امروزه علیرغم حجم بالای واردات کالای قاچاق به کشور، برخی از وارد کنندگان کالا با استفاده از ضعف های نظارتی موجود در گمرک اقدام به دور زدن قانون کرده و حجم بالایی از کالاها را در غالب واردات کالاهای ناتمام با تعرفه های بسیار ناچیزی وارد می کنند.
پژوهش خبری صدا و سیما: امروزه علیرغم حجم بالای واردات کالای قاچاق به کشور، برخی از وارد کنندگان کالا با استفاده از ضعف های نظارتی موجود در گمرک اقدام به دور زدن قانون کرده و حجم بالایی از کالاها را در غالب واردات کالاهای ناتمام با تعرفه های بسیار ناچیزی وارد می کنند.
در این گزارش سعی شده است بعضی از دلایل واردات بی رویه لوازم خانگی به صورت مصداقی و با آمار و اطلاعات بیان شود :
تناقض آمار واردات و وجود نشان های تجاری خارجی در بازارهای داخلی
همانطور که در نمودار زیر مشخص است میزان واردات سرانه یخچال و فریزر در سال 1371 از میزان واردات سرانه آن در سال 1393 بیشتر بوده است.
که این موضوع با توجه به شواهدی که از بازار لوازم خانگی پیدا است، جای تامل دارد. چرا که امروزه با نگاهی به بازار لوازم خانگی شاهد حجم بالای کالاهایی با نشان تجاری خارجی هستیم. پس پاسخ این سوال که چطور با کاهش میزان واردات سرانه لوازم خانگی شاهد افزایش چشمگیر این محصولات در بازار هستیم؛ باید در بحث واردات قطعات به صورت منفصل پیدا کرد.
با انجام یک تحلیل مقایسه ای بین میزان واردات لوازم منفصل یخچال و فریزر خانگی می توان مشاهده کرد که میزان واردات قطعات یخچال و فریزر در سال 1393 نسبت به سال 1371 رشد بسیار چشمگیری داشته است.
وجود این تفاوت معنادار در واردات لوازم یخچال و فریزر به شکل قطعات یدکی، دقیقا پاسخ همان سوالی است که چرا حتی با کاهش میزان واردات لوازم خانگی، مقدار این لوازم در بازار به شکل تصاعدی رو به افزایش بوده است.
در سالیان اخیر وارد کنندگان کالا برای فرار از پرداخت تعرفه گمرکی کالای تکمیل شده، آن را به صورت منفصل و در غالبCKD و SKD اظهار میکنند فلذا به جای 76 % در حدود 5 % تا 64 % تعرفه گمرکی پرداخت میکنند
سپس با احداث خطوط مونتاژ ساده و بدون بومی سازی تکنولوژی اقدام به مونتاژ قطعات منفصله کرده و از این طریق هم از بومی سازی تکنولوژی که نیازمند سرمایه گذاری کلان است شانه خالی کرده و هم از پرداخت تعرفه کالای کامل مصون مانده اند. البته برخی دیگر از واردکنندگان، ارزش محموله وارداتی خود را بسیار کمتر از مقدار حقیقی آن بیان می کنند، چرا که کنترل اقلام وارداتی به کشور به صورت آزمایش نمونه های تصادفی است و بعد از کنترل یک یا دو نمونه تصادفی در مورد مابقی محموله وارداتی دستور ورود یا عدم ورود صادر می شود. از این طریق مقدار پرداختی کمتری را به گمرک خواهند داشت.
برخی دیگر با ایجاد گردش کار صوری برای کاهش تعرفه های وارداتی اقدام کرده اند. لذا با ایجاد چند شرکت صوری اقدام به واردات بخش های مختلف یک کالای اساسی کرده و در نهایت اقلام به شرکت مادر تحویل داده شده و بعد از مونتاژ، به عنوان محصول نهایی وارد بازار می شود.
کلام آخر
بر اساس منویات مقام معظم رهبری، حمایت از تولیدات داخلی و جلوگیری از واردات کالاهایی که مشابه تولید داخل دارند، واجب و برای کشور ما حیاتی است .
در این راستا بسیاری از کارشناسان صنعت لوازم خانگی مدعی هستند که این صنعت از نظر تکنولوژی هیچ کم و کسری نسبت به تکنولوژی برتر دنیا ندارد و حتی در بعضی لحاظ فن آوری های کشور ما پیشرفته تر هم می باشد ولیکن رقابت نابرابر و خلا های قانونی که یک مورد مصداقی آن در بالا ذکر شد قدرت تولید را از تولید کننده گرفته و تولید کننده داخلی را حتی به ورطه ورشکستگی می کشاند.
پژوهش خبری//مریم سمردپی