گفتگوهای برگزیده:: 19 بهمن 94
آنچه می خوانید خلاصه ای موضوعی از دیدگاه های ارائه شده در گفتگوهای برگزیده است.
*اقتصادی
1- دبیرکل کانون نهادهای سرمایهگذاری ایران در گفتگو با ایلنا:
بانکها هیچ مبنایی برای اعتبار سنجی ندارند
بهروز خدارحمی: بانکهای ما به چند دلیل مشکل جدی دارند که افراد را وسوسه می کنند به سمتشان حرکت کنند اول اینکه بانک ها در ایران هیچ گونه مبنایی برای اعتبار سنجی ندارند بنابراین اگر بهترین شرکتهای دنیا هم به ایران بیایند با یک شرکت ورشکسته داخلی هیچ تفاوتی نخواهند داشت زیرا هر دو را با یک نرخ تامین مالی میکنند و هر دو یک نرخ خواهند داشت. عموما شرکتها تمایل دارند به دلیل سادگی تامین مالی از سوی بانک ها به آنها مراجعه کنند زیرا در زمان اعطای تسهیلات هیچ گونه اعتبار سنجی و رنکینگ و رتبه بندی وجود ندارد و نرخ بهره ها نیز متناسب با عملکرد شرکتها نیست. همچنین هیچ گونه نظارتی بر نحوه هزینه کرد این تسهیلات اعطایی نیست.
2- دبیرکل کانون عالی شوراهای اسلامی کار در گفتگو با تسنیم:
۸۰ درصد بنگاههای تولیدی تعطیل یا دچار رکودند
رحمت الله پور موسی: نزدیک به ۸۰ درصد بنگاههای تولیدی دچار مشکل هستند و امیدواریم با اجرای برجام رونقی در این بخش حاصل شود. در استان خراسان رضوی دو سال گذشته نرخ بیکاری 8/6 درصد بوده است اما در حال حاضر حدود 15 درصد است. یعنی نرخ بیکاری به 2 برابر افزایش یافته است. با توجه به روند صعودی نرخ بیکاری، پرداخت بیمه بیکاری به افراد با مشکلات همراه شده است. بین 70 تا80 درصد بنگاههای اقتصادی دچار مشکل هستند. امیدواریم با اجرای برجام شاهد رونق تولید باشیم. وضعیت معیشت کارگران به قدری دشوار است که بیش از 60 درصد کسانی که پیش از موعد بازنشسته شدهاند به شغل دیگری روی آوردهاند. حقوق بازنشستگی با هزینه های زندگی تناسب ندارد و این روند،فضای اشتغال را برای جوانان هم محدود میکند.
3- عضو هیأت مدیره شرکت هواپیمایی آسمان درگفتگو با ایلنا:
عقلانیت در خرید هواپیماها در آینده مشخص میشود
علی صباغی: با یک محاسبه ساده و به دور از هر گونه اغراق طبق برآورد اولیه با ورود 118 فروند هواپیما به کشور میتوان انتظار ایجاد شغل مستقیم و غیر مستقیم در بخش هواپیمایی به میزان 300 هزار نفر را داشت. هواپیمایی جمهوری اسلامی به عنوان بدنه اصلی صنعت، نقش یک عامل اصلی و تکنولوژیکی در حوزه اقتصاد بازرگانی هواپیمایی را به عهده دارد. بر اساس آمار موجود هم اکنون عمر متوسط ناوگان هوایی بازرگانی کشور بالای 23 سال است که باید عقد این قرارداد را به فال نیک گرفت و ضمن افزایش تعداد ناوگان، سال به سال عمر ناوگان را نیز کاهش داد که امید فراوان به وجود آمده است با ورود و عملیاتی شدن این تعداد هواپیما و ادامهدار بودن قراردادهایی از این دست، ایجاد اشتغال در دیگر بخش ها مانند گردشگری، حمل و نقل بار و توسعه تجارت نیز از رکود موجود خارج شود.
4 - وزیر اسبق نفت در گفتگو با دانا:
احتمال رد مصوبه هیأت دولت درباره قراردادهای نفتی از سوی مجلس
مسعود میر کاظمی: این قراردادها تاکنون از سوی دولت به مجلس ارائه نشده است و آنچه که تاکنون ما به عنوان کمیسیون انرژی از دولت گرفتهایم در حقیقت مصوبه دولت است که اختیاراتی را به وزارت نفت داده تا فرمت قرارداد نفتی را طراحی کند. این فرمت کلی هم مشکلات فراوانی دارد و در هیئت تلفیق در حال بررسی است و احتمال زیاد به خاطر مغایرت های زیادی که با قانون دارد تأیید نمیشود و ظرف چند روز آینده از سوی کمیسیون تلفیق اعلام می شود. مشکلات این چارچوب زیاد بوده و برای مثال می توان گفت این قرارداد شرکت های نفتی و حوزه های نفتی را متزلزل می کند و در بحث حاکمیتی مشکلات گستردهای دارد و از طرف دیگر کمیسیون مشترکی که شرکت و کارفرما رأی مساوی دارند در آن تصمیمات فنی، حقوقی و مالی گرفته میشود و نکاتی از این دست که این مشکلاتی باید برطرف شود.
*اجتماعی
بنیانگذار انجمن بیوتکنولوژی ایران در گفتگو با تسنیم:
فاجعه انسانی و زیستمحیطی در شرف وقوع
علی کرمی: یکی از چالش های ما در بیوتکنولوژی این است که تراریختهها به غذای مردم ورود پیدا کرده است. فناوری قدیمی اصلاح نژاد درگیاهان و محصولات کشاورزی دورگه سازی و یا هیبرید بود. بعدها با استفاده از روشهایی مثل تابش اشعه رادیواکتیو، جهش ایجاد میکردند. تراریخته یعنی اینکه ژنی را از بیرون وارد گیاه کنیم؛ یا درون گیاهی با روش های دستکاری ژنی تغییراتی ایجاد کنیم تا یک خصوصیت جدید در آن ایجاد شود. حالا با مقاوم شدن گیاه، میکروبها هم تغییر کردند. در طول سال ها، آفات کمکم به گیاه تراریخته مقاوم شدند و در نتیجه مصرف سموم شیمیایی افزایش یافت. بله؛ حقیقت آرام آرام روشن شد؛ فاجعهای در شرف وقوع بود.
*سیاسی
کارشناس مسائل سیاست خارجی در گفتگو با ایلنا:
برجام نوع نگرش به ایران را اصلاح کرده است
مهدی مطهرنیا: برجام که به دنبال ایجاد فضای مثبت و مساعد است، توانسته است در دوران پسابرجام نوع نگرش از سوی جامعهبینالمللی به ایران را اصلاح کند و آرام آرام تاثیر تعامل سازنده را در خروجیهای خود آشکار کند. اکنون اهمیت ایران در جغرافیای منطقهای و نظام آینده بینالمللی جلوه بیشتری یافته است و این مسائل موجب میشود کشورهای دیگر علاقمند به گسترش روابط با خود باشند که در این راستا ما شاهد سرعت بالای عادیسازی روابط با تهران هستیم. آنچه امروز شاهد آن هستیم شتاب روزافزون چالش ایران و نظام بینالمللی در حوزههای روابط با جغرافیایی است که غرب خوانده میشود.
/ کد: 6036
**********
آنچه می خوانید خلاصه ای موضوعی از دیدگاه های ارائه شده در گفتگوهای برگزیده است.