درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از افتتاح کانال سوئز تا شهادت زین الدین
امروزسه شنبه، بیست و هفتم آبان سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با اول ربیع الثانی سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با هفدهم نوامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و هفتم آبان) به شرح زیر است:
تولد ژان دالامبر، واضع حساب انتگرال و مکتب پوزیتیویسم
۳۰۳ سال پیش در چنین روزی هفدهم نوامبر سال ۱۷۱۷ میلادی "ژان دالامبر" (Jean-Baptiste le Rond d'Alembert) ریاضی دان شهیر فرانسوی در پاریس متولد شد.
پدر و مادرش او را درون بسته ای قرار داده و در کنار کلیسایى در پاریس رها کردند. از این زمان یک زن که همسر یک شیشه فروش بود، از او نگهداری کرد و به تربیت او همت گماشت. این پسر سرراهی پس از طی تحصیلات متوسطه، به تحصیل طب و حقوق پرداخت، ولی پس از چندی به ریاضیات علاقه مند شد و به مطالعه و تحقیق در آن روی آورد. دالامبر در ۲۲ سالگی با انتشار مقاله ای درباره حساب انتگرال، خود را شناساند و پس از چندی به شهرت رسید. او در سالهای بعد، کارهای علمی خود را ادامه و قضیه معروف خود را ارائه داد. بر اساس این قضیه که به نام مبتکرش، دالامبر خوانده می شود، هر معامله جبری، یک جواب دارد. گرچه دالامبر در اثبات این قضیه تلاش فراوانی از خود نشان داد، ولی نخستین اثبات دقیق آن، شانزده سال پس از مرگ وی انجام گرفت. او در فلسفه از مؤسسان مکتب اثباتی به شمار می رود که تنها به پدیدهها و نمودهایى قابل مشاهده اند، ارج می نهد. دالامبر همچنین یکی از تهیه کنندگان دایرةالمعارف بزرگ دیدِرو، دیگر دانشمند هموطن خود بود و بعدها به درجهای از شهرت رسید که ملکه روسیه و پادشاه پروس به دوستی با او افتخار می کردند. ژان دالامبر سرانجام در ۲۹ اکتبر ۱۷۸۳ م در ۶۶ سالگی درگذشت.
درگذشت روبرت اوون، از بنیانگذاران جنبش سوسیالیسم
۱۶۲ سال پیش در چنین روزی هفدهم نوامبر سال ۱۸۵۸ میلادی رابرت اوون (Robert Owen) یک اصلاحگر سوسیالیست اهل ولز بریتانیا و یکی از بنیانگذاران جنبش سوسیالیسم اجتماعی درگذشت.
فلسفه اوون که کارل مارکس بعداً بر آن نام سوسیالیسم آرمانشهری نهاد، از سه اصل بنیادین تشکیل شده بود. او از کودکی به کار و فعالیت میپرداخت و در ۱۸ سالگی یک کارخانهٔ ریسندگی را بنیان گذاشت. او در کارخانهٔ خود برای نخستین بار در اروپا به وضعیت بهداشتی و رفاهی کارگران توجه کرد و ساعات کار را از ۱۴ ساعت و بیشتر به ۱۰ ساعت کاهش داد.
افتتاح کانال سوئز
۱۵۱ سال پیش در چنین روزی، هفدهم نوامبر سال ۱۸۶۹ میلادی کانال سوئز که دریای مدیترانه را به دریای سرخ متصل میکند، افتتاح شد.
این کانال به سرپرستی یک مهندس فرانسوی به نام «فردیناند دو لسپس» (Ferdinand de Lesseps) در طول ده سال، به طول ۱۶۸ کیلومتر و عرض ۱۲۰ تا ۲۰۰ متر، حفر شد. البته قرنها قبل از آن زمان، داریوش پادشاه ایرانی و برخی پادشاهان مصر، اقدامهایی برای تاسیس یک راه آبی میان دریای مدیترانه و دریای سرخ انجام داده بودند و این خود نشان دهنده اهمیت این راه آبی است که اکنون به نام کانال سوئز شناخته میشود، زیرا این کانال باعث میشود راه آبی میان اروپا و آسیا که قبلا از جنوب آفریقا میگذشت، بسیار کوتاهتر شود. همچنین کانال سوئز مرز میان دو قاره آسیا و آفریقا به شمار میرود. این ویژگیهای منحصر به فرد کانال سوئز، باعث شد تا استعمارگران اروپایی از قبل از احداث این کانال، برای کنترل آن تلاش و رقابت کنند. اما مصر در سال ۱۹۵۶، کانال سوئز را ملی اعلام کرد که به همین دلیل با حمله انگلیس، فرانسه و رژیم صهیونیستی مواجه شد. با وجود این، سرانجام نیروهای اشغالگر مجبور به خروج از کانال سوئز شدند و این آبراه در اختیار مصر قرار گرفت.
آزادی گروگانهای زن و سیاهپوست در سفارت آمریکا به فرمان امام خمینی
۴۱ سال پیش، در روز بیست و هفتم آبان سال ۱۳۵۸ هجری شمسی دو هفته پس از تصرف سفارت آمریکا در تهران توسط دانشجویان ایرانی، به فرمان امام خمینی (ره) گروگانهای زن و سیاهپوست آزاد شدند.
این سفارتخانه، مرکزی برای جاسوسی و توطئه علیه جمهوری اسلامی ایران بود و به همین دلیل کارکنان آن به عنوان جاسوسان آمریکا، نزد دانشجویان نگهداری میشدند ولی امام خمینی بنا به ملاحظات انسان دوستانه و از آنجا که زنان و سیاهپوستان در جامعه آمریکا با تبعیض و ستم روبرو هستند، دستور آزادی آنها را صادر کرد. بخشی از نامه امام به دانشجویان چنین است: «.. اسلام برای زنها حقوق ویژه ای قائل است و سیاهپوستان، که عمری را تحت فشار و ظلم امریکا به سر برده اند و شاید به طور الزام به ایران آمده باشند. پس نسبت به آنان، در صورتی که جاسوسی آنها ثابت نشده باشد، تخفیف دهید.» به این ترتیب ۱۳ گروگان زن و سیاهپوست آزاد شدند.
تاسیس مجلس اعلای انقلاب اسلامی در عراق
۳۸ سال پیش، در روز هفدهم نوامبر سال ۱۹۸۲ میلادی «مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق» متشکل از احزاب و گروههای اسلامی مخالف رژیم صدام حسین، تاسیس شد.
هدف این مجلس، نجات مردم عراق از اختناق و ستم رژیم سابق این کشور و تاسیس حکومتی بر اساس رای و مشارکت همه مردم، اعلام شد. مجلس اعلای انقلاب اسلامی عراق با استفاده از فرصت جنگ تحمیلی رژیم صدام علیه ایران، ضرباتی بر رژیم دیکتاتوری سابق عراق وارد کرد. پس از جنگ نیز این مجلس که بزرگترین گروه اسلامی مخالف حکومت صدام بود، در عرصههای سیاسی، فرهنگی و نظامی علیه این رژیم فعالیت داشت. در پی حمله آمریکا و انگلیس به عراق و سرنگونی رژیم صدام در مارس سال ۲۰۰۳، مجلس اعلا به داخل عراق نقل مکان کرد و در عرصه سیاسی این کشور نقش مهمی برعهده گرفت. اگرچه در اوت همان سال، آیت الله سید محمد باقر حکیم رهبر این مجلس طی یک بمب گذاری مهیب در شهر نجف به شهادت رسید، اما این گروه که به «مجلس اعلای اسلامی عراق» تغییر نام داده است، همچنان به راه خود برای ساختن آینده عراقی مستقل و اسلامی ادامه میدهد.
شهادت سرلشکر پاسدار مهدی زین الدین
۳۵ سال پیش در چنین روزی بیست و هفتم آبان سال ۱۳۶۳ هجری شمسی سرلشکر پاسدار "مهدی زین الدّین" فرمانده لشکر ۱۷ علی بن ابیطالب (ع) از فرماندهان شاخص و برجسته در هشت سال دفاع مقدس ایران در برابر تجاوز رژیم بعثی صدام به شهادت رسید.
شهید مهدی زینالدین در سال ۱۳۳۸ ش در خرم آباد لرستان به دنیا آمد. شهید زینالدین پس از انقلاب اسلامی فعالیتهای خود را از جهاد سازندگی شروع کرد و سپس به عضویت رسمی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی درآمد و در زمان شهادت، فرماندهی یکی از لشگرهای مهم سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را به عهده داشت.