درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از تشکیل کمیته دفاع ملی تا ترور کندی
امروز یکشنبه، دوم آذر سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ششم ربیع الثانی سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و دوم نوامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( دوم آذر ) به شرح زیر است:
مرگ هشام بن عبدالملک
۱۳۱۷ سال پیش، در روز ششم ربیع الثانی سال ۱۲۵ هجری قمری «هشام بن عبدالملک» دهمین خلیفه اموی، پس از نزدیک به بیست سال حکومت مستبدانه، مُرد.
وی در سال ۷۲ ه. ق به دنیا آمد و در سال ۱۰۵ ه. ق خلافت را در دست گرفت. هشام را فردی بخیل، خشن و ستمگر خوانده اند که بویژه بر شیعیان بسیار سختگیر بود. وی با امام محمد باقر (ع) نواده پاک رسول خدا (ص) معاصر بود و ایشان را بسیار آزرد تا آنکه فرمان قتل آن حضرت را صادر کرد. همچنین هشام، قیام زید بن علی، نوه امام حسین (ع) را به شدت سرکوب کرد و دستور داد جنازه وی را به آتش بکشند. در دوره حکومت این خلیفه اموی اگرچه در شرق و غرب سرزمینهای اسلامی، مناطقی تصرف شد، اما قیامهای متعددی نیز به دلیل ظلم و ستم هشام شکل گرفت که به تضعیف حکومت بنی امیه انجامید، چنانکه هفت سال پس از مرگ او، حکومت این خاندان ستمگر توسط عباسیان منقرض شد.
تشکیل کمیته دفاع ملی در ایران در بحبوحه جنگ جهانی اول
۱۰۵ سال پیش در چنین روزی دوم آذر سال ۱۲۹۴ هجری شمسی "کمیته دفاع ملی" ایران در شهر قم در جریان جنگ جهانی اول تشکیل شد.
پس از تجاوز ارتش روس به ایران در جریان جنگ جهانی اول و پیشروی تا نواحی اطراف تهران و انحلال مجلس شورای ملی، عدهای از نمایندگان مجلس، روحانیان بلند پایه و تجار تهران، پایتخت را به قصد قم ترک کردند و در قم، کمیته دفاع ملی را تاسیس نمودند. در این حال فرمان جهاد علیه روس از طرف علما صادر شد. در همین ایام، قوای جنگی روسیه، شهر ساوه را تصرف کرده، به سمت قم پیشروی کردند. اعضای کمیته دفاع ملی به سرعت رهسپار اصفهان و سپس به سمت کرمانشاه حرکت کردند. قوای روسیه نیز پس ازتصرف ساوه، شهرهای قم و کاشان را اشغال کردند و برای مقابله با کمیته راهی کرمانشاه شدند. این کمیته در کرمانشاه، دولت موقتی تشکیل داد و به جنگ روس ها رفت. پس از چندین درگیری بین قوای روس و انگلیس با کمیته دفاع ملی، این کمیته مجبور شد جای خود را تغییر دهد و مدتی در قصر شیرین و موصل در عراق اقامت نموده، سرانجام به استانبول رفتند. این کمیته و دولت موقت در اردیبهشت سال بعد با نامی دیگر اعلام موجودیت کرد، اما سرانجام پس از پایان جنگ منحل شد.
روز استقلال لبنان
۷۷ سال پیش در چنین روزی، بیست و دوم نوامبر سال ۱۹۴۳ میلادی کشور لبنان در جریان جنگ جهانی دوم به استقلال رسید.
این سرزمین درسال ۱۹۱۸ میلادی، از تسلط عثمانیها خارج شد و به اشغال فرانسه درآمد. در سال ۱۹۲۳ میلادی، فرانسه از سوی جامعه ملل، رسماً قیمومیت لبنان را به عهده گرفت. از این زمان، در اثر سیاستهای استعماری فرانسه و اعمال تبعیض در لبنان، ناآرامی در این کشور آغاز و منجر به استقلال لبنان در سال ۱۹۴۳ میلادی شد. لبنان با مساحت ۱۰۴۰۰ کیلومتر مربع در غرب منطقه خاورمیانه و سواحل دریای مدیترانه واقع است و با سوریه و فلسطین اشغالی مرز مشترک دارد.
صدور قطعنامه ۲۴۲ مبنی بر عقب نشینی رژیم صهیونیستی از سرزمینهای اشغالی
۵۳ سال پیش درچنین روزی، بیست و دوم نوامبر سال ۱۹۶۷ میلادی قطعنامه ۲۴۲ شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره مسئله فلسطین صادر شد.
از جمله محورهای این قطعنامه، لزوم عقب نشینی نیروهای رژیم صهیونیستی از کلیه سرزمینهای اشغال شده در جنگ با اعراب در ژوئن ۱۹۶۷ میلادی، قطع هرگونه عملیات جنگی و به رسمیت شناختن حاکمیت، تمامیت ارضی و استقلال دولتهای منطقه، تضمین آزادی کشتیرانی در آبراههای بین المللی منطقه یعنی خلیج عقبه و کانال سوئز و سرانجام حل عادلانه مسئله آوارگان فلسطینی است. اما به دلیل کارشکنیهای رژیم صهیونیستی و حمایت همه جانبه کشورهای غربی بخصوص آمریکا از این رژیم، تاکنون فقط قسمتهایی از قطعنامه ۲۴۲ اجرا شده که به نفع رژیم صهیونیستی بوده است.
تولد جورج الیوت، نویسنده انگلیسی
۲۰۱ سال پیش، در روز بیست و دوم نوامبر سال ۱۸۱۹ میلادی خانم «ماری آن اوانز» (Mary Ann Evans) معروف به «جرج الیوت» (George Eliot) رمان نویس انگلیسی متولد شد.
وی از کودکی به خواندن کتاب علاقه داشت و به تدریج شروع به نوشتن کرد. الیوت در نوجوانی گرایشهای شدید مذهبی داشت، ولی در جوانی اعتقاد به مسیحیت در او به شدت کاهش یافت. با این حال سی سال داشت که کتاب «زندگی مسیح» نوشته داوید فریدریش اشتراوس را ترجمه کرد. رمانهای الیوت از معروفترین رمانهای انگلیس در قرن نوزدهم بشمار میرود. از جمله این آثار میتوان به «میدل مارچ»، «سیلاس مارنِر» و «دانیل دروندا» اشاره کرد.
ترور جان اف کندی، رئیس جمهور آمریکا
۵۷ سال پیش در چنین روزی، بیست و دوم نوامبر سال ۱۹۶۳ میلادی «جان اف کندی» رئیس جمهوری وقت آمریکا، در جریان دیداری از شهر دالاس در ایالت تگزاس، توسط یک تبعه این کشور ترور شد.
کندی در سال ۱۹۱۷ متولد شد و از سال ۱۹۴۶ سه دوره نماینده مجلس نمایندگان و یک دوره عضو مجلس سنا بود. لی هاروی اسوالد (Lee Harvey Oswald) قاتل کندی چند روز پس از ترور وی، به دست شخصی به نام جک روبی کشته شد که به ادعای پلیس آمریکا، وی نیز در زندان در اثر بیماری سرطان درگذشت. بدین ترتیب عامل اصلی و انگیزه قتل مشکوک رئیس جمهوری آمریکا در پرده ابهام باقی ماند.