولید کردن است " ،" مبارزه با باندهای قاچاق"، " اشتغال " .
و مهمترین محورهای رصد شده از نکات فوق عبارتند از:
- آغاز اجرای ابلاغیه بانک مرکزی برای پرداخت تسهیلات بانکی 30 هزار میلیارد تومانی به واحدهای تولیدی از 2 روز پیش جهت ایجاد رونق در واحدهای تولیدی .
- چند پروژه در قالب پروژه های اقتصاد مقاومتی طراحی و اجرا شد که یکی از آنها «طرح رونق تولید» نام گرفت تا بتواند سرمایه در گردش واحدهای کوچک ومتوسط را تامین کند.
- قرار است بتدریج گندم صادراتی کشور به مقاصد مختلف ارسال شود، با موفقیت خودکفایی در تولید گندم نخستین محموله گندم ایران با حجم 30 هزار تن از بندر امام به عمان صادر شد.
- برای بهبود فضای کسب و کار در کشورباید مقررات مزاحم را کاهش داده و قوانین قدیمی را منسوخ یا تلخیص کنیم. و تامین مالی به عنوان عامل دیگر بهبود فضای کسب و کار کشورمی باشد .
- قانون سرمایهگذاری خارجی ایران نیاز به تغییر و بازنگری اساسی دارد . پیشنهادات اصلاح قانون و مقررات سرمایهگذاری خارجی ایران به زودی به عنوان یک مطالبه بخش خصوصی از دولت، به مراجع تصمیمگیری و قانونگذاری کشور ارجاع شود
- مجلس شورای اسلامی لایحه 1.5 میلیارد دلاری توسعه اقتصادی و افزایش اشتغال در مناطق روستایی و عشایری کشور را برای سال 96 مصوب کرد.
- تولید کافی و مطابق با نیاز سالجاری، مبین تداوم خود اتکایی و عدم نیاز به واردات گندم در سال ۹۶ است و با این روند تولید به نظر میرسد حتی برای سال ۱۳۹۷ هم نیازی به واردات گندم نخواهد بود.
- مأموران انتظامی استان هرمزگان در راستای تشدید اقدامات مقابلهای با قاچاق کالا و تاکید بر برخورد با باندهای کلان قاچاق، با انجام اقدامات فنی و اطلاعاتی از خروج دو دستگاه کانتینر حامل کالای قاچاق از گمرک شهید رجایی مطلع شده و پیگیری موضوع را در دستور کار خود قرار دادند.
- روند رو به رشد پروندههای قاچاق مواد مخدر در وجهه سیاسی و درآمدهای ارزی کشور تأثیر سوئی داردبه همین دلیل در نظر است دستورالعملهایی در خصوص بارگیری و حمل محمولههای صادراتی توسط انجمن شرکتهای حملونقل بینالمللی تهیه و ابلاغ شود.
- دولت دوازدهم می تواند با حمایت های لازم از هشت هزار نفر کارافرین، امکان اشتغال سالیانه را به میزان هشت میلیون نفر فراهم کند.
- در حالی که برای ایجاد یک شغل باید هزینه گزافی را بپردازیم، در بخش تعاون با ۲۰ تا ۵۰ میلیون تومان میتوان مشاغل و کسب و کارهای پایدار و ارزانی ایجاد کرد.
- بسته جامع اشتغال فراگیر شامل چهار طرح اشتغالی دولت امروز با تصویب در ستاد اقتصاد مقاومتی، بزودی به تمام دستگاههای اجرایی ابلاغ میشود.