گفتگوهای برگزیده:: 20 بهمن 94
آنچه می خوانید خلاصه ای موضوعی از دیدگاه های ارائه شده در گفتگوهای برگزیده است.
*اجتماعی
1- استاد اقتصاد توسعه در گفتگو با تسنیم:
۲۵۰۰۰ روستا در شُرُف نابودی
ابراهیم رزاقی: تا دیر نشده باید جلوی تخلیه روستاها را بگیریم؛ ۲۵۰۰۰ روستا که زیر ۲۰ خانوار جمعیت دارند در شُرُف نابودی هستند. کافی است فقط این روستایی ها را امیدوار کنیم و حداقل ها به آنها برسد. فقر به آنها تحمیل نشود. فوری نباید یک راه بکشیم و فکر کنیم با آن راه همه مشکلات روستاییان حل می شود؛ یا درمانگاه ایجاد کنیم و فکر کنیم مشکلاتشان حل می شود. باید از دید یک روستایی ببینیم؛ روستایی که با دید روستایی فکر می کند؛ نه روستایی که شهری فکر می کند؛ ضد روستایی ها عمل نکنیم. باید روی روستاها فکر کرد؛ باید عمل کرد؛ از کتاب اول دبستان، از دوره مهد کودک باید اندیشه های روستایی را تبلیغ کرد؛ چه برسد به دانشگاه ها و مراکز تحقیقاتی؛ کمبودها و نیازهای این بخش را باید گفت و برای آن نیرو تأمین کرد.
*اقتصادی
1- وزیر سابق کشاورزی در گفتگو با نسیم:
رکورد واردات در ۱۰۰ سال اخیر شکست
صادق خلیلیان: برای کشوری که توانسته به دانش سلول های بنیادین دست پیدا کند، ماهواره به مدار زمین بفرستد و یا در بحث هسته ای به این حجم از پیشرفت برسد، خوب نیست که در زمینه کشاورزی، کالاهای مصرفی و یا صنعتی به خارجی ها اتکا کند. ما نباید در این بخش ها عملا از طریق واردات نیازهای خود را تأمین و شرایطی را فراهم کنیم که به تولید داخل لطمه وارد شود. توسعه ما باید یک توسعه همه جانبه باشد. وقتی ما در بخش علوم می توانیم اینقدر پیشرفت کنیم این ظرفیت در کشور وجود دارد که در سایر بخش ها هم جهش داشته باشیم. متأسفانه آمار واردات در بخش کشاورزی در سال گذشته نزدیک به 23 میلیون تن شده که این حجم واردات در بخش کشاورزی در 100 سال گذشته بی سابقه بوده است. برای اقتصاد ما که جزو 20 اقتصاد برتر دنیا بوده و جزو اقتصادهای نوظهور در یک دهه گذشته قرار گرفته است، این مقدار واردات جلوه خوبی در سطح جهانی ندارد.
2- رئیس کمیسیون حمایت از تولید ملی مجلس در گفتگو با تسنیم:
وضعیت اقتصادی صادقانه برای مردم تشریح شود
حمیدرضا فولادگر: امسال آمار رشد اقتصادی هنوز از سوی بانک مرکزی و مرکز آمار ایران اعلام نشده است، اما آمار مربوط به بخش صنعت منفی اعلام شده و زمانیکه آمار رشد اقتصادی در بخش صنعت منفی باشد نشان دهنده این است که در کل کشور نیز مثبت بودن آن مشخص نیست. البته به صورت غیر رسمی شنیدهایم که امسال هم رشد اقتصادی مثبت نبوده است. عواملی مانند رکود، کاهش قیمت نفت، تعطیلی پروژههای عمرانی و مباحث ساختاری و مدیریتی از جمله دلایل رشد منفی اقتصاد است. البته دولت این موضوع را قبول دارد، با این حال دولت باید آمار را به صورت شفاف ارائه بدهد، آمار قابل پنهان کردن نیست و برای مردم باید وضعیت اقتصادی را تشریح کرد. حُسن شرح وضعیت اقتصادی برای مردم این است که اگر سال بعد کار انجام شد مطالبات مردم متناسب با وضعیت اقتصادی تنظیم میشود.
3- کارشناس مسائل اقتصادی در گفتگو با تسنیم:
دولت با محرمانه کردنها نگران چیست؟
بیژن عبدی: آمارهای مخفیانه اقتصاد از سوی دولت باعث عدم شفافیت دولت میشود. چرا برخی مسئولان کشور نگران مشخص شدن آمارهای کشور هستند؟ آیا دولتیها وعده هایی در جهت خلاف منافع ملی دادهاند که نگران هستند و تلاش می کنند همه موارد محرمانه باقی بماند؟ بعد از اینکه وضعیت برجام شفاف شد مقام معظم رهبری نیز تشکر کردند و فرمودند کار خوبی بود و ابعاد ماجرا باز شد. منطق حکم میکند قراردادهایی که در سطح کلان بسته میشود شفاف باشد. رئیس جمهور در سخنرانی اخیر خود بیان کردند که همه چیز باید برای مردم شفاف باشد. هیچ منطق اقتصادی و سیاسی نمی تواند مانع از بیان آمارهای اقتصاد شود. دولت در بحث قراردادهای نفتی هم مخفیکاری کرد. به نظر می رسد مسائلی غیر از مسائل اقتصادی مطرح است و جای نگرانی در این زمینه وجود دارد . مخفی کاری باعث ایجاد خسارت به بیت المال می شود. آنچه طی این دو سال از دولتمردان دیدهایم.
*سیاسی
1- نماینده ولی فقیه در سپاه قدس در گفتگو با فردا:
دشمن درصدد معرفی امام زمان و ولیفقیه بدلی است
حجتالاسلام علی شیرازی: از مدت ها پیش، دشمنان فهمیدند با جنگ سخت و کودتا، توانایی نابودی جمهوری اسلامی ایران را ندارند. امام زمان تراشی و ولیفقیه تراشی از برنامههای مهم دشمن برای براندازی نظام جمهوری اسلامی، است. البته در تشخیص خویش نیز بیراه نرفتند، زیرا ایده و هدفی که انقلاب ما را به پیروزی رساند، ناشی از فرهنگ علوی، حسینی و مهدوی بود. البته، دشمن به دنبال فتنهای جدید در سالهای آینده است، چراکه دشمن دست از فتنهگری خود برنمیدارد اما به حول و قوه الهی در نقشه شوم خویش، موفق نخواهند شد و در آینده نیز شکست خواهند خورد، لکن باید به مردم آگاهی و بصیرت داد. جنگ و جهاد تنها جنگ با سلاح نیست. در جنگ نرم، فکر جامعه اسلامی مورد خطر واقع شود و دشمن، فکر و ایمان انسان را مورد هدف قرار می دهد. در این میدان مبارزه لازم است.
2- سفیر پیشین ایران در ترکیه در گفتگو با ایلنا:
پناهجویان، ابزاری برای تقابل آنکارا با اتحادیه اروپا
فیروز دولتآبادی: ترکیه در مقابل اتحادیه اروپا ابزار مهمی در دست ندارد و تنها ابزاری که میتواند از آن بهره ببرد، مسأله پناهجویان و آوارگان است که از این مسأله در چند نوبت استفاده کرده است. یک بار زمانی که به پناهجویان در سطح گستردهای اجازه ورود به اروپا از خاک ترکیه را داد که موجب به وجود آمدن بحران پناهجویان در اتحادیه اروپا شد و بار دیگر زمانی بود که سیاستمداران ترکیه میخواستند برای کنترل و اداره پناهجویان منابع مالی هنگفتی را از سوی اتحادیه اروپا در اختیار بگیرند. از این جهت میتوانیم بگوییم که پرونده پناهجویان برای ترکیه، یک ابزار چندکاره قلمداد میشود تا بتواند بهرهبرداری لازم را صورت دهد. پناهجویان اگر تحت فشار قرار گیرند ممکن است بحرانهایی برای ترکیه به وجود آورند که با توجه به موقعیت کنونی دولت اردوغان، تحمل این بحران بسیار سخت خواهد شد. چرا که وضعیت در داخل ترکیه از حیث امنیتی و اقتصادی در سطح خوبی قرار ندارد.
/ کد: 6036
**********
آنچه می خوانید خلاصه ای موضوعی از دیدگاه های ارائه شده در گفتگوهای برگزیده است.