پخش زنده
امروز: -
پوکی استخوان یکی از بیماری های شایع می باشد که بیشتر در بین میان سالان رایجِ و به یکی از مشکلات جامعه تبدیل شده است .
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز اراک؛ پوکی استخوان یا استئوپروز به معنی کم شدن تراکم استخوان است که بدنبال آن قدرت استخوان کم شده و شکننده میشود و شکننده شدن استخوان موجب میشود احتمال بروز شکستگی در آن بیشتر شود. پوکی استخوان معمولاٌ بتدریج پیشرفت میکند و هیچ علامتی از خود بروز نمیدهد تا وقتی که شکستگی بوجود میاید.
پوکی استخوان میتواند در هر استخوانی از بدن ایجاد شود، ولی معمولا در ستون مهره، لگن، مچ دست و دندهها بیشتر دیده میشود.
عوامل ایجاد پوکی استخوان
- عدم مصرف میوه و سبزیجات
- دریافت زیاد یا عدم دریافت پروتئین
- عدم دریافت کلسیم و ویتامینD کافی
- مصرف زیاد غذاهای شور، اسیدی و پرکالری
علامت پوکی استخوان
اهمیت پوکی استخوان در این است که اغلب تا زمان شکستگی استخوانی علامتی ندارد. ستون فقرات، استخوان ران، لگن، مچ دست و انتهای ساعد به ترتیب شایعترین محلهایی هستند که در اثر پوکی استخوان دچار شکستگی میشوند. بسیاری از شکستگیهای ستون فقرات فقط با درد شدید پشت همراه هستند و علامت دیگری ندارند. انحراف ستون مهرهها در اثر جوش خوردن خودبخودی آنها میتواند از علایم این بیماری باشد.
عوامل ایجاد کننده پوکی استخوان
– سن: با بالا رفتن سن، تراکم استخوان در هر دو جنس به تدریج کاهش مییابد؛ به طوری که از حدود ۴۰ سالگی نیم تا یک درصد در سال کاهش مییابد.
– جنس: پوکی استخوان در زنان به دلیل کم بودن توده استخوان و پدیده یائسگی شایعتر است. زنان در هر سنی ۴ تا ۵ برابر مردان دچار شکستگی استخوان میشوند.
– یائسگی و کاهش هورمونهای جنسی: هورمونهای جنسی نقش مهمی در استحکام استخوانها دارند. بنابراین هر عاملی از جمله یائسگی که باعث کم شدن این هورمونها شود پوکی استخوان را تسریع میکند.
– سابقه فامیلی: در صورت سابقه شکستگی در بستگان نزدیک (پدر، مادر، خواهر و برادر)، احتمال ابتلا به شکستگی تا دو برابر افزایش مییابد.
– نژاد و عوامل ارثی: نژاد آسیایی و افرادی که پوست و موی روشن دارند بیشتر در معرض پوکی استخوان هستند.
– جثه بدنی: استخوان بندی ظریف و جثه کوچکتر موجب افزایش احتمال پوکی استخوان میشود.
– بیماریهای همراه: برخی بیماریها مانند بیماریهای مزمن کبد و کلیه، دیابت نوع ۱، افزایش هورمون تیروئید و پاراتیروئید، اختلالات هورمونهای جنسی، اسهال مزمن و اختلالات سوء جذب، بیاشتهایی عصبی، پیوند اعضا و برخی سرطانها باعث افزایش احتمال ابتلا به پوکی استخوان میشوند.
– مصرف داروها: مصرف طولانی مدت داروهای حاوی کورتون، داروهای ضد صرع و داروهایی که برای درمان بیماریهای تیروئید مصرف میشوند؛ موجب بروز پوکی استخوان میشود. این دسته داروها حتما باید با تجویز پزشک و در صورت نیاز با مکملهای دارویی مانند کلسیم و ویتامین «د» مصرف شوند.
– ورزش و فعالیت بدنی: ورزش سبب افزایش رشد استخوانی به ویژه در کودکی و دوران بلوغ میشود. ورزش مناسب و متناسب با سن بطور مستمر موجب افزایش تراکم استخوانی میشود.
– رژیم غذایی: کلسیم باعث قوی شدن استخوانها میشود. ویتامین «د» نیز مثل کلیدی است که باعث ورود کلسیم به استخوانها و استحکام آنها میشود. مصرف این دو ماده در رژیم غذایی به پیشگیری از پوکی استخوان کمک میکند.
– مصرف دخانیات و الکل: مصرف دخانیات شامل سیگار، قلیان، پیپ و چپق موجب اختلال در جذب کلسیم و ساخت استخوان، یائسگی زودرس، کاهش وزن و تخریب هورمونهای جنسی میشود که به تسریع پوکی استخوان میانجامد. مصرف الکل نیز با کم کردن فعالیت سلولهای سازنده استخوان موجب پوکی استخوان میشود.
راههای پیشگیری از پوکی استخوان
به منظور پیشگیری از بروز پوکی استخوان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- ورزش
- دریافت کافی کلسیم، ویتامین D و مواد مغذی دیگر
- مواجهه کافی با آفتاب