درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از رحلت آیت الله اراکی تا پیروزی مقابل استرالیا
امروز شنبه، هشتم آذر سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با دوازدهم ربیع الثانی سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و هشتم نوامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( هشتم آذر ) به شرح زیر است:
به خلافت رسیدن سفاح، اولین خلیفه عباسی
۱۳۱۰ سال پیش در چنین روزی، دوازدهم ربیع الثانی سال ۱۳۲ هجری قمری «ابوالعباس عبدالله بن محمد» معروف به «سفاح»، اولین خلیفه عباسی و موسس خلافت عباسی بر مسند خلافت نشست.
شایان ذکر است عباسیان با همکاری ابومسلم خراسانی و سپاه او، مروان دوم آخرین حاکم اموی را به قتل رساندند و حکومت امویان را سرنگون کردند. اما بنی عباس نیز مانند امویان، سالها با ستمگری، بر جان و مال مردم کشورهای اسلامی سلطه یافتند و تا سال ۶۵۶ هجری قمری حکومت کردند. وی در تاریخ به خونریزترین خلیفه عباسی مشهور است.
حجتالاسلام رسول جعفریان در کتاب «از پیدایش اسلام تا ایران اسلامى» در مورد سفاح نخستین خلیفه عباسی نقل میکند: نخستین خلیفه عباسى، ابو العباس سفاح بود. سفاح به معناى کسى است که خون فراوان مىریزد. وى در نخستین خطبهاش از عمل به کتاب خدا و سنت رسول سخن گفت و افزود که پس از پیامبر ـ ص ـ تنها دو امام به حق حکومت کردهاند: یکى امام على (ع) و دوم خود او.
سفاح براى اطمینان بر حفظ حکومت، تمامى بلاد مهم را به اعضاى خانوادهاش واگذار کرد: عبد الله بن على در شام، صالح بن على در مصر و فلسطین، عبد الصمد بن على بر جزیره، داود بن على در حجاز، عیسى بن على در فارس، و سلیمان بن على در بصره و..
تولد ویلیام بلیک، سراینده انگلیسی بیت المقدس
۲۶۳ سال پیش، در روز بیست و هشتم نوامبر سال ۱۷۵۷ میلادی «ویلیام بلیک» (William Blake) شاعر و نقاش انگلیسی متولد شد. وی از کودکی علاقه خود را به هنر نشان داد و در نوجوانی به مطالعه کتابهای فلسفی و شعر پرداخت. آثار بلیک در مخالفت صریح با کلیسا بود و خشم روحانیون مسیحی و دربار انگلیس را برانگیخت. وی تا زمان مرگ خود در سال ۱۸۲۷، سیزده کتاب شعر منتشر کرد که برخی از آنها عبارتند از: «سرودهای معصومیت»، «سرودهای تجربه» و «بیت المقدس».
تولد انگلس، نظریه پرداز مارکسیست
۲۰۰ سال پیش در چنین روزی، بیست و هشتم نوامبر ۱۸۲۰ میلادی «فردریک انگلس» (Friedrich Engels)، فیلسوف آلمانی متولد شد. وی دوست و همکار نزدیک دیگر فیلسوف هموطنش، کارل مارکس بود. انگلس به خاطر فعالیتهای سیاسی تحت تعقیب قرار گرفت و در سال ۱۸۵۰ به انگلیس گریخت. اعلامیه مشهور به «مانیفست کمونیسم» که درسال ۱۸۴۸ توسط نخستین کنگره احزاب کمونیست منتشر شد و بنیانهای این مرام را تبیین میکرد، کار مشترک انگلس و مارکس بود. انگلس پس از مارکس، نقش مهمی در شکل گیری ایدئولوژی کمونیسم داشت و بر اساس نظریه او، جهان به دو قطب اصلی سوسیالیسم و کاپیتالیسم تقسیم میشود. انگلس در سال ۱۸۹۵ درگذشت.
لغو مصوبه انجمنهای ایالتی و ولایتی
۵۸ سال پیش در چنین روی هشتم اذر سال ۱۳۴۱ هجری شمسی مصوبه انجمنهای ایالتی و ولایتی در هیئت وزیران ایران لغو شد.
به موجب این مصوبه که در غیاب مجلس، حکم قانون را داشت، شرط مسلمان بودن و سوگند به قرآن مجید از شرایط انتخاب شوندگان در انتخابات حذف شد. شاه در پوشش تصویب این لوایح اهداف متفاوتی را دنبال میکرد. او میخواست علاوه بر سنجش میزان حساسیت علما و توان مذهبی مردم، روحانیت و جریان مذهبی را در یک زورآزمایی کنار بزند تا مجبور به محافظه کاری در برابر آنها نباشد. به همین منظور مطبوعات رسمی کشور با تیترهای درشت به انعکاس تصویب این لوایح و اخبار مربوط به آن پرداختند. اما بر خلاف انتظار شاه علما به خصوص امام خمینی (ره) واکنش شدیدی به این مصوبه دولت وارد کردند. دولت تحت امر شاه نیز چارهای جز عقب نشینی از اصلاح قانون انجمنهای ایالتی و لایتی نداشت. هرچند دولت این لایحه را لغو کرد. ولی حضرت امام خمینی (ره) خواهان اعلان رسمی در روزنامهها شدند و این امر در دهم آذر آن سال عملی گردید. این حرکت هماهنگ علما که به نهضت دوماههٔ روحانیون شهرت یافت، اولین پیروزی سیاسی روحانیون ایران به رهبری امام خمینی بعد از کودتای آمریکایی و انگلیسی ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ مصادف ۱۹۵۳ بود.
رحلت آیت الله العظمی حاج شیخ محمد علی اراکی از مراجع تقلید بزرگ مسلمان
۲۶ سال پیش در چنین روزی، هشتم آذر سال ۱۳۷۳ هجری شمسی حضرت آیت ا... العظمی حاج شیخ «محمد علی اراکی» از مراجع تقلید بزرگ مسلمانان، در ۱۰۳ سالگی رحلت نمود.
وی در شهر اراک ـ از شهرهای مرکزی ایران ـ متولد شد و از یازده سالگی بطور جدی و به شوق فراگیری علوم اسلامی، نزد اساتید برجسته عصر خود حاضر شد. این عالم برجسته از محضر درس علمای بزرگی همچون آیت ا... العظمی حائری و آیت ا... حاج سید محمد تقی خوانساری کسب فیض کرد. وی طی سالیان متمادی تدریس در حوزه علمیه قم، شاگردان بسیاری تربیت کرد. آن عالم بزرگوار، پیچیدهترین مباحث علمی را با بیانی شیوا مطرح و آنها را به آسانی تفهیم میکرد. آیت ا... اراکی همچنین در مراحل مختلف انقلاب اسلامی، از آن حمایت و پشتیبانی میکرد و علاقه ویژهای به امام خمینی (ره) داشت و همواره از ایشان با احترام خاصی یاد میکرد. از این عالم و فقیه برجسته آثار بسیاری به یادگار مانده است که از میان آنها میتوان به «رسالة فی الاجتهاد و التقلید» (رسالهای در مورد اجتهاد و تقلید) و همچنین «حاشیه بر عروة الوثقی» اشاره کرد.
پیروزی تیم فوتبال ایران در مقابل تیم استرالیا
۲۳ سال پیش در چنین روزی هشتم آذر سال ۱۳۷۶ هجری شمسی تیم ملی فوتبال ایران با پیروزی در برابر استرالیا در یک بازی پر هیجان بعد از بیست سال به جام جهانی فوتبال راه یافت.
تیم ملی فوتبال ایران برای صعود به جام جهانی و دومین تجربه خود دیدارهای دشواری را پشت سر گذاشت و در روزی که کسی انتظار پیروزی و صعود ایران به جام جهانی را نمیکشید با خلق حماسه در ورزشگاه «آدلاید» شهر ملبورن استرالیا مجوز حضور در جام جهانی فوتبال در فرانسه را دریافت کرد. راهیابی تیم ملی فوتبال ایران به جام جهانی ۱۹۹۸ فرانسه خاطرات زیادی را در اذهان ایرانیها خلق کرد، بهطوری که بعد از گذشت یک دهه همچنان فوتبال دوستان با مرور خاطرات آن روزها خوشحال میشوند. غلبه بر استرالیا و صعود حماسهای به جامجهانی و همگروه شدن با تیمهای ملی آلمان، آمریکا و یوگسلاوی بیش از پیش برخاطرهانگیز بودن مسابقات جام جهانی در فرانسه قوت بخشید.
سالگرد ترور شهید شهریاری و شهید عباسی از دانشمندان هستهای
۱۰ سال پیش در چنین روزی، هشتم آذر سال ۱۳۸۹ هجری شمسی دکتر "مجید شهریاری" و دکتر "فریدون عباسی"، استادان فیزیک هستهای ایران، هدف دو حمله تروریستی جداگانه قرار گرفتند.
در این عملیات تروریستی، دکتر عباسی مجروح شد و دکتر شهریاری استاد دانشگاه، فیزیکدان و دانشمند هستهای ایران به شهادت رسید. شهید شهریاری، در سال ۱۳۴۵ ه. ش در زنجان متولد شد و پس از گذراندن تحصیلات، دوره دکترای خود را در رشته مهندسی هستهای، در دانشگاه امیر کبیر تهران به پایان برد. وی در سال ۱۳۸۵ درپی راه اندازی دانشکده مهندسی هستهای در دانشگاه شهید بهشتی، به عضویت هیأت علمی این دانشکده درآمد. یکی از طرحهای مهم دکتر شهریاری، طراحیهای تئوریک مربوط به ساخت نسل جدید رآکتورهای هستهای بود که بازتاب زیادی نیز در مراکز علمی جهان داشت. تروریستهای عامل این دو سوء قصد مدتی بعد دستگیر شدند و اعتراف کردند که از عوامل سازمان جاسوسی رژیم صهیونیستی (موساد) هستند و هدف از این ترورها، اخلال در برنامههای صلح آمیز هستهای ایران بوده است.