در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از درگذشت ستارخان تا شهادت ادواردو آنیلی
امروز یکشنبه، بیست و پنجم آبان سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۲۹ ربیع الاول سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با پانزدهم نوامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و پنجم آبان) به شرح زیر است:
درگذشت ستارخان، سردار ملی
۱۰۷ سال پیش در چنین روزی، بیست و پنجم آبان سال ۱۲۹۲ هجری شمسی «ستارخان» ملقب به «سردار ملی»، از مبارزان مشروطه طلب و آزادیخواه ایران، درگذشت.
او در دوران جوانی به دلیل درگیریهایی که با مامورین نظام مستبد سلطنتی قاجار داشت، زادگاهش تبریز ـ در شمال غربی ایران ـ را ترک کرد. وی همزمان با آغاز اولین حرکتهای مشروطه طلبی و آزادیخواهانه، به تبریز بازگشت و درصف مشروطه خواهان قرار گرفت. ستارخان، رهبری قیام تبریز را در منطقه آذربایجان به عهده گرفت و با استبداد محمدعلی شاه قاجار، سرسختانه به مبارزه برخاست. ستارخان پس از فتح تهران توسط مشروطه خواهان و برکناری محمد علی شاه، به خواست مردم به تهران آمد و مورد استقبال پرشور آنها قرار گرفت. از بدو ورود ستارخان به تهران، سرسپردگان استبداد و استعمار به مخالفت بـا او و یارانش پرداختند و آنها را متهم به هرج و مرج کردند. پس از مدت کوتاهی، درگیری شدیدی میان آزادیخواهان و مامورین دولتی روی داد که درجریان آن، شمار زیادی از آزادیخواهان کشته شدند و ستارخان به سختی مجروح شد و دراثر همین جراحت، در چنین روزی درگذشت.
حمله نیروهای عراقی به شهر سوسنگرد
۴۰ سال پیش در چنین روزی، بیست و پنجم آبان سال ۱۳۵۹ هجری شمسی شهر مرزی سوسنگرد ـ در جنوب غربی ایران ـ شاهد مقاومت سپاهیان اسلام در مقابل نیروهای متجاوز رژیم سابق عراق بود.
مدافعان سوسنگرد، فقط دویست نفر از پاسداران، بسیجیان و عدهای از اهالی شهر بودند که به سلاحهای سبک مجهز بودند. در این عملیات، رزمندگان دلیر ایرانی به فرماندهی شهید دکتر مصطفی چمران، سرسختانه در مقابل هجوم تانکهای دشمن و در زیر باران گلولههای توپخانه آنها مقاومت کردند تا شهر را از محاصره بعثیها خارج ساختند. این موفقیت در شرایطی به دست آمد که مدافعان مسلمان ایرانی، بسیاری از همرزمان خود را از دست دادند و سه روز متوالی بدون آب و غذا و مهمات مانده بودند.
تشکیل دولت مستقل فلسطینی
۳۲ سال پیش در چنین روزی پانزدهم نوامبر سال ۱۹۸۸ میلادی تشکیل دولت مستقل فلسطین اعلام شد و این روز به نام روز استقلال این کشور نامگذاری شد.
در نیمه نوامبر ۱۹۸۸ شورای ملی فلسطین که سال قبل از آن تأسیس شده بود در الجزایر تشکیل جلسه داد و در ۱۵ نوامبر ۱۹۸۸ م موجودیت "دولت مستقل فلسطین" را اعلام کرد. بیت المقدس نیز به عنوان پایتخت این کشور تعیین شد.۱۰ روز پس از این جلسه، ۵۴ کشور جهان، موجودیت کشور مستقل فلسطینی را به رسمیت شناختند و یاسر عرفات به عنوان رئیس جمهوری این کشور در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ژنو به توضیح برنامههای خود پرداخت. با این همه تا استقرار دولت فلسطین در سرزمین اصلی موانع زیادی در پیش است که بزرگترین آنها رژیم غاصب صهیونیستی است.
درگذشت علامه محمد تقی جعفری
۲۲ سال پیش، در روز بیست و پنجم آبان سال ۱۳۷۷ هجری شمسی علامه «محمد تقی جعفری»، فیلسوف و متفکر برجسته ایرانی درگذشت.
وی در سال ۱۳۰۴ هجری شمسی در شهر تبریز در شمال غربی ایران متولد شد. هوش و استعداد علامه جعفری از کودکی نمایان بود، به طوری که قرآن را قبل از ورود به دبستان فراگرفت و دروس را به سرعت میآموخت. متأسفانه فقر باعث شد وی مدرسه را رها کند و به کار بپردازد، اما با پشتکار خود، از اضافه وقتش برای تحصیل علوم دینی استفاده کرد. محمد تقی ۱۵ سال داشت که برای ادامه تحصیل به تهران رفت و پس از سه سال برای افزایش معلومات خود به حوزه علمیه قم و سپس نجف عزیمت کرد. وی از جوانی، تدریس و نگارش را آغاز کرد و پس از بازگشت به ایران در سال ۱۳۳۶ ش با جدیت بیشتری آن را دنبال کرد. جلسات درس عمومی استاد جعفری با استقبال جوانان مواجه میشد و دستگاه امنیتی رژیم پهلوی به شدت به این جلسات حساس بود. وی بر آرای فیلسوفان غربی نیز تسلط داشت و آنها را نقد میکرد و گاه با آنها به مباحثه مینشست. علامه جعفری کتابهای بسیاری نگاشته که بی شک کتاب «ترجمه و تفسیر نهج البلاغه» در ۲۷ جلد مهمترین آنهاست. از دیگر کتابهای این فیلسوف برجسته میتوان از «تفسیر، نقد و تحلیل مثنوی» مولوی در ۱۵ جلد، «حقوق جهانی بشر از دیدگاه اسلام و غرب» و «زیبایی و هنر از دیدگاه اسلام» و «جبر و اختیار» نام برد.
شهادت ادواردو آنیلی
۲۰ سال پیش در چنین روزی پانزدهم نوامبر سال ۲۰۰۰ میلادی "مهدی ادواردو آنیلی" (Edoardo Agnelli) مسلمان ایتالیایی به شهادت رسید.
ادواردو آنْیلْلی، تنها فرزند سناتور مشهور ایتالیایی، جیوانی آنیلْلی، در سال ۱۹۵۴ م در شهر نیویورک به دنیا آمد. وی پس از پایان تحصیلات خود در رشته ادیان و فلسفه شرق، در ۲۰ سالگی پس از آشنایی اتفاقی با قرآن در یکی از کتابخانههای آمریکا، به اسلام علاقه مند شد و پس از مطالعه درباره این دین آسمانی، در یکی از مراکز اسلامی نیویورک به آیین الهی اسلام مشرف شد. ادواردو که پس از تشرف به دین اسلام، نام هشام عزیز را برای خود برگزیده بود، پس از چندی ضمن آشنایی با انجمن اسلامی فارغالتحصیلان ایتالیا، به مذهب تشیع گروید و نام مهدی بر خود نهاد. ادواردو آنیلْلی در سالهای اولیه پیروزی انقلاب اسلامی، به ایران سفر کرد و به حضور امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران رسید. اسلام آوردن آنیلْلی برای خانواده مشهور و سرمایهدار وی قابل قبول نبود تا جایی که او را به محرومیت از ارث تهدید کردند. آنیلْلی بارها عنوان میکرد که سرانجام به دست صهیونیستها ترور خواهد شد و آنها مرگ او را به صورت بیماری، خودکشی یا سانحه نشان خواهند داد. ادواردو آنیلْلی در روز پانزدهم نوامبر سال ۲۰۰۰ م پس از خروج از خانه به طرز مرموزی در ۴۶ سالگی درگذشت و علیرغم علائم فراوان مبنی بر ضرب و جرح، جسد او را با سرعت و بدون تحقیق و بررسی درباره علل اصلی مرگ، به خاک سپردند.
در گذشت کپلر، منجم و ستاره شناس آلمانی
۳۹۰ سال پیش در چنین روزی، پانزدهم نوامبر سال ۱۶۳۰ میلادی «یوهان کپلر» (Johannes Kepler)، منجم و ستاره شناس آلمانی در ۵۹ سالگی درگذشت.
او در سال ۱۵۷۱ به دنیا آمد و پس از اتمام تحصیلاتش به اتریش رفت و به تدریس پرداخت. کپلر بعدها با تیکو براهه، منجم معروف دانمارکی آشنا شد و به تدریج به نجوم گرایش بسیاری یافت. کپلر سالها در این زمینه، به مطالعه و تحقیق مشغول بود. قوانین موسوم به قوانین کپلر درباره حرکت سیارات و کشف حرکت بیضوی مریخ در مدار خود، از نتایج مطالعات این ستاره شناس است که در کتاب او یعنی «نجوم جدید» توضیح داده شده است.