بررسی کامل خبرهای مرتبط با برجام نشان می دهد که برخلاف دو ، سه هفته اخیر از میزان خبرهای اقتصادی در این حوزه کاسته شده و در عوض برخی خبرهای سیاسی جایگزین آنها شده است.
پژوهش خبری: « برجام و موضوعات مرتبط با آن» کماکان مبنای اظهارنظر برخی از مقامات آمریکایی در هفته اخیر بود . به موازات این موضوع ، پایبندی آمریکا به اجرای تحریم های غیرمرتبط با برنامه هسته ای ایران و تکرار اظهارات ضد ایرانی به بهانه انتقاد از عملکرد دولت اوباما در جریان توافق هسته ای با ایران از مقولات دیگری است که بیشتر از سوی نمایندگان و نامزدهای جمهوری خواه انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا بیان شد.
اما بررسی کامل خبرهای مرتبط با برجام نشان می دهد که برخلاف دو ، سه هفته اخیر از میزان خبرهای اقتصادی در این حوزه کاسته شده و در عوض برخی خبرهای سیاسی جایگزین آنها شده است.
بنابراین خبرهایی از قبیل: «طرح سناتورهای آمریکایی برای بازگرداندن تحریم های ایران، تاکید خزانه داری آمریکا بر تداوم تحریم های ایران، تلاش جمهوری خواهان تندرو برای تحریم ایالتی ایران ، برگزاری جلسه استماع کمیته نیروهای مسلح سنا در خصوص برجام و انتقال اورانیوم مازاد ایران به روسیه» از جمله موضوعاتی هستند که در بازه زمانی 19/ 11 تا 25 /11/ 94 در خصوص برجام رسانه ای شدند.
محمد جواد ظریف وزیر امورخارجه کشورمان در مراسم تقدیر از دست اندرکاران برجام در سخنانی بر ضرورت حفظ هوشیاری در برابر طرف غربی تاکید کرد ، عباس عراقچی معاون وزیرامورخارجه کشورمان نیز در سخنانی در اتاق بازرگانی اصفهان با تاکید بر ضرورت اجتناب از هرگونه نگاه افراطی به برجام به عنوان «نسخه حل المسائل کشور» افزود: نباید از برجام توقع شکوفایی اقتصاد داشته باشیم که با امضای آن همه درهای اقتصادی به روی ایران باز میشود..
با توجه به مطالب بالا به نظر می رسد سخنان بیان شدهء از زبان دو نفر از اصلیترین دست اندرکاران برجام بسیار بجا و واقع بینانه است. این سخنان واقع بینانه را مقایسه کنید با آنچه به عنوان « فتح الفتوح و ..» در وصف برجام و مذاکرات گفته شد.
این بیانات متین و واقع بینانه نخست در راستای بیانات رهبر معظم انقلاب در قالب «الزامات نه گانه و پاسخ معظم له به رئیس جمهوری» است. دوم اگر قرار باشد از فرصت های مختلف برای رشد و توسعه کشور ، استفاده بجا و مناسب بکنیم باید همت مان را صرف داخل کشور و در رأس آن اقتصاد مقاومتی کنیم.
دل بستن به وعده و وعید و غفلت از واقعیت انسان را نه تنها به مقصد نمی رساند بلکه او را از هدف دور می کند. بنابراین همانطور که پیشتر نیز گفته ایم «برجام و اعلام روز اجرا» با همه دستاوردهای مثبتش فی نفسه ارزشمند است ولی اگر به درستی مدیریت نشود، فرصت رشد و بالندگی از دست خواهد رفت.
ایجاد توقع بلکه دامن زدن به معجزه بودن برجام؛ تنها یک تخیل غیر واقعی و نادرست است که رهبر معظم انقلاب نیز بارها نسبت به آن هشدار دادند. آنجایی که معظم له در پاسخ به نامه رئیس جمهوری فرمودند: به همه مسئولان دولتی تذکر داده شود که حلّ مشکلات اقتصادی کشور در گرو تلاش بیوقفه و خردمندانه در همه بخشها در جهت اقتصاد مقاومتی است و رفع تحریمها به تنهائی برای گشایش در اقتصاد کشور و معیشت مردم کافی نیست.
متن کامل این مطلب در آرشیو تحقیقات پژوهش خبری در دسترس است .
پژوهش خبری//مرتضی هوشیار