درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از تولد نیمایوشیج تا کشف ویروس فلج اطفال
امروز چهارشنبه، بیست و یکم آبان سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۲۵ ربیع الاول ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با یازدهم نوامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و یکم آبان) به شرح زیر است:
تولد نیمایوشیج، شاعر پرآوازه ایرانی
۱۲۳ سال پیش در چنین روزی، بیست و یکم آبان سال ۱۲۷۶ هجری شمسی «علی اسفندیاری» متخلص به «نیما یوشیج» از شعرای نوپرداز معاصر ایران در دهکده یوش مازندران ـ در شمال ایران ـ دیده به جهان گشود.
او پس از طی دوران کودکی به تهران عزیمت کرد و به تحصیل زبان فرانسه پرداخت و ضمن آن زبان عربی را نیز به خوبی فرا گرفت. نیما یوشیج به تشویق یکی از اساتیدش، سرودن شعر را آغاز کرد و به عنوان اولین شاعر نوپرداز در ایران مطرح شد. شعر نیما از ویژگی خاصی برخوردار است که به کارگیری وزن و قافیه به تناسب، از ویژگیهای مهم شعر اوست. مهمترین اثر این شاعر نوآور ایرانی، «افسانه» نام دارد. نیما یوشیج در سال ۱۳۳۸ هجری شمسی و در ۶۲ سالگی، وفات یافت.
صدور فتوای جهادیه توسط علمای عراق علیه انگلیس
۱۰۶ سال پیش، در روز بیست و یکم آبان سال ۱۲۹۳ هجری شمسی فتوای مراجع تقلید شیعه و علمای بزرگ عراق برای مقابله با تجاوز انگلیس به آن کشور موسوم به فتوای جهادیه در جریان جنگ جهانی اول صادر شد؛ فتوایی که منجر به اولین قیام ضداستکباری در منطقه غرب آسیا شد.
در آن زمان سرزمین کنونی عراق، بخشی از امپراتوری عثمانی بود که سربازان آن، توان دفاع در برابر انگلیسیها را نداشتند. شیعیان عراق از تبعیضها و ستمهای حکومت عثمانی، آسیب بسیاری دیده بودند، اما بنا به فتوای علمای خود، برای دفاع از کشورشان در برابر اشغال انگلیس بسیج شدند. حضور برخی علمای بزرگ در جبهههای نبرد بر انگیزه و شور مردم برای مبارزه با اشغالگران افزود. نظامیان عثمانی به جای استفاده از این نیروی عظیم برای مقابله با ارتش انگلیس، شیعیان را به عنوان تهدیدی علیه خود دانستند و به سرکوب و تضعیف آنها پرداختند و در نهایت، انگلیس بر عراق مسلط شد. البته پس از جنگ جهانی اول، شیعیان عراق بار دیگر به رهبری علما، علیه استعمار انگلیس قیام کردند.
پایان جنگ جهانی اول
۱۰۲ سال پیش در چنین روزی، یازدهم نوامبر سال ۱۹۱۸ میلادی جنگ جهانی اول با امضای معاهده متارکه جنگ، خاتمه یافت.
این جنگ طی سالهای ۱۹۱۴ تا ۱۹۱۸ میلادی، میان متفقین یعنی دولتهای روسیه، انگلیس، فرانسه و ایتالیا از یک سو و دولتهای محور یعنی آلمان، بلغارستان، عثمانی و امپراتوری اتریش - مجارستان از دیگر سو، جریان داشت. طی این جنگ، بیش از پانزده میلیون نفر کشته و ۲۰ میلیون نفر مجروح شدند. همچنین خسارتهای زیادی به کشورهای درگیر در نبرد وارد آمد که ۱۵۰ میلیارد دلار تخمین زده شده است. پس از جنگ، متفقین قرارداد صلح ورسای را تصویب کردند که به موجب آن، آلمان متحمل مجازاتهای سیاسی، اقتصادی و نظامی شدیدی شد.
وفات سید مرتضی علم الهدی، فقیه بزرگ شیعه
۱۰۰۶ سال پیش در چنین روزی بیست و پنجم ربیع الاول سال ۴۳۶ قمری فقیه بزرگ شیعه "سیدمرتضی علم الهدی" شاگرد معروف شیخ مفید در سن هشتاد سالگی درگذشت.
سیدمرتضی عَلَم الهدی که نَسب وی با پنج واسطه به امام هفتم (ع) می رسد، در رجب سال ۳۵۵ ق در بغداد به دنیا آمد. وی که با رؤیای صادقه شیخ مفید، به مکتب درس آن شیخ بزرگوار راه یافته بود، به همراه برادرش سیدرضی، خوشه چین معرفت استاد گردید. از جمله ویژگیهای حوزه درسی سیدمرتضی علم الهدی این بود که، همه گونه افراد با هر عقیده ای می توانستند در محضر او حضور یابند و از علوم مختلفی که وی تدریس می کرد استفاده نمایند. همچنین او اولین کسی است که خانه اش را دارالعلم قرار داد و برای مباحثه و مناظره آماده کرد و کتابخانه وی دارای هشتاد هزار جلد کتاب بوده است. تالیفات فراوان سید مرتضی را بیش از ۸۵ اثر شمرده اند و بر اثر کوشش فراوان در نشر احکام و علوم اسلامی، وی را مجدّد مکتب و احیاگر دین و رونق بخش معارف الهی در قرن چهارم هجری دانسته اند.
تولد داستایوفسکی، خالق جنگ و صلح
۱۹۹ سال پیش در چنین روزی، یازدهم نوامبر سال ۱۸۲۱ میلادی «فئودور داستایوسکی» (Fyodor Dostoyevsky)، نویسنده نامدار روسی به دنیا آمد.
وی در جوانی به مدرسه مهندسی نظام رفت، اما به تدریج به مطالعه ادبیات کشورهای جهان گرایش یافت و در پایان دوره نظام به طور مستمر و جدی به کار در زمینه ادبیات پرداخت. داستایوسکی در سال ۱۸۴۹ میلادی به جرم فعالیتهای سیاسی دستگیر و زندانی شد و درپی آزادی از زندان، با استفاده از تجربیات خود، آثار ارزشمندی در ادبیات روسیه پدید آورد. از آثار داستایوسکی میتوان به «برادران کارامازوف» و «خاطرات خانه اموات» اشاره کرد. وی در سال ۱۸۸۱ درگذشت.
کشف ویروس فلج اطفال
۶۷ سال پیش در چنین روزی، یازدهم نوامبر سال ۱۹۵۳ میلادی ویروس فلج اطفال عامل یکی از خطرناکترین بیماریها، کشف شد.
این ویروس از آنجا که بیشتر، کودکان را مورد حمله قرار میدهد و باعث فلج شدن آنها میشود، ویروس فلج اطفال نام گرفته است. دکتر "یوناس سالک" (Jonas Salk) کاشف این ویروس، چندی پس از کشف آن، واکسن ضد فلج اطفال را نیز کشف کرد. اکنون در بسیاری از کشورها، بیماری فلج اطفال ریشه کن شده و در برخی دیگر از کشورها، موارد آن کاهش یافته است. باوجود این، مبارزه با ویروس خطرناک فلج اطفال هنوز ادامه دارد.