درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از روز جهانی لغو بردگی تا روز قانون اساسی
امروز چهارشنبه، دوازدهم آذر سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با شانزدهم ربیع الثانی سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با دوم دسامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( دوازدهم آذر ) به شرح زیر است:
روز جهانی لغو بردگی
دوم دسامبر روز جهانی لغو بردگی است.
همه ساله چنین روزی به عنوان روز لغو نظام بردگی در جهان گرامی داشته میشود. اگر چه مفاهیم قبلی بردگی مثل استعمار کهنه و یا نظام برده داری بر چیده شده، اما مفاهیمی، چون استعمار نوین به وجود آمده است. روابط کارگر و کارفرما در عصر جدید، وجود شرکتهای چندملیتی، وجود کشورهای شمال و جنوب، بازار بودن کشورهای جنوب برای کشورهای شمال و... همگی از مسئلهای حکایت میکنند که به آن، بردگی در نظام جدید اطلاق میشود.
آغاز امپراتوری ناپلئون بناپارت
۲۱۶ سال پیش در چنین روزی برابر با دوم دسامبر ۱۸۰۴ میلادی "ناپلئون بُناپارت" در کلیسای جامع نوتردام در پاریس به عنوان امپراتور فرانسه تاج گذاری کرد.
پس از کودتای ناپلئون بُناپارت در نهم نوامبر ۱۷۹۹ م و به دست گرفتن قدرت، وی در مقام کنسول اول فرانسه، مقدمات امپراتوری خود را فراهم ساخت و به عنوان ناجی انقلاب شهرت یافت. دومین گام ناپلئون برای رسیدن به قدرت مطلقه، تجدیدنظر در قانون اساسی سال ۱۸۰۰ م و تصویب قانون جدیدی در ماه اوت سال ۱۸۰۲ م بود که مقام او را به عنوان کنسول مادام العمر تثبیت می نمود و مجالس قانونگزاری را عملاً تابع او می ساخت. دو سال بعد ناپلئون تصمیم گرفت در قالب عنوان امپراتور فرانسه، رژیم سلطنتی موروثی را به فرانسه باز گرداند. از اینرو، این تصمیم را در یک همه پرسی از تصویب مردم گذراند. ناپلئون که ایتالیا و مقر حکومت پاپها را نیز تحت سلطه خود داشت، پاپ را وادار کرد برای حضور در مراسم تاجگذاری او به پاریس برود و با دست خود، تاج امپراتوری فرانسه را بر سر او بگذارد. در این مراسم که روز دوم دسامبر ۱۸۰۴ م در کلیسای نوتِردام پاریس برگزار شد، ناپلئون تاجگذاری کرد و همسر خود را نیز امپراتوریس و ملکه فرانسه خواند. به این ترتیب دوره جمهوری اول فرانسه که از ۲۲ سپتامبر ۱۷۹۲ م، پس از الغای رژیم سلطنت، آغاز شده بود به پایان رسید و ۲۶ روز بعد، در ۲۸ دسامبر ۱۸۰۴ م این جمهوری رسماً پایان پذیرفت.
تقسیم شبه جزیره کره
۷۵ سال پیش در چنین روزی، دوم دسامبر ۱۹۴۵ میلادی شبه جزیره کره به دو قسمت شمالی و جنوبی تقسیم شد.
پس از پایان جنگ جهانی دوم و شکست ژاپن که بخش هایى گسترده از منطقه شرق آسیا را به تصرف خود درآورده بود، سران متفقین در اجلاسهای یالتا و پوتسدام، به بررسی نحوه اداره جهانِ پس از جنگ پرداختند اما از همان جلسات نخست مشخص شد که امریکا و شوروی هر کدام به دنبال سهم بیشتر و دامنه گسترده تری برای نفوذ و تسلط بر منطقه می باشند. یکی از مناطقی که بنا به خواست سران کشورهای پیروز در جنگ، به دو قسمت تقسیم شد، شبه جزیره کره بود. در ماههای پایانی جنگ جهانی دوم و پس از اعلان جنگ شوروی به ژاپن، نیروهای روسیه، ضمن تصرف منچوری، به منطقه کره نیز حمله ور شدند و تا مدار ۳۸ درجه جغرافیایى پیش رفتند. از سوی دیگر، نیروهای امریکایى نیز در ۸ سپتامبر ۱۹۴۵ م قسمت جنوبی این شبه جزیره را تصرف نموده و در میانه منطقه، با نیروهای شوروی تلاقی کردند. بدین ترتیب در دوم دسامبر همین سال مقدمات تقسیم سرزمین کره فراهم گردید و در ۲۷ دسامبر همان سال در کنفرانس مسکو رسمیت یافت.
قیام فیدل کاسترو در کوبا
۶۴ سال پیش در چنین روزی، دوم دسامبر سال ۱۹۵۶ میلادی قیام فیدل کاسترو، برای رهایی کشورش کوبا آغاز شد.
کاسترو به منظور مبارزه با باتیستا، دیکتاتور وابسته کوبا، به اتفاق عدهای از همرزمانش، قیام مسلحانه خود را برای آزادی کشورش با حمله به یک پادگان نظامی به نام مونکادا آغاز کرد اما سربازان باتیستا به شدت این قیام را سرکوب کردند و کاسترو نیز دستگیر و زندانی شد. مدتی بعد، کاسترو تبعید شد. اما وی، گروهی دیگر گرد آورد و به کوبا بازگشت و در مناطق کوهستانی کوبا به نبرد با رژیم دست نشانده آمریکا پرداخت. سرانجام در سال ۱۹۵۸ کاسترو دستور حمله به مواضع نظامی و نقاط حساس پایتخت و سایر شهرهای کوبا را صادر کرد. در نتیجه این حملات بسیاری از مناطق حساس به تصرف انقلابیون درآمد و باتیستا ناچار به پایگاه نظامی آمریکا در کوبا، پناهنده شد و سپس از کشور گریخت. کاسترو در فوریه سال ۱۹۵۹ میلادی به مقام نخست وزیری کوبا رسید و در دسامبر سال ۱۹۷۶ میلادی به ریاست جمهوری کوبا برگزیده شد. کاسترو از سال ۲۰۰۶ به دلیل بیماری زمام رهبری کشور کوبا را به برادرش رائول کاسترو سپرد. فیدل کاسترو سرانجام در ۲۵ نوامبر ۲۰۱۶ و در سن ۹۰ سالگی درگذشت.
تصویب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران
۴۱ سال پیش در چنین روزی دوازدهم آذر سال ۱۳۵۸ هجری شمسی قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران پس از انتخابات سراسری تصویب شد.
پس از استقرار نظام جمهوری اسلامی ایران، به منظور فراهم آمدن زمینه های عَمَلی مناسب برای حاکمیت اسلام در تمامی شئون مملکت، لازم بود قانون اساسی، که مبین بنیادهای فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی جامعه ایران باشد، بر اساس اصول اسلامی، به وجود آید. این مجلس با عضویت تعداد زیادی از اسلام شناسان و فقه های بزرگ و با کوششهای مستمر و شبانه روزی شهیدان گرانقدری همچون آیت اللَّه بهشتی و تاکید امام خمینی (ره) مبنی بر اینکه قوانین مصوبه در آن مجلس "باید صد در صد اسلامی باشد" در مدتی کمتر از چهار ماه تنظیم شد. پس از آن، قانون اساسی، جهت همه پرسی به ملت ارایه شد و طی روزهای دهم و یازدهم آذر ۱۳۵۸، انتخابات صورت گرفت. ملت مسلمان ایران با دادن ۹۹/۵ درصد رأی موافق، قانون اساسی جمهوری اسلامی را مورد تصویب نهایی قرار دادند و پس از آن، حضرت امام خمینی (ره)، قانون اساسی را جهت اجرا، تنفیذ کردند. قانون اساسی که جهت گیری اصلی نظام جمهوری اسلامی ایران را بر مبنای تعالیم و ارزش های اسلام، عدالت اجتماعی و رعایت حقوق انسانها تعیین کرده است، دارای ۱۲ فصل و ۱۷۵ اصل بود که پس از بازنگری آن در سال ۱۳۶۸ به ۱۴ فصل و ۱۷۷ اصل افزایش یافت.
آزمایش اولین موشک بالستیک ساخت ایران
۳۳ سال پیش در چنین روزی دوازدهم آذر سال ۱۳۶۶ هجری شمسی اولین موشک بالستیک ساخت جمهوری اسلامی ایران در جریان جنگ تحمیلی رژیم صدام علیه جمهوری اسلامی ایران با موفقیت آزمایش شد.
در حالی که جمهوری اسلامی ایران در جنگی نابرابر با ابرقدرت های دنیا، در حال دفاع از کیان اسلامی بود و دامنه تحریمها علیه ایران رو به افزایش می گذاشت، یکی از انواع موشک های زمین به زمین بالستیک، مراحل آزمایشی خود را با موفقیت به پایان رساند و نخستین تولید آن در جنگ تحمیلی مورد استفاده قرار گرفت. ایران اسلامی با موفقیت در این آزمایش، در واقع به مرحله جدیدی از توان رزمی برای حفظ کشور قدم گذاشت که در سالهای پس از جنگ با کمک کارشناسان توانمند داخلی به سرعت رشد و ارتقا یافت. کوشش در خودکفایی ایران در این مرحله، تلاشی موفق برای تضمین مرزهای جغرافیایی کشور بود که از طریق ایجاد رعب در قلب دشمنان اسلام و به عنوان یک تهدید بالقوه و بازدارنده برای هر متجاوزی که حتی فکر زورآزمایی با نظام اسلامی را در سر داشته باشد، عمل می کند.