کالای قاچاق کالایی است که بدون رعایت تشریفات قانونی وارد کشور شده است. این کالا اگر دارای مشابه داخلی باشد، در صورت عرضه شده در بازار مصرف سبب ضربه زدن به تولید داخلی خواهد شد.و لازم است هرگونه کالای قاچاق که مشابه داخلی دارد برای حمایت از تولیدکننده داخلی و تولید داخلی؛ نابود شود.
پژوهش خبری صدا و سیما: هفته گذشته و در دیدار جمعی از مردم استانهای مختلف رهبر انقلاب توصیهای به مسئولان مبارزه با قاچاق کالا نمودند. ایشان تاکید کردند: «[در موضوع] قاچاق، بنده به مسئولین گفتهام که آقاجان! وقتی شما آن باند قاچاقچی را پیدا می کنید و آن جنس کلان قاچاق را که چند هزار تُن وزن آن است، وارد کشور می کنید، این جنس را جلوی چشم همه آتش بزنید؛ ضربه بزنید به قاچاقچی، به جنس دارای مشابه داخلی.»
مسئولان اجرایی تمهیدات لازم برای اجرایی شدن این توصیه را فراهم کرده و آییننامه بندهای ۵۵ و ۵۶ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز به این مهم اختصاص دارد.
http://www.radiopayam.ir/ChannelNewsDetails/?m=020001&n
در این دو بند شرایط انهدام کالای قاچاق کشف شده توضیح داده شده است. در این آییننامه میخوانیم:
ماده 2 ــ کالاهای قاچاق مکشوفه در صورت امکان بهشرط صادرات و با اخذ تضمین لازم به فروش میرسند و در غیر این صورت، مطابق مقررات این آییننامه امحاء خواهند شد.
ماده 3 ــ فروش و توزیع کالاهای قاچاق مکشوفه در داخل کشور بهاستثنای موارد زیر مجاز نمیباشد:
الف ــ کالاهایی که در بازار داخلی نیاز جدی وجود دارد و به تولید داخلی و تجارت خارجی لطمه وارد نمیسازد، بهپیشنهاد وزارتخانههای صنعت، معدن و تجارت، جهاد کشاورزی و بهداشت و تصویب هیئت وزیران.
ب ــ کالاهای موضوع مواد (11)، (12)، (13) و (14) این آییننامه.
سوال کلیدی
سوالی که در این میان پیش میآید این است: چرا باید کالای قاچاق منهدم شود؟ چرا برای امور خیریه و ارایه به مستمندان استفاده نشود؟
پاسخ
پاسخ این سوال از چند بعد قابل بررسی است.
1. بعد اقتصادی: کالای قاچاق کالایی است که بدون رعایت تشریفات قانونی وارد کشور شده است. این کالا اگر دارای مشابه داخلی باشد، در صورت عرضه شده در بازار مصرف سبب ضربه زدن به تولید داخلی خواهد شد. فارغ از اینکه روش عرضه این کالا از مسیر قاچاق بوده باشد یا از مسیر مزایده. در هر صورت این کالا اثر اقتصادی خود را خواهد گذاشت و تولید داخلی را با چالش مواجه می کند. در نتیجه لازم است هرگونه کالای قاچاق که مشابه داخلی دارد برای حمایت از تولیدکننده داخلی و تولید داخلی؛ نابود شود.
تضعیف تولید داخل پدیده بیکاری را در پی خواهد داشت. در حال حاضر واحدهای صنعتی کوچک و متوسط فراوانی در کشور وجود دارد که به دلیل وجود کالای قاچاق در داخل توان رقابت را از دست داده و دچار مشکل شدهاند. با تضعیف تولید داخل باید منتظر پدیده فقر نیز بود چرا که تولید ثروت مبتنی بر تولید در داخل کشور دچار مشکل خواهد شد.
2. بعد سیاسی: از منظر بعد سیاسی انهدام کالای قاچاق نشان دهنده اقتدار نظام جمهوری اسلامی و اهمیت رعایت قوانین موضوعه آن میباشد. پیامی که با این اقدام مخابره میشود این است که نظام جمهوری اسلامی ایران در صیانت از مرزهای اقتصادی خود با هیچ کسی تعارف نداشته و فارغ از ارزش مادی کالاهای کشف شده اقدام به انهدام آنها میکند. برای نمونه در کشور روسیه پس از آنکه واردات محصولات کشاورزی از اروپا ممنوع شد، برخورد دولت روسیه با میوههای قاچاق انهدام آنها بود.
3. بعد اجتماعی: در بعد اجتماعی باید به مساله بازدارندگی این کار اشاره کرد. در صورت انهدام کالای قاچاق در منظر عمومی، نوعی بازدارندگی در جامعه نسبت به قاچاق ایجاد خواهد شد. وقتی جامعه برخورد سریع، قاطع و بدون اغماض مسئولان را با پدیده قاچاق مشاهده کند، هزینه اجتماعی قاچاق کردن افزایش مییابد و این کار منجر به ایجاد بازدارندگی در جامعه میشود.
4. بعد فرهنگی: در بعد فرهنگی که ناظر به ارزشهای یک جامعه است، اقدام به انهدام کالای قاچاق اثبات کننده مذموم بودن این پدیده است. اقدام به این عمل و استمرار در آن منجر به نهادینه شدن مذمومیت این پدیده در میان مردم خواهد شد.
پژوهش خبری صدا و سیما//