پخش زنده
امروز: -
آنچه می خوانید خلاصه ای موضوعی از دیدگاه های ارائه شده در گفتگوهای برگزیده است.
* انتخابات
1ـ سخنگوی هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات مجلس و خبرگان رهبری در گفتگو با فارس:
همه داوطلبان خبرگان از طریق اطلاعیه و تماس تلفنی از دعوتشان به آزمون باخبر شدند
سیامک ره پیک: همه کاندیداهای خبرگان رهبری از طریق اطلاعیه عمومی فقهای شورای نگهبان، پیامک، پایگاه اطلاع رسانی شورای نگهبان و تماس از طریق شماره تماس هایی که در پرونده آنها بود، از دعوتشان به آزمون علمی خبرگان رهبری اطلاع یافتند.
2ـ دبیرکل جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی در گفتگو با تسنیم:
شیاطین به دنبال تحریک احساسات برای دامن زدن به اختلافات داخلی هستند/ همه باید مراقب باشند
حسین فدایی: توهین و بی حرمتی به کسانی که در آزمون مجلس خبرگان شرکت نکرده اند یا از حضور در عرصه انتخابات انصراف میدهند، محکوم است. انصراف و شرکت نکردن در امتحان مجلس خبرگان یا انصراف از نامزدی مجلس قطعاً به معنای صلاحیت نداشتن اشخاص نیست. شیاطین به دنبال تحریک احساسات هستند تا به اختلافات داخلی دامن بزنند و تردیدی نیست که دشمنان بنا دارند به بهانههای واهی جامعه را دوقطبی کنند؛ همه باید مراقب باشند.
3ـ سخنگوی شورای نگهبان در گفتگو با تسنیم:
تکذیب خبرسازی برخی رسانه ها درباره ارسال پیامک جدید به داوطلبان خبرگان از سوی شورای نگهبان
نجات الله ابراهیمیان: هیچ پیامک جدیدی برای داوطلبان انصرافی از آزمون خبرگان ارسال نکردیم. انصراف از کاندیداتوری در پنجمین دوره انتخابات مجلس خبرگان رهبری مشمول آئین ویژهای است که باید از سوی داوطلبی که قصد انصراف دارد، رعایت شود. طبق تبصره 2 ماده 23 آئین نامه انتخابات خبرگان هر کاندیدایی که قصد انصراف از نامزدی در انتخابات خبرگان رهبری را داشته باشد، میبایست 72 ساعت پیش از آغاز رأی گیری در نامه ای به فرمانداری و یا وزارت کشور انصرافش را اعلام کند.هرکدام از داوطلبان نمایندگی که در آزمون شرکت نکرده اند و پیامک جدیدی برای آنها مبنی بر انصرافشان ارسال شده، به شورای نگهبان اعلام کنند تا ریشه آن را پیدا کنیم.
4ـ عضو شورای مرکزی جامعه روحانیت مبارز در گفتگو با شبکه اطلاع رسانی راه دانا:
ملاک احراز صلاحیت ها عمل به قانون است/ فکر می کنند بقیه هم مثل خودشان هستند که از جایگاه و موقعیت سوء استفاده کنند
حجت الاسلام حسین ابراهیمی: ملاک قانون است و شورای نگهبان بر اساس قانون به وظایف خود عمل خواهد کرد و مردم ما هم از سیاست دور نیستند. من تصور میکنم که نتیجه انتخابات آن خواهد شد که خدا می خواهد و آن خواهد شد که کشور ما به آن نیاز دارد. صحبت های اخیر مطرح شده علیه شورای نگهبان، حرفهای بی خود و بی جهت است و منشاء آن ها عقدههایی است که برخی در دل دارند. این ها همه مردم را مثل خودشان می پندارند و باید دست از این گونه توهین ها بردارند. ما یک درصد هم احتمال نمی دهیم که فقهای شورای نگهبان و حقوقدانان این شورا برخلاف قانون عمل کنند. این گونه بحث ها، بحثهایی بی جا و بی ربط است. این ها فکر می کنند همان طوری که اگر خودشان جایگاهی داشته باشند از آن سوء استفاده می کنند، دیگران هم این روحیه را دارند.
5ـ مشاور عالی دبیر شورای نگهبان در گفتگو با نسیم آنلاین:
اثبات اجتهاد تنها با آزمون
عباسعلی کدخدایی: شرایط و نحوه اجرای انتخابات آن گونه که در قانون انتخابات لحاظ شده، در درجه اول این است که افراد حتما باید دارای اجتهاد در درجه حداقلی آن باشند. کسانی می توانند اجتهاد در همه زمینه ها را شناسایی کنند که خود زمینه ورود به این امر را داشته باشند، این شرط در قانون انتخابات مجلس خبرگان وجود دارد وطبق قانون شناسایی و احراز این شرط باید از سوی فقهای شورای نگهبان صورت گیرد. امتحان کتبی و شفاهی اجتهاد برای این افراد و افرادی که اجتهاد آنها از قبل محرز نیست برگزار می شود و برای تعیین سطح اجتهاد، آنها باید نمره لازم را کسب کنند.ممکن است کسی سطح 4 را هم در حوزه تمام کرده باشد اما نتواند از پس این امتحان یعنی امتحان احراز صلاحیت اجتهاد برای خبرگان رهبری بر بیاید.حتی اگر فردی صالح باشد، چون در آزمون شرکت نکرده است نه تنها به معنای انصراف بلکه به معنای رد در آزمون خبرگان است.
* سیاست خارجی
1ـ کارشناس مسائل بین الملل در گفتگو با شبکه اطلاع رسانی تدبیر و امید:
چرا رابطه ایران و عربستان برای اروپا مهم است؟/ ایران اجازه ایجاد اتحادی علیه خود در مجامع بین المللی را ندهد
حسن بهشتی پور: وقتی بحث میانجیگری مطرح می شود باید هر دو طرف، کشور مزبور را به عنوان میانجی قبول داشته باشند. برای مثال وقتی آلمان پیش قدم برای میانجیگری شد، ایران آن را پذیرفت، اما طرف عربستانی نپذیرفت. اینکه کشورهای اروپایی از جمله فرانسه، آلمان و حتی آمریکا نیز در مورد رابطه ایران و عربستان ابراز نگرانی می کنند و حتی خواستار میانجیگری میان این دو کشور هستند، از این باب است که اولا موضوع حل بحران رابطه ایران و عربستان به عنوان دو کشور تأثیر گذار در منطقه می تواند نوعی پرستیژ بین المللی برای آنها به دنبال داشته باشد. از سوی دیگر طبیعی است که رابطه ایران و عربستان می تواند روابط در سطح کل منطقه را تحت تأثیر قرار دهد از این رو ادامه پیدا کردن تنش میان ایران و عربستان می تواند منافع آنها را در غرب آسیا به خطر بیاندازد. ایران باید عاجلانه برای مقابله با اقداماتی که در این راستا انجام می گیرد وارد عمل شود و اجازه ندهد اتحادی علیه ایران در مجامع بین المللی شکل بگیرد، لذا وزارت امور خارجه با اتکا به اتاق های فکر خود و مدد خواستن از کارشناسان می تواند گام های مؤثری در این زمینه بردارد.
2ـ نماینده مردم اصفهان در گفتگو با شبکه اطلاع رسانی راه دانا:
خنده دار است عربستانی که زنان در آن حق رأی و رانندگی ندارند، مدعی حقوق بشر می شود/ باز هم شاهد انفعال دستگاه سیاست خارجی کشورمان بودیم/ حوادث روی داده در سفارت و کنسولگری سعودی بلافاصله بعد از اعدام شیخ نمر بسیار مشکوک است
حمید رضا فولادگر: در جنگ یمن شاهدیم قطعنامه علیه یمنی های بی دفاع می دهند و مردم یمن را محکوم می کنند. همین ها کشور ایران را با وجود این همه انتخابات متعدد و مشارکت گسترده زنان در بخش های اجتماعی و سیاسی نمی بینند، اما عربستانی را که زنانش حق رانندگی و رأی ندارند و این همه جنایت مرتکب می شوند، محکوم نمی کنند و مضحک و جالب اینکه رئیس حقوق بشر سازمان ملل متحد هم از عربستان سعودی انتخاب می شود! حادثه سفارت و کنسولگری سعودی در کشورمان نیز بلافاصله بعد از اعدام شیخ نمر بسیار مشکوک بوده، چرا که با هدف سوق دادن رسانه ها و اذهان به سمت این رویداد است. یقینا این جریان از قبل طراحی شده بوده و عربستان صحنه گردان این رویدادهاست. اما درباره واکنش وزارت خارجه کشورمان در برابر سعودی ها، باز هم شاهد انفعال دستگاه سیاست خارجی کشورمان بودیم. وزارت امور خارجه می توانست خودش فعالانه و دست پیش بگیرد که تازه بعد از آن شاهد پیش دستی سعودی ها نباشیم. این وزارتخانه باید مواضع بهتر و قوی تری در برابر این دست رویدادها اتخاذ کند. هر چند قطع رابطه با آن حکومت و مزدوران دور و اطرافش تأثیری در اقتدار و مسیر انقلاب اسلامی ایران ندارد.
3ـ مشاور سابق امنیت ملی عراق در گفتگو با تسنیم:
«اقدامات خودسرانه» نشان از بحران داخلی در خاندان سعودی دارد/ ناکامی ریاض در تشکیل ائتلاف علیه ایران
موفق الربیعی: جبهه گیری های مذهبی و سیاسی شکل گرفته در منطقه که حاصل اقدام خودسرانه سعودی ها بود نشان دهنده وجود بحران در داخل عربستان و تلاش مسئولان این کشور برای صادر کردن این بحران به خارج از کشورشان است. بیش از 22 کشور عرب زبان و 50 کشور اسلامی در جهان وجود دارند، اما تنها تعداد بسیار کمی از این کشورها (سه کشور) به فشارهای عربستان برای موضع گیری در برابر جمهوری اسلامی ایران و قطع روابط دیپلماتیک با تهران پاسخ مثبت دادند و این نشان دهنده موفقیت نداشتن ریاض در تشکیل ائتلاف علیه ایران است.
* اقتصادی
نایب رئیس شورای عالی کانون صرافان در گفتگو با خبر آنلاین:
چهار صراف مهم عربستان در دُبی چه نقشه ای برای ایران کشیدند؟
اصغر سمیعی: عربستان چهار صراف مهم در دُبی داشت که به وسیله آنها بعد از قطعنامه به خرید حجم عظیمی از پول ایرانی (تومان) پرداخت، تا جایی که ارزش دلار را از 140 تومان به حدود 50 تومان رسانید، یعنی یک سوم. تومان هایی که عربستان از سوی این 4 صراف خریداری کرده بود، تبدیل به ابزاری شد که هر از چند گاهی با تهدید به عرضه آن به بازار، دولت های ما را تحت فشار قرار می دادند. عربستان تا آنجا که من در این حدود 30 سال رصد کرده ام، همواره مترصد بوده تا با سوءاستفاده از مشکلات مدیریتی اقتصادی در ایران و با تکیه بر دلارهای نفتی، تا آنجا که می تواند به اقتصاد ما لطمه بزند و موقعیت سیاسی خود را در منطقه بالاتر از ایران جلوه بدهد. هم اکنون نیز ممکن است با به وجود آوردن جو روانی و هم با استفاده از پول فراوانی که در دُبی دپو کرده، سعی در ایجاد نوسانات جدی در بازار ارز کند و بانک مرکزی باید با درایت و مدیریت صحیح با این توطئه مقابله کند. راهکار کنونی کنترل نوسان است، نه کنترل نرخ.