• شهروند خبرنگار
  • شهروند خبرنگار آرشیو
امروز: -
  • صفحه نخست
  • سیاسی
  • اقتصادی
  • اجتماعی
  • علمی و فرهنگی
  • استانها
  • بین الملل
  • ورزشی
  • عکس
  • فیلم
  • شهروندخبرنگار
  • رویداد
پخش زنده
امروز: -
پخش زنده
نسخه اصلی
کد خبر: ۱۰۴۹۲۵۳
تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۳۹۴ - ۱۱:۰۸
فراخبر:

بازار مصرف 80 میلیون نفری، بستر تحول اقتصادی

یکی از لوازم توسعه ­یافتگی اقتصاد هر کشوری قبل از هر چیز، توجه به بازار مصرف داخلی است. بسیاری از کشورهایی که امروزه در زمره اقتصادهای بزرگ دنیا قرار گرفته ­اند از جمله چین نیز از این سیاست پیروی کرده­ اند.

پژوهش خبری:یکی از لوازم توسعه ­یافتگی اقتصاد هر کشوری قبل از هر چیز، توجه به بازار مصرف داخلی است. بسیاری از کشورهایی که امروزه در زمره اقتصادهای بزرگ دنیا قرار گرفته ­اند از جمله چین نیز از این سیاست پیروی کرده­ اند.

یعنی آنها قبل از اینکه بخواهند برای بازارهای خارجی محصولات خود را تولید کنند، از تمام توان خود برای تأمین مصرف داخلی با محصولات خودشان برنامه ­ریزی کردند؛ در واقع، آنها در قدم نخست تولید داخلی خود را حمایت و تقویت و سپس برای بازارهای صادراتی هدف برنامه ­ریزی کردند.

ایران نیز اگر بخواهد در مسیر رشد و توسعه اقتصادی حرکت کند و موانع و مشکلات اقتصادی را که با آن دست به گریبان است، پشت سر بگذارد، باید از ظرفیت بازار مصرفی 80 میلیون نفری خود استفاده کند. بازار مصرفی گسترده ایران، فرصت­ های فراوانی برای تولیدکننده ایجاد می­ کند و این موضوع ضرورت حمایت از تولیدکننده را بیش از پیش آشکار می­ سازد. یکی از بازارهای مصرفی تأثیرگذار بر اقتصاد کشور بازار لوازم خانگی است که توجه به ظرفیت موجود در این صنعت می­ تواند رونق اقتصادی و تقویت تولید داخلی را به دنبال داشته باشد.

سهم تولید داخلی در بازار لوازم خانگی

یکی از مهم ترین بازارهای تأثیرگذار داخلی، بازار لوازم خانگی است که بیشترین حجم بازار مصرفی را به خود اختصاص داده است و بخشی از آن متعلق به آمار 800 هزار ازدواج در سال است. به طوری که، گردش مالی بازار لوازم خانگی ایران سالانه 20 هزار میلیارد تومان است که از این مقدار 5 هزار میلیارد تومان معادل 25 درصد سهم اجناس تولید داخل و 15 هزار میلیارد تومان معادل 75 درصد سهم اجناس خارجی است (نمودار شماره 1) و سالانه حدود 6 هزار میلیارد تومان سود را نصیب شرکت­ های تولیدکننده لوازم خانگی خارجی می­ کند.

به عبارتی، حدود 30 تا 40 درصد سود بازار لوازم خانگی نصیب شرکت­ های خارجی می­ شود و کمتر از 10 درصد سود نیز متعلق به تولید کنندگان داخلی است. این در حالی است که، در صنعت لوازم خانگی یک و نیم برابر بیش از ظرفیت تولید سرمایه گذاری شده است و این صنعت ظرفیت رقابت با بازار خارجی را نیز دارد.

 بازار مصرف 80 میلیون نفری، بستر تحول اقتصادی

نقش تبلیغات در اقناع فکری مصرف کنندگان

اگرچه برخی عقیده دارند که کیفیت باعث تصاحب بازار توسط کالای خارجی شده است، اما واقعیت امر آن است که آنچه بازار مصرفی لوازم خانگی خارجی را در کشور افزایش داده، تبلیغات گسترده شرکت­ های خارجی است که توانسته مشتریان را اقناع کند. به طوریکه، تنها دو شرکت خارجی(ال جی و سامسونگ) در سال حدود 760 هزار میلیارد تومان برای تبلیغ کالاهای خود هزینه می­ کنند، در حالیکه، سهم تبلیغات کل اجناس داخلی کمتر از 8 درصد این مبلغ(حدود 60 هزار میلیارد تومان) است.(نمودار شماره 2)

شاید بتوان گفت آنچه که باعث شده کالاهای خارجی بتوانند بازار لوازم خانگی ایران را تصاحب کنند، ضعف تبلیغات توسط شرکت­ های تولیدکننده داخلی برای معرفی محصولاتشان بوده است. از طرفی، سهم رسانه هایی که نقشی موثر در ایجاد فضای تبلیغاتی مناسب دارند را نیز نباید نادیده گرفت؛ به طوریکه، رسانه ­های تصویری و مکتوب حجم عمده­ای از فضاهای تبلیغاتی در اختیار خود را به کالاهای خارجی اختصاص داده ­اند. حتی در تبلیغات شهری نیز حضور کالاهای خارجی پررنگ­تر از کالاهای داخلی است. 

بنابراین، تا زمانی که فضای تبلیغاتی در اختیار شرکت­ های خارجی باشد نمی ­توان از ظرفیت بازار مصرفی 80 میلیون نفری برای حمایت از تولید داخل، تغییر ذائقه مشتریان و سوق دادن آنها به استفاده از کالای داخلی بهره گرفت و لازمه ایجاد فضای مناسب تبلیغات برای تولیدکننده داخلی همکاری و هماهنگی بیشتر میان دستگاه ­های تبلیغاتی و تولیدکنندگان است.

 بازار مصرف 80 میلیون نفری، بستر تحول اقتصادی

اشتغال و واردات کالاهای خارجی

واردات، بیش از هر چیز محیط کسب و کار را تحت تأثیر قرار می دهد؛ کشور ما که اکثریت آن را جمعیت جوان و جویای کار تشکیل می­ دهد، برای بهبود فضای کسب و کار نیازمند تقویت صنعت و افزایش واحدهای تولیدی است. براساس آمار وزارت کار برای ایجاد هر شغل پایدار در کشور بین 70 تا 150 میلیون تومان سرمایه‌گذاری لازم است و اگر به صنعت لوازم خانگی توجه نشود و همچنان بازار در اختیار کالاهای خارجی باشد، با توجه به سود شرکت ­های خارجی از بازار لوازم خانگی، می‌توان گفت سالانه حدود 150 هزار فرصت شغلی در کشور از بین می­رود.[1] (نمودار شماره 3)

 بازار مصرف 80 میلیون نفری، بستر تحول اقتصادی

 نکته آخر 

اگر می­ خواهیم تحولی در اقتصاد ایجاد شود، فرصت­ های شغلی در جامعه ظهور و بروز یابند و بستر رشد و توسعه اقتصادی فراهم شود، باید توجه ویژه به بازار مصرفی 80 میلیون نفری، حمایت ویژه از تولیدکننده و همچنین بهره­ گیری از ابزار تبلیغات به صورت جدی در دستور کار سیاست­گذاران اقتصادی قرار گیرد. دست­ یافتن به این مهم نیز با همکاری و هماهنگی بیشتر میان دستگاه­ های دولتی و تولید کنندگان، رفع اختلافات میان اصناف و تولیدکنندگان و همکاری بیش از پیش رسانه­ ها با تولیدکنندگان میسر خواهد شد.




[1]- آمار ارائه شده در مصاحبه با آقای غزنوی، دبیر مجمع کارآفرینان دریافت شده است.



بازدید از صفحه اول
ارسال به دوستان
نسخه چاپی
گزارش خطا
Bookmark and Share
X Share
Telegram Google Plus Linkdin
ایتا سروش
عضویت در خبرنامه
نظر شما
آخرین اخبار
ضرورت ترمیم سریع محل سیم‌های سرقت‌شده برق و تلفن در اردبیل
انبارهای استان مرکزی مملو از نهاده‌های دام و طیور
راه اندازی دکل جدید همراه اول در شهرک صنعتی کاویان فریمان
دارو‌های قاچاق عامل تداخل دارویی و مسمومیت‌های شدید
یادگار ماندگار پدر برای فرزند آسمانی‌اش
عرضه بیش از ۹۲۰ هزار تن کالا در تالار‌های بورس کالا
آغاز هفته سوم لیگ برتر والیبال ساحلی از بندر ترکمن
آخرین روز‌های پاییز کم بارش
جهش تولید در کشاورزی با دانش گره خورده است
ثبت احوال بوشهر در مسیر حکمرانی هوشمند
ارتش بر خلق فناوری‌های بازدارنده متمرکز شده است
انتشار کتاب‌های کودک در هفته‌ای که گذشت
تولید تجهیزات آزمایشگاهی داخلی، گامی حیاتی در جهت خودکفایی علمی و کاهش خروج ارز است
جهش ۴۸ درصدی صادرات چای ایران
اداره کشور با «نمی‌توانم» و «نمی‌شود» معنا ندارد
هشدار پلیس راه درباره احتمال سیلاب
اسماعیلی: هنوز تا تحقق عدالت و کیفیت آموزشی فاصله داریم
استمرار برفروبی در جاده‌های کوهستانی مازندران
مصر اتیوپی را به اقدام نظامی تهدید کرد
آغاز ثبت سفارش جدید محصولات ایران خودرو
  • پربازدیدها
  • پر بحث ترین ها
گزارش میزان بارندگی در استان کرمان طی ۲۴ ساعت گذشته
ادامه بارش‌ها و هشدار نارنجی هواشناسی برای ۵ استان
اصلاح قیمت شیر خام و ۴ محصول لبنی
از فردا؛ ثبت نام یازدهمین مرحله خرید محصولات ایران‌خودرو
امنیت ملی آمریکا بر محور «منافع صرفاً آمریکایی» استوار شده است
اتوبوس‌های قم ۲۶ آذر رایگان شد
دستور آماده‌باش به استانداران کرمان، فارس، بوشهر و هرمزگان
تصمیمات عملیاتی بانک مرکزی برای مدیریت بازار ارز اعلام شد
مصاف سرخ‌پوشان در تهران؛ تقابل تراکتور با پیکان در تبریز
امروز؛ آخرین مهلت ثبت نام آزمون کارشناسی ارشد ۱۴۰۵
­غلامرضا فرخی برترین فرنگی کار جهان شد
ثبت همه املاک فاقد سند الزامی شد
کارآمدی حکمرانی دینی شرط تحقق ایران قوی است
­بازگشت جمعی از افتخار آفرینان کشورمان از بازی‌های پاراآسیایی جوانان
نیم صفحه نخست روزنامه‌های ورزشی ۲۳ آذر
در نور آباد ممسنی ۱۰۱ میلیمتر باران بارید  (۲ نظر)
آمار جنجالی زندانیان مهریه صحت ندارد  (۲ نظر)
عراقچی: آمریکا در هیچ موضوعی صادق نبوده است  (۲ نظر)
اعلام پایان مأموریت سازمان ملل متحد در عراق  (۱ نظر)
اصلاح قیمت شیر خام و ۴ محصول لبنی  (۱ نظر)
پاراآسیایی جوانان ۲۰۲۵؛ چمسورکی راهی فینال پاراتکواندو دختران شد  (۱ نظر)
بازی‌های پاراآسیایی جوانان؛ ثبت ۸۱ نشان دیگر به نام فرزندان ایران  (۱ نظر)
کشف انبار احتکار روغن و شکر به ارزش ۱۲۰ میلیارد ریال در زنجان  (۱ نظر)
مدارس ابتدایی هرمزگان غیر حضوری شد  (۱ نظر)
آغاز پیش ثبت نام اعتکاف دانش آموزی در استان کرمان  (۱ نظر)
بارش برف وباران در برخی نقاط استان کرمان  (۱ نظر)
کنکور تمام طرح‌های تربیتی را نقش بر آب می‌کند  (۱ نظر)
ممنوعیت استفاده از گرما تابش و میز آتشدان در مراکز گردشگری و تجاری خراسان رضوی  (۱ نظر)
طرح جامع جمع‌آوری آب‌های سطحی اهواز نیازمند ۱۵ همت اعتبار  (۱ نظر)
همایش بزرگ «شکوه ایثار» در گچساران  (۱ نظر)