«فروش آب سنگین به آمریکا» شاید مهمترین خبرِ برجامی هفته گذشته بود که بازتاب و حواشی زیادی چه در ایران و چه در آمریکا داشت به گونه ای که تعدادی از افراد وابسته به جریانات تندروی مخالف ایران در آمریکا طرح ممنوعیت خرید آبِ سنگین ایران را مطرح کردندکه با توجه به اخبار این طرح شکست خورد.
پژوهش خبری: تحلیل و جمعبندی مهمترین اظهارات و اقدامات مقامات جمهوری اسلامی ایران، آمریکا، اروپا و آژانس بین المللی انرژی اتمی پس از برجام؛«حمایت واشنگتن از حکم دیوان عالی آمریکا علیه ایران، تشکیل کمیته ویژه پیگیری برداشت اموال ایران ، افزایش صادرات نفت ایران ، واکنش کاخ سفید به طرح ممنوعیت خرید آب سنگین ایران، کارشکنی واشنگتن در بانک جهانی در خصوص ایران ، طرح خصمانه 2 عضو کنگره آمریکا علیه ایران و تاکید سخنگوی سازمان انرژی اتمی کشور بر مشروط بودن انتقال آب سنگین آمریکا » از جمله موضوعاتی هستند که دربازه زمانی 05 /02/ 95 تا 12/ 02/ 95 در خصوص برجام رسانه ای شدند.
« کارشکنی واشنگتن در بانک جهانی در خصوص ایران » از جمله خبرهایی است که خبرگزاری ها در مقطع بررسی در بالا آن را مخابره کردند.خبرگزاری فرانسه در این خصوص اعلام کرد: یک مقام وزارت خزانهداری آمریکا در گفتگو با خبرگزاری فرانسه عنوان کرده نماینده کشورش در بانک جهانی باید به هر گونه طرح در این بانک برای اعطای وام به ایران رأی منفی بدهد. به نوشته این خبرگزاری بانک جهانی، در صدد است فقر جهانی را ریشهکن کند، اما هنگامی که دامنه این تلاش به نزدیکی مرزهای ایران می رسد، این تلاشها، علیرغم رفع تحریمها علیه تهران بعد از اجرایی شدن توافق هستهای، متوقف میشوند. این بانک مستقر در واشنگتن، بعد از سال ۲۰۰۵ که برای تبعیت از تحریمهای بینالمللی وضع شده به بهانه برنامه هستهای، تمامی پروژههای جدیدش در ایران را متوقف کرد، تمایلی به بازگشت به تهران نداشته است. این سیاست، به نوشته خبرگزاری فرانسه، حتی بعد از رفع تحریمها هم بیتغییر باقی مانده است.. همانطور که پیشتر گفته شد مهم ترین چالش برای اجرایی شدن برجام «تداوم تحریم ها» ستو وزارت خزانه داری آمریکا بیشترین تلاش را برای تداوم تحریم ها و باقی ماندن ساختار آن و در نتیجه ممانعت از اجرای برجام انجام می دهد. این واقعیت پیشتر از سوی رهبر معظم انقلاب در حرم مطهر رضوی به مناسبت اولین روز سال جدید بیان شد. اخیرا نیز معاون حقوقی و بین الملل وزارت امورخارجه کشورمان در مصاحبه با شبکه خبر همین واقعیت را تاکید کرد.
«فروش آب سنگین به آمریکا» شاید مهمترین خبرِ برجامی هفته گذشته بود که بازتاب و حواشی زیادی چه در ایران و چه در آمریکا داشت به گونه ای که تعدادی از افراد وابسته به جریانات تندروی مخالف ایران طرح ممنوعیت خرید آبِ سنگین ایران در آمریکا را مطرح کردندکه با توجه به اخبار این طرح شکست خورد. از طرفی سخنگوی سازمان انرژی اتمی کشورمان نیز در این خصوص با توجه به راهزنی 2 میلیاردی اخیر واشنگتن جهت رعایت بیشتر احتیاطات از مشروط بودن انتقال آبِ سنگین به واریز پول خبر داد..
به هر حال در این خصوص ملاحظاتی چند به نظر می رسد؛ خبر انتقال آبِ سنگین ایران به آمریکا و خرید آن از سوی واشنگتن به خودی خود با اهمیت است از این نظر که اولا: توانایی علمی - صنعتی ایران در خصوص هسته ای مورد اذعان و اعتراف سایر کشورها قرار گرفته.
ثانیا: پیش قدم شدن آمریکا برای خرید این محموله و انتقال ارزش مالی آن به ایران خود به نوعی نشان از جدیت واشنگتن برای اجرای برجام و شُل شدن ساختار تحریم ها دارد.
البته نباید از بدعهدی و خصومت دیرین واشنگتن غافل شد، که صد البته رهنمودهای رهبر معظم انقلاب اسلامی در خصوص ضرورت حفظ آگاهی و بصیرت در برابر خدعه های دولت استکباری آمریکا و همچنین ضرورت پرداختن به اصول و ارکان همچون اقتصاد مقاومتی نقش بی بدیلی در تحقق موفقیت دارد .
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است
پژوهش خبری// مرتضی هوشیار