نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی است.
برای اینکه نظام اسلامی بتواند با نقشه های دشمن هوشمندانه برخورد کند، می بایست گره های اصلی مشکلات اقتصادی کشور را شناسایی کرده و اقدام به برطرف کردن آنها نماید به اذعان بسیاری از کارشناسان گره های اصلی اقتصادی کشور ،«رکود تولید» و «بیکاری» است که در سیاستهای اقتصاد مقاومتی ، راهحل این مشکلات آورده شده است. که نتیجه حل این مشکلات رونق تولید و اشتغال می باشد.چنانچه برخی از فواید رونق گرفتن تولید ملی، نیز در فرمایشات مقام معظم رهبری در حرم مطهر عنوان شده است.در نتیجه ایشان هدف نظام اسلامی را، "پیشرفت همهجانبه، استقلال از قدرتهای سلطهگر جهانی، شکوفایی استعدادها، رهایی کشور از آسیبهای اجتماعی و عزت و امنیت و اقتدار ملی" بیان کردند و برای رسیدن به آن نیز در راستای سیاست های اقتصادی سال گذشته نقشه راهی برای رونق تولید و به تبع آن اشتغال ترسیم کردند. که در دوبخش رونق تولید و اشتغال، قابل رصد کردن می باشد. بخش اول نیز در هفت محور تقسیم بندی شده است.
مدیریت پژوهش های خبری معاونت سیاسی تلاش دارد اقدامات مسئولان رادر خصوص فرمایشات مقام معظم رهبری، در خصوص تولید و اشتغال -در سال 1396 – را رصد کرده و در قالب گزارش های هفتگی به اطلاع مخاطبان خود برساند.
مهم ترین محورهای مهم و برجسته مورد بررسی در23/ 02/ 96 الی27/ 02/ 96 عبارتند از:
در رصد هفته مورد بررسی، از نکات ده گانه تعیین شده از سوی مقام معظم رهبری به موارد ذیل پرداخته شده است:
"دخالت دادن مردم در کار تولید"، "گسترش صادرات و طرف های صادراتی" ، "تامین امنیت سرمایه گذاری" ،" مبارزه با باندهای قاچاق"، " اشتغال " .
و مهم ترین محورهای رصد شده از نکات فوق عبارتند از:
*تسهیلات دولت قطعا نمیتواند پاسخگوی نیازهای موجود باشد، به همین دلیل مردم باید در بخشهای خصوصی حضور و مشارکت فعالتری داشته باشند. یکی از برنامههایی که در این راستا دنبال میکنیم ارائه آموزشهای مهارتی متناسب با نیاز بازار کار است.
*طرحی برای اصناف طراحی شده و در دبیرخانه اقتصاد مقاومتی در حال پیگیری است که از طریق آن نیم میلیون واحد از صنوف تولیدی مورد حمایت قرار خواهند گرفت.
*از ورود هرگونه شوک به حوزه تولید باید جلوگیری کرد . با کمک مجلس باید به سمتی برویم که دولت بتواند حسابشده از تولید حمایت کند و بهرههای بانکی متناسب با وضعیت واحدها از تولیدکنندگان دریافت شود .
*مذاکره با اروپاییها برای صادرات گاز به قاره سبز - صادرات گاز از ایران به اروپا هم از طریقLNGو هم از طریق خط امکانپذیر است.
*ایران یکی از بزرگترین صادر کنندگان نفت به کره جنوبی است و به صورت مستمر بعد از لغو تحریم ها صادرات نفت به ان کشور را افزایش داده است.
*صادرات ما به اروپا 300 درصد افزایش داشته است و با همین افزایش صادرات و کنترل ارزی، توانستیم امروز تراز تجاری مثبت داشته باشیم.
*پس از برجام بازار صادرات از ۸ کشور به ۱۵ کشور افزایش یافت/ به آمریکا محصول صادر کردیم .
*یکسان سازی نرخ ارز در شرایط نوسان مقطعی مقتضی نبود، دولت بازار ارز را به ثبات می رساند و یکسان سازی آن را اجرا می کند.
*جذب سرمایهگذاری خارجی و نظام پولی و مالی و تثبیت آن نیاز به اعتمادسازی و ثبات و آرامش دارد. این چرخه باید به گونهای باشد که اعتماد و اطمینان در تمام اعضای این بازار را پدید بیاورد.
*با توجه به اولویتهای ابلاغی مبنی بر مبارزه با قاچاق کلان و سازمان یافته در مرز و مبادی مرزی اقدامات عملیاتی گستردهای توسط دستگاههای عضو ستاد از جمله نیروی انتظامی ، وزارت اطلاعات با ایجاد قرارگاه عملیاتی انجام شده است.
*توقیف ۱۹ فروند شناور باری و تجاری قاچاق در آبهای شمال غرب خلیج فارس در نیمه نخست اردیبهشت .
*سامانه کنترل سوخت نیروگاه ها به عنوان بزرگترین مصرف کننده ، روش کنترل قاچاق سوخت است به این صورت که فرآورده ها از زمان خروج از انبار تا نیروگاه کنترل می شوند .
*بانک صنعت و معدن با تامین مالی 11طرح دارویی زمینه اشتغال یک هزار و 200 نفر را در مناطق مختلف کشورمان فراهم ساخته است.
*برنامه ریزی برای ایجاد هشت هزار شغل جدید در صنایع لاستیک و نساجی طی سال 96 -
*به دنبال تلاش و رایزنی مهندس زنگنه مجوز استخدام دو هزار و ۵۰۰ نفر در صنعت نفت توسط سازمان اداری و استخدامی صادر شد .
*صادرات برق ایران به کشورهای همسایه ۲ برابر واردات . صادرات برق ایران به عراق بدون هیچ مشکلی در حال انجام است و در حال حاضر به ۱۲۰ مگاوات افزایش یافته است.
*اختصاص ۲۴ میلیارد تومان مشوق صادرات محصولات لبنی . هم اکنون ۹ کارخانه محصولات لبنی برای صادرات به کشور روسیه مجوز دریافت کردند. صادرات محصولات لبنی کشور امسال در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته ۱۳ درصد رشد داشته .
*ارجاع بیش از ۱۴هزار پرونده قاچاق کالا در سطح عرضه به تعزیرات حکومتی به ارزش بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان . طرح مبارزه با کالای قاچاق در سطح عرضه در سال جاری نیز هدفمند، مستمر و به لحاظ اولویت ادامه خواهد داشت.