درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از قیام مختار تا شهادت مدرس
امروز دوشنبه، دهم آذر سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با چهاردهم ربیع الثانی سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با سی ام نوامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( دهم آذر ) به شرح زیر است:
قیام مختار به خونخواهی شهادت امام حسین(ع)
۱۳۷۶ سال پیش، در روز چهاردهم ربیع الثانی سال ۶۶ هجری قمری «مختار بن ابی عُبیده ثقفی» به خونخواهی امام حسین (ع)، نوه بزرگوار پیامبر اکرم، قیام کرد.
درسال ۶۱ هجری قمری امام حسین (ع) همراه با یاران فداکارش در نبردی نابرابر توسط عاملان یزید بن معاویه به شهادت رسیدند. مختار قیام خود را از شهر کوفه آغاز کرد. قبل از او نیز گروه "توابین" قیام دیگری علیه حکومت اموی و به خونخواهی امام حسین (ع)، به پا کرده بودند. مختار در جریان قیام خود، نیروهای دولتی را شکست داد و سپس به انتقام گیری از قاتلان امام حسین (ع) پرداخت. مختار ثقفی حدود یک سال بر کوفه حکومت کرد و طی این مدت دامنه متصرفات خود را گسترش داد. اما سرانجام از سپاهیان مُصعب ابن زبیر شکست خورد و به شهادت رسید.
درگذشت الله وردیخان، معمار سی و سه پل در اصفهان
۴۱۹ سال پیش در چنین روزی، چهاردهم ربیع الثانی سال ۱۰۲۳ هجری قمری «الله وردیخان»، از سرداران دوره صفویه و از امرای کاردان عصر شاه عباس اول درگذشت.
او از اهالی گرجستان بود و در جوانی به غلامی فروخته شد و سرانجام به خدمت شاه طهماسب صفوی درآمد. الله وردیخان در سال ۱۰۰۴ هجری قمری به سبب لیاقت و کفایتی که از خود در دربار صفوی نشان داد، به فرمان شاه عباس به امیرالامرایی حکومت فارس در جنوب ایران برگزیده شد. وی در اندک مدتی به سرداری سپاه قزلباش منصوب شد و خدمات زیادی به دولت صفویه کرد. الله وردیخان، اقدامات اجتماعی و رفاهی ارزندهای انجام داده است که از آن میان میتوان به بنای پل الله وردیخان یا سی وسه پل بر روی زاینده رود در اصفهان اشاره کرد که هنوز پس از قرنها، یکی از زیباترین آثار باستانی جهان است.
لغو قرارداد استعماری دارسی
۸۸ سال پیش در چنین روزی دهم آذر سال ۱۳۱۱ هجری شمسی قرارداد استعماری دارسی مربوط به نفت جنوب توسط ایران لغو شد.
در سال ۱۲۸۰ ش (۱۹۰۱ م) ویلیام دارسی، سرمایه دار انگلیسی، موفق به کسب امتیاز بهره برداری و لوله کشی نفت و قیر در سراسر ایران، به غیر از شمال و شرق کشور، به مدت شصت سال گردید. صاحب امتیاز، در تمام مدت قرارداد، از پرداخت مالیات، عوارض و حقوق گمرکی برای کلیه اراضی، ماشین آلات و وسایل و مواد لازمی که وارد کشور می کرد معاف شده بود. فعالیت های دارسی سرانجام پس از هفت سال منجر به دسترسی به چاه نفت عظیم مسجد سلیمان گردید و سود فراوانی نصیب صاحب امتیاز شد. پس از گذشت بیش از سی سال از انعقاد قرارداد، دولت ایران که مکرّراً این امتیاز ویژه را به ضرر مصالح منافع ایران اعلام کرده بود، آن را لغو کرد. پس از لغو قرارداد دارسی، انگلستان شکایتی علیه ایران به جامعه ملل ارسال کرد و پس از منازعات بسیار، سرانجام قرارداد ۱۹۳۳ به جای دارسی به امضا رسید. این قرارداد هرچند به وسعت دارسی نبود، ولی به نظر اکثر کارشناسان، دارای معایبی به مراتب بیش از محاسن بود. معایب قرارداد ۱۹۳۳، اختلافاتی را بین ایران و شرکت نفت انگلیس به وجود آورد که در نهایت منجر به تنظیم قرارداد الحاقی گس - گلشائیان گردید. انگلستان تا سال ها بعد از لغو قرارداد دارسی نیز سلطه خود بر نفت ایران را با ترفندهای مختلف حفظ کرد. تا این که با تصویب ملی شدن صنعت نفت، در ۲۹ اسفند ۱۳۲۹، دست این استعمار پیر از این منبع خدادادی کوتاه شد.
شهادت سید حسن مدرس و روز مجلس
۸۲ سال پیش در چنین روزی، دهم آذر سال ۱۳۱۷ هجری شمسی آیت ا... «سید حسن مدرس»، روحانی مبارز و آزادیخواه ایرانی، به دست عوامل رضاخان حاکم مستبد ایران، در شهر کاشمر - در شمال شرقی ایران - به شهادت رسید.
وی در سال ۱۲۴۹ هجری شمسی در نزدیکی شهر اردستان - در مرکز ایران ـ دیده به جهان گشود. پس از اتمام تحصیلات مقدماتی به حوزه علمیه نجف ـ در کشور عراق ـ رفت و از محضر علمای بزرگی، چون آیت ا... میرزای شیرازی کسب فیض کرد و سپس به ایران بازگشت. آیت ا... مدرس با مشاهده ظلم و ستم حکام کشور، مبارزه علیه حکومت وقت را آغاز کرد و هنگامی که از جانب مردم تهران به دوره سوم مجلس شورای ملی راه یافت، مبارزه خود را علیه ظلم زمامداران ایران و دخالتهای استعمارگران در این کشور شدت بخشید. او روحانی مبارز و خستگی ناپذیری بود که خواستار اجرای احکام اسلام در کشور و نجات ایران از چنگال استبداد و استعمار بود به همین دلیل رضاخان پهلوی او را دشمن سرسخت و جدی خود به حساب میآورد، بطوریکه مزدوران رضاخان چند بار به شهید مدرس سوء قصد کردند. از صفات برجسته مدرس، شجاعت و مناعت در زندگی فردی و اجتماعی بود. افراد بسیاری بودند که به بهانه اینکه دیانت را با سیاست کاری نیست، زبان به نصیحت و گاه نکوهش او میگشودند. اما مدرس در پاسخ به آنان میگفت: «سیاست ما عین دیانت ما و دیانت ما عین سیاست ماست.» سرانجام رضاخان، عامل سرسپرده انگلیس که از وجود مدرس احساس خطر میکرد، وی را تبعید کرد و در چنین روزی او را به شهادت رساند. روز شهادت سید حسن مدرس در تقویم ایرانی به نام روز مجلس شورای اسلامی نامگذاری شده است.
استقلال باربادوس در آمریکای مرکزی
۵۴ سال پیش، در روز سی ام نوامبر سال ۱۹۶۶ میلادی «باربادوس» (Barbados) از کشورهای کوچک آمریکای مرکزی استقلال یافت و این روز به عنوان روز ملی آن خوانده شد.
اسپانیا این کشور را در اواخر قرن پانزدهم کشف و اشغال کرد، اما یک قرن بعد پرتغال نیز مدعی حاکمیت آن شد. تا قرن هفدهم، این دو کشور استعمارگر تقریباً تمامی ساکنان بومی باربادوس را اخراج کردند. این کشور در سال ۱۶۲۷ مستعمره انگلیس شد و ورود بردگان سیاه پوست به آن برای کار اجباری آغاز شد. این بردگان بارها علیه سیاستهای ظالمانه و استعماری انگلیس قیام کردند تا آنکه سرانجام این دولت مجبور شد استقلال باربادوس را در سال ۱۹۶۶ به رسمیت بشناسد. با این حال، نظام حکومتی این کشور همچون انگلیس، پادشاهی و وابسته به دربار سلطنتی این کشور است. باربادوس با ۴۳۱ کیلومتر مربع مساحت، در دریای کارائیب و شمال آمریکای جنوبی قرار گرفته است و حدود ۹۰ در صد جمعیت آن را سیاه پوستان تشکیل میدهند.
درگذشت عبدالباسط، برجستهترین قاری قرآن در جهان
۳۲ سال پیش در چنین روزی، سی ام نوامبر سال ۱۹۸۸ میلادی استاد «عبدالباسط محمد عبدالصمد»، از اساتید برجسته قرائت و ترتیل قرآن مجید، در قاهره پایتخت مصر درگذشت.
او فراگیری قرآن کریم را از دوران کودکی آغاز کرد و در دوازده سالگی موفق به دریافت جایزه حفظ و قرائت قرآن شد. استاد عبدالباسط مدتی نیز به سفر به کشورهای مختلف پرداخت و افرادی را با قرائتهای زیبای کلام خدا به مسلمان شدن ترغیب کرد. او طی سالهای متمادی که به تلاوت قرآن کریم مشغول بود، رتبههای مهمی در مسابقات بین المللی قرآن مجید در کشورهای اسلامی کسب کرد. از استاد عبدالباسط قرائتهای زیادی از آیات دلنشین قرآن بر جای مانده است.