گفتگوهای برگزیده:: 27 دی 94
آنچه می خوانید خلاصه ای موضوعی از دیدگاه های ارائه شده در گفتگوهای برگزیده است.
* اقتصادی
1ـ مدیرکل امور اوپک و مجامع انرژی وزارت نفت در گفتگو با اعتدال:
بانکها معاملهگران میلیاردی نفت
مهدی عسلی: مؤسسات مالی و بعضی بانکها و شرکتها در سطح جهانی نیز به معاملات نفت رخنه کردهاند. در چنین شرایطی این نهادهای مالی بهدنبال بهرهگیری از تغییرات در بازار سهام، قراردادهای محمولههای نفت را خریداری میکنند؛ البته نه با این هدف که این نفتها را به پالایشگاه ببرند؛ بلکه برای اینکه بعد از چند ماه دوباره قراردادهای نفت را بفروشند و سود ببرند. تبدیل شدن نفت به دارایی در بازارهای جهانی و معامله محمولههای نفتی در بازارهای مالی سبب میشود تا قیمت نفت بیش از پیش دستخوش تحولاتی شود که پیشبینی را برای آینده سختتر کند. اگر مانند بعضی کشورهای دنیا بخش خصوصی صنعت نفت در ایران را اداره میکرد، فروش و بازاریابی هم خصوصی بود، اما شرکت ملی نفت ایران از ابتدا شرکتی دولتی بوده و بخش بازاریابی و فروش آن که به مدیریت بینالمللی شرکت معروف است نیز طبعا دولتی است. همکاران در این بخش تجربیات زیادی در بازاریابی و فروش نفت دارند. مسأله اصلی مالکیت خصوصی یا دولتی شرکت نفت نیست، بلکه کارایی در انجام وظایفی است که برعهده دارد.
2ـ کارشناس آموزش و پرورش در گفتگو با جماران:
دستمزد معلمان، پائین تر از خط فقر است/ کاهش نیروی کارشناسی نشده در آموزش و پرورش، عواقب جبران ناپذیری دارد
محمد رضا نیک نژاد: شکاف دستمزدِ حقوق بگیران این وزارتخانه با خط فقر رسمی، آن چنان فراخ است که همچنان امیدی به پر کردن آن نیست. سال گذشته با توجه به پیگیری های فراوان فرهنگیان و تلاش های دست اندرکاران، دولت پذیرفت که به بهانه اجرای طرح رتبه بندی 1350 میلیارد تومان به بودجه نهاد آموزشی بیفزاید و در کل بودجه به نزدیک 25 هزار میلیارد تومان رسید. گرچه از این رهگذر چیزی نزدیک به 160 تا 400 هزار تومان به حقوقِ فرهنگیان افزوده شد، اما با توجه به فاصله زیاد خط فقر و دستمزد فرهنگیان چندان نتوانست رضایت آنان را به دست آورد. گرچه با یک نگاه دراز مدت و البته ادامه دار می توان امیدوار بود که با این روند در چند سال آینده این شکاف پر شود.
3ـ تحلیلگر اقتصاد بینالملل در گفتگو با افکار خبر:
خطر اضمحلال اوپک/ پایین بودن قیمت نفت با کشورهای نفتخیز چه میکند؟
مرتضی ایمانیراد: کاهش قیمت نفت، تغییرات اقتصادى و سیاسى مهم و قابل توجهى را در میان کشورهاى نفتخیز ایجاد خواهد کرد. سایر کشورهایى هم که وابسته به صادرات کالاهاى پایه هستند، در همین جهت حرکت میکنند. در بعضى از کشورها احتمال شکلگیرى دولتهاى پوپولیستى هست و در بعضى از کشورها ممکن است یا دولت عوض شود و یا تغییرات اساسى در دولت داده شود. پایین بودن قیمت نفت دولتهاى منطقه و کل منطقه را ضعیف خواهد کرد و غرب آسیا قدرت و صلابت سابق خودش را نخواهد داشت. اوپک ضعیف خواهد شد و حتى خطر اضمحلال آن نیز میرود. در مجموع از نظر اقتصادى هم بخش مهمى از ارزش افزوده ایجاد شده در منطقه به کشورهاى مصرفکننده نفت منتقل میشود و آمار فقر بیشتر خواهد شد. در داخل کشور نیز ما شاهد تغییرات ساختارى جدى خواهیم شد.
4ـ عضو هیأت مدیره بیمه تعاون در گفتگو با نسیم آنلاین:
حقوق دو مدیر بیمه تعاون در ۷ ماه ۴۴۰ میلیون تومان شد
محمد رضا رضایی نژاد: دو تن ازمدیران ارشد شرکت بیمه تعاون در 7 ماه گذشته، هر یک 220 میلیون تومان حقوق دریافت کرده اند. در شرکت بیمه تعاون یک عضو موظف هیأت مدیره با حضور ماهیانه 4 ساعت، 30 میلیون تومان حقوق دریافت کرده است. یک شرکت بیمهای با 28 میلیارد تومان سرمایه نمیتواند فعالیت بیمهای انجام دهد. همفکران دو مدیر ارشد مذکور، اجازه ندادهاند تا افزایش سرمایه صورت بگیرد، زیرا آنها پولی برای این افزایش سرمایه نداشته و از طرفی مایل نیستند که شرکت هم از دست آنها خارج شود. گروه پیشگامان کویر یزد، فاقد شرکت اقماری بوده و یک اتحادیه است، این گروه اکنون به اتحادیه صنایع پیشگامان کویر یزد تبدیل شده و شرکتهای آن هم از لحاظ حقوقی مستقل هستند.
5ـ رئیس اتحادیه تولیدکنندگان مرغ گوشتی در گفتگو با نسیم آنلاین:
همه مرغداران ورشکست شدند/ حمایتهای دولت اوضاع بازار را بدتر کرد
محمد یوسفی: قیمت مرغ برای شب عید تغییری نمیکند، مرغداران انتظار فروش کیلویی ده هزار تومان را نداشته باشند. شرکت پشتیبانی امور دام مرغ را با قیمت بالا میخرد و با قیمت بسیار پایین عرضه میکند، این برای بازار بد است. قیمت مرغ باز هم 300 تومان نسبت به هفته گذشته کاهش داشت به طوری که امروز در میدان بهمن حدود 4 هزار تا 4200 تومان بوده، مرغ زنده نیز حدود 3 هزار تا 3هزار و 200 تومان عرضه میشود. در غرفههای سطح شهر نیز قیمت مرغ 4750 تومان است. همه مرغداران ورشکست شده اند و متأسفانه این وضعیت باعث شده تا مرغداران متضرر شوند و الان میتوان به جرأت گفت که حتی یک مرغدار نیست که از این صنعت سودی را کسب کند بلکه اگر توان مالی هم برایش باقی مانده از داراییهای قبلی اوست. در کل وضعیت کنونی بازار و رکود موجود که همه اصناف را در برگرفته است باعث شده تا حتی مصرف خوراک مردم از جمله مرغ به نسبت گذشته پایینتر بیاید.
6ـ اقتصاددان و استاد دانشگاه در گفتگو با نسیم آنلاین:
تحریمها لغو شد، دولت دیگر بهانهای ندارد/ دولت پولهای آزاد شده را حیف و میل نکند
جمشید پژویان: تیم اقتصادی دولت را دارای دانش و اطلاعات کافی برای اخذ تصمیمات درست در شرایط پساتحریم نمیبینم. دولت به جای اصلاح ساختاری اقتصاد سیاستهای اشتباهی را در پیش گرفت که نه تنها آثار مطلوب به جا نگذاشت بلکه رونقی هم ایجاد نکرد. بدون شک اقدامات و تلاشهایی که دولت از ابتدا برای بحث مذاکرات صورت داد، گامهای مثبتی بوده اما نکته قابل توجه در این میان این است که تمرکز به این موضوع با وجود آثار مثبتی که داشته منجر شد که دولت از یک طراحی زیرساخت برای اقتصاد غافل شود و همین موضوع نیز باعث میشود تا ما بهره کافی را از برداشتن تحریمها نبریم. دولت در ابتدا باید بسته درست و مناسب اقتصادی را بجا میگذاشت که متأسفانه به جای این موضوع چند سیاست کلان و اشتباه را انتخاب کرد که این سیاستها به جای این که آثار مثبتی را در پی داشته باشد با کمال تأسف نه تنها این چنین آثاری ایجاد نشد بلکه حتی هزینه آنها و آثار منفیاش نیز بر روی دوش ملت باقی ماند.
* سیاسی
1ـ پدر شهید و تخریبچی مدافع حرم در گفتگو با نسیم آنلاین:
از زخم چاقوی فتنه ۸۸ تا به عرش رسیدن در فتنه شام
رمضانعلی خلیلی پدر شهیدمحمدحسن(رسول) خلیلی: رسول از بچگی عاشق شغل من (تخریب چی) شده بود و در طول ۶ سال، دو کارگاه تخریب زد. یکی اینجا(تهران) و یکی هم در سوریه، البته ما تا قبل از شهادتش اینها را نمیدانستم. در قضیه فتنه 88 بود که در دفاع از ولایت شب و حضور داشتند و با سایر دوستانش مشغول به خدمت بود، اینجا هم خودش را سپر ولایت قرار داد و به دفاع از حریم ولایت درگیر شد و بعد در درگیری ایشان را تنها گیر آورده بودند با آجر زدند کمرش را ناقص کردند و البته چاقو هم به رسول زده بودند که البته این چاقو سبب خیر شد و موقعی که پیکر رسول را برای شناسایی آورده بودند من از همان زخمی بازویش هویت ایشان را تشخیص دادم. سومین بار هم که آمد تأسی کرد به سید الشهدا و رفت به سوریه، این بچههای مدافعین حرم هم تأسی کردند به سید الشهدا و از وطن هجرت کردند.
2ـ کارشناس مسائل سیاست خارجی در گفتگو با راه دانا:
برجام می گوید تحریم ها تعلیق می شود، نه لغو/ هیچ تحریمی روز اجرای برجام لغو نمی شود/ لغو تحریم در بازه های زمانی 120 و 180 روزه است/ بوی تبلیغات انتخاباتی از برجام می آید
فوآد ایزدی: این صحبتهای دولت یک حرکت تبلیغاتی برای انتخابات است و دولت باید بر اساس شعار خودش دولت راستگویان باشد، زمانی که دولت برخلاف متن برجام صحبت میکند از ادبیات دولت راستگویان فاصله میگیرد. اجرایی نشدن برجام دور از تصور است و نکته مهم در این ایام، ادبیاتی است که مسئولان اجرایی برجام استفاده میکنند که یک ادبیات انتخاباتی است. ما در برجام یک تعلیق با یک بازه زمانی خاص داریم، اما مسئولان اجرایی برجام برخلاف متن برجام به جای تعلیق از کلمه لغو تحریمها استفاده میکنند. برخلاف صحبتهای وزیر امور خارجه، ما تحریمی را نداریم که در روز اجرای برجام لغو شود، تنها تحریمها در بازههای زمانی 120روزه و 180روزه تعلیق میشوند. از بین تحریمها، چند دستور اجرایی رئیس جمهور است جنبه لغو پیدا میکند که آنها هم تحریمهای مهمی نیستند و پیش از این به قانون تبدیل شدهاند. تحریمها در بازههای زمانی 120 روزه و 180 روزه تعلیق خواهند شد و پس از این بازههای زمانی طرف مقابل باید تصمیم بگیرد که تعلیق را ادامه بدهد یا خیر و این موضوع میتواند اهرم فشار دولتهای غربی بر کشور ما باشد.
3ـ عضو شورای مرکزی حزب مؤتلفه اسلامی در گفتگو با تسنیم:
تعهدات آمریکا و غرب باید راستیآزمایی شود/ دستگاه دیپلماسی در اجرای برجام هوشیار باشد
محمدکاظم انبارلویی: اتفاقی که از امروز شاهد آن هستیم برداشتن تحریمهای ظالمانه آمریکا و غرب به بهانه فعالیت صلحآمیز هستهای ایران بود که به ملت تحمیل شد، اما بارها شاهد آن بودهایم که آمریکاییها با طرح بهانههای واهی درباره نقض حقوق بشر و حمایت از تروریسم به دنبال حفظ ساختار تحریمها هستند. بعد از توافق هستهای و امضای سند برجام، 25 مورد تحریم از سوی آمریکا مورد مطالعه قرار گرفته که برخی از آنها اجرا و برخی متوقف مانده است. قبل از برجام آمریکاییها بارها نقض عهد کردهاند و دستگاه دیپلماسی کشورمان باید به دقت اقدامات غرب و آمریکا را رصد کند، چرا که با توجه با سابقه بدعهدی این کشورها، در اجرای برجام هوشیاری مسئولان ضروری است و غفلت از اقدامات طرف مقابل برای کشور خسارت بار خواهد بود.اجرای برجام محصول ایستادگی و رشادت نیروهای مسلح و سپاه پاسداران انقلاب اسلامی بود وهمه ارکان نظام در برابر زیادهخواهیهای آمریکا و غرب ایستادگی کردند و اجرای برجام یک پیروزی برای دستگاه دیپلماسی ایران محسوب میشود و اقتدار ملی کشور را نشان میدهد، اما در عین حال با توجه به سابقه تاریک طرف مقابل لازم است همه تحرکات رصد و مورد بررسی قرار گیرد.
/ کد: 2032
**********
آنچه می خوانید خلاصه ای موضوعی از دیدگاه های ارائه شده در گفتگوهای برگزیده است.