درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از ساخت مسجدالنبی تا قتل اسحاق رابین
امروز چهارشنبه چهاردهم آبان سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۱۸ ربیع الاول سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با چهارم نوامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( چهاردهم آبان ) به شرح زیر است:
آغاز ساخت مسجدالنبی
۱۴۴۱ سال پیش، در روز هجدهم ربیع الاول سال اول هجری قمری کار ساخت مسجدالنبی دومین مسجد مهم جهان پس از مسجدالحرام، در مدینه آغاز شد.
حضرت محمد (ص) بلافاصله پس از هجرت به مدینه، دستور بنای این مسجد را صادر و خود نیز در این کار شرکت کرد. دیوار مسجد از سنگ و آجر و سقف آن از چوب درخت بود و در کنار مسجد اتاقهای پیامبر (ص) و برخی اصحاب وی قرار داشت. رسول گرامی اسلام (ص) از مسجد نه تنها برای انجام عبادت، بلکه جهت برگزاری امور قضائی، مجالس مشورتی، آموزشهای رزمی و حل و فصل دیگر امور مسلمانان استفاده میکرد. به همین دلیل، این مسجد اهمیت فوق العادهای برای مسلمانان داشت. مسجد النبی (ص) هم اکنون گسترش بسیاری یافته است و همه ساله میلیونها مسلمان برای زیارت این مسجد و حرم حضرت محمد (ص) که در داخل مسجد قرار دارد، به مدینه میروند.
اشغال مجارستان توسط ارتش سرخ
۶۴ سال پیش، در روز چهارم نوامبر سال ۱۹۵۶ میلادی در پی افزایش مخالفتها با حکومت کمونیستی در مجارستان، ارتش سرخ شوروی این کشور را اشغال کرد.
پس از مرگ ژوزف استالین، رهبر مستبد شوروی در سال ۱۹۵۳ و ایجاد فضای نسبتاً باز توسط جانشین وی نیکیتا خروشچف، برخی کشورهای کمونیستی اروپایی خواستار فضایی بازتر شدند. در این میان رسانههای غربی نیز مردم را به شدت به قیام دعوت میکردند. در چنین فضایی مردم مجارستان به قیام علیه حکومت دست زدند و تعدادی از کمونیستها را کشتند. شورویها در چنین شرایطی خواست مردم مبنی بر نخست وزیری «ایمره ناگی» (Imre Nagy) را که کمونیستی معتدل بود، پذیرفتند. وی پس از به قدرت رسیدن، کوشید تا از نفوذ شوروی بکاهد و به غرب و آمریکا روی آورد. این اقدامات ناگی باعث شد تا شوروی به بهانه حمایت از کمونیستهای مجارستان، در این کشور مداخله نظامی کند و وی را دستگیر نماید. به این ترتیب قیام مجارها برای رهایی از کمونیسم، علیرغم وعده کمک آمریکا، به نتیجه نرسید.
افتتاح اولین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران
۳۳ سال پیش در چنین روزی چهاردهم آبان سال ۱۳۶۶ هجری شمسی اولین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران افتتاح شد. در اولین نمایشگاه بین المللی کتاب تهران، ۱۹۶ مؤسسه و ناشر خارجی از ۳۲ کشورمختلف شرکت داشتند و در حدود شانزده هزار عنوان کتاب عرضه شده بود. همچنین بیش از هشت هزار عنوان کتاب، مربوط به ۲۱۵ ناشر داخلی بود که در معرض دید پانصد هزار بازدید کننده از این نمایشگاه قرار گرفت. نمایشگاه بین المللی کتاب تهران از آن پس همه ساله برگزار میشود .
قتل اسحاق رابین
۲۵ سال پیش در چنین روزی، چهارم نوامبر سال ۱۹۹۵ میلادی اسحاق رابین (Yitzhak Rabin) نخست وزیر وقت رژیم صهیونیستی به دست یک صهیونیست افراطی کشته شد.
رابین در سالهای ۱۹۷۴ تا ۱۹۷۷ از طرف حزب کارگر رژیم صهیونیستی نخست وزیر شد، اما به خاطر فساد مالی، اجباراً کنار رفت. وی همچنین در سال ۱۹۹۲ بار دیگر نخست وزیر شد و مذاکرات به اصطلاح صلح خاورمیانه را ادامه داد. ترور اسحاق رابین توسط یک صهیونیست افراطی نمود آشکاری از اختلافهای داخلی صهیونیستها است و نشان میدهد صهیونیستهای تندرو، حتی با دادن کمترین امتیاز به اعراب، مخالف هستند. شایان ذکر است اسحاق رابین خود از فرماندهان گروههای تروریستی صهیونیستی بود. وی رهبری اقدامات تروریستی متعددی را علیه اعراب و فلسطینیها به عهده داشت و جنایات زیادی را درمورد آنها، مرتکب شده بود.
درگذشت ابوالقاسم غفاری، دوست ایرانی انیشتین
۷ سال پیش در چنین روزی، ۱۴ آبان ۱۳۹۲ شمسی ابوالقاسم غفاری، نخستین دانشمند ایرانی شاغل در ناسا درگذشت.
دکتر غفاری» در ۲۵ خرداد سال ۱۲۸۶ شمسی در محله سرچشمه تهران متولد شد. او پس از پایان تحصیلات خود در دارالفنون در سال ۱۹۲۹ با یک بورسیه کامل برای ادامهی تحصیل در رشتهی ریاضیات و فیزیک در «دانشگاه نانسی» فرانسه به آن کشور اعزام شد. وی مدرک دکتری خود را از «دانشگاه سوربن» دریافت کرد. «غفاری» در سال ۱۹۳۷ برای تدریس در دانشگاه تهران به ایران بازگشت. در سال ۱۹۵۰ بهدعوت «دانشگاه هاروارد» و بهعنوان محقق «فولبرایت» (بورسیهی بینالمللی از کشورهای مختلف) بهعنوان استادیار پژوهشی در زمینهی «معادلات دیفرانسیل» و در ادامه در زمینهی «دینامیک گازی» فعالیت کرد.» دکتر غفاری» و «دکتر محسن هشترودی» از جمله اولین ایرانیانی بودند که محقق «فولبرایت» شدند. «هشترودی» نیز همزمان با «دکتر غفاری» در «دانشگاه هاروارد» در زمینهی ریاضیات فعالیت داشت. پس از پایان جنگ جهانی، وی در زمینهی تحقیقات دایما به انگلیس و امریکا سفر میکرد. در اوایل دههی ۱۹۵۰، این محقق ایرانی همزمان با حضور «انیشتین» در مؤسسهی مطالعات پیشرفته «دانشگاه پرینستون» در زمینهی «تئوری میدان منسجم جاذبه و الکترومغناطیسی» تحقیق میکرد. در آن زمان، ریاست این مؤسسه را «رابرت اوپنهیمر» برعهده داشت که ارتباط خوبی با «غفاری» داشت. «دکتر غفاری» در سال ۱۹۵۶ برای کسب پستی در بخش ریاضیات ادارهی ملی استانداردهای امریکا به آن کشور سفر کرد و برای همیشه ماندگار شد. در سال ۱۹۶۲، ادارهی استانداردها به «غفاری» مجوز آغاز کار در آژانس فضانوردی امریکا (ناسا) بهعنوان یک مشاور پارهوقت برای «مرکز پرواز فضایی گودارد» را اعطا کرد. گفته میشود «غفاری» اولین ایرانی شاغل در آژانس فضانوردی امریکا (ناسا) بوده است. از سال ۱۹۶۴، سه سال در برنامهی فضایی سرنشیندار و وقتی پروژههای وی در سازمان به پایان رسید دانشمند تمام وقت در «ناسا» شد و در آنجا بر روی مأموریتهای ۱۱ و ۱۲ آپولو مشغول بهکار شد. وی در سال ۱۹۷۲ سه سال پس از اینکه «برنامهی آپولو» انجام گرفته و نخستین فضانوردان به کرهی ماه رفتند و بهسلامت بازگشتند از «ناسا» بازنشسته شد. این دانشمند نامآور ایرانی سرانجام روز سه شنبه ۱۴ آبان ۱۳۹۲ در ۱۰۶ سالگی درگذشت.
درگذشت منصور پورحیدری از نام آوران فوتبال
۴ سال پیش در چنین روزی، ۱۴ آبان ۱۳۹۵ شمسی منصور پور حیدری، بازیکن و پر افتخارترین مربی تاریخ باشگاه استقلال تهران یکی از دو تیم مطرح فوتبال پایتخت ایران درگذشت.
منصور پورحیدری در ۶ بهمن ۱۳۲۴ متولد شد. وی ابتدا در سن ۱۷ سالگی در باشگاه فوتبال دارایی بازی میکرد، اما سپس به باشگاه تاج (استقلال کنونی) رفت و به مدت ۹ سال در این تیم به عنوان دفاع راست بازی کرد و در سال ۱۳۴۹ عنوان قهرمانی جام باشگاههای آسیا را به همراه تیم تاج کسب کرد. پورحیدری در ۳۰۹ مسابقه سرمربیگری تیم فوتبال استقلال تهران را بر عهده داشته است و ۸۱ بار به عنوان مربی در خدمت آبیپوشان بود که از این لحاظ در تاریخ باشگاه استقلال رکورددار است . پورحیدری همچنین رکورددار مربیگری در شهرآورد تهران است. منصور پورحیدری همچنین دارای یک رکورد دیگری هم هست او تنهاکسی هست که هم به عنوان بازیکن هم به عنوان مربی توانسته قهرمان آسیا شود وی درسال ۱۳۴۹ در حالی که یک بازیکن ۲۵ ساله بود توانست به عنوان قهرمانی آسیا برسد ویک بار هم به عنوان مربی در سال ۱۳۷۰ توانست قهرمان آسیا شود. منصور پورحیدری در روز ۱۴ آبانماه سال ۱۳۹۵، پس از مبارزهٔ یکساله با سرطان ریه، درگذشت.