درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از قیام توابین تا راهاندازی بی بی سی
امروز یکشنبه بیست و هفتم مهر سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با اول ربیع الاول ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با هجدهم اکتبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (بیست و هفتم مهر) به شرح زیر است:
هجرت تاریخی حضرت محمد (ص)
۱۴۴۲ سال پیش، در روز اول ربیع الاول هجرت تاریخی حضرت محمد (ص) آغاز شد.
در حالیکه ۱۳ سال از بعثت رسول گرامی اسلام (ص) میگذشت، آن حضرت بر اثر آزار و اذیت فراوان مشرکان مکه، به مدینه هجرت نمود. پیامبر اکرم (ص) در شرایطی مکه را ترک کرد که گروهی از مشرکان قصد داشتند شبانه و بطور دسته جمعی ایشان را از بین ببرند. اما حضرت علی (ع) با فداکاری و از خود گذشتگی، آن شب را در بستر رسول گرامی اسلام (ص) خوابید تا دشمن متوجه خروج پیامبر از مکه نشود. هجرت حضرت محمد (ص) به مدینه و حوادث پس از آن به قدری در پیشرفت اسلام مهم بود که سرآغاز تاریخ مسلمانان شد. در جریان هجرت، مردم مدینه با شور و گرمی زیاد از پیامبر (ص) و مهاجران استقبال کردند. چندی نگذشت که به برکت همین هجرت، اسلام تشکیلات سیاسی و نظامی وسیعی پیدا کرد و به صورت حکومتی نیرومند درآمد که سرآغازی برای ایجاد یک تمدن بزرگ اسلامی شد.
شایان ذکر است پیامبر گرامی اسلام (ص) نخستین کسی بود که هجرت خویش را مبداء تاریخ قرار داد و نامهها و مکاتبات خود را با سران قبایل، روسای عرب و شخصیتهای معروف، با این تاریخ ثبت کرد.
قیام توابین
۱۳۷۷ سال پیش، در روز اول ربیع الاول سال ۶۵ هجری قمری قیام «توابین» برای انتقام از قاتلان امام حسین (ع) و یارانش، آغاز شد.
مردم کوفه قبلا از امام حسین (ع) نواده بزرگوار رسول خدا دعوت کرده بودند تا به شهرشان بیاید و رهبری قیام علیه حکومت ظالمانه یزید را برعهده بگیرد. امام حسین (ع) نیز دعوت آنها را پذیرفت و به طرف کوفه حرکت کرد، اما در بین راه در کربلا، در یک درگیری نابرابر با سپاهیان یزید به شهادت رسید. توابین گروهی از مردم کوفه بودند که به خاطر عهدشکنی و تنها گذاشتن امام حسین (ع) به شدت پشیمان بودند، به علت این گناه و کوتاهی خود توبه کردند و به رهبری سلیمان بن صرد (Sorad) با سپاه بزرگ دشمن دلاورانه جنگیدند و اکثر آنها به شهادت رسیدند.
حمله ناوهای آمریکایی به سکوهای نفتی ایران
۳۳ سال پیش در چنین روزی برابر با بیست و هفتم مهر ۱۳۶۶ هجری شمسی ناوهای آمریکایی (در جریان جنگ تحمیلی عراق علیه ایران) به سکوهای نفتی ایران در خلیج فارس حمله کردند.
پس از آن که دولت کویت، جمهوری اسلامی ایران را به حملات موشکی متهم کرد و عراق با این بهانه در ۱۷ شهریور ۶۶، به تأسیسات ایران حمله برد، ایران نیز یک موشک به نفتکش کویتی پرتاب کرد و خساراتی وارد آورد. دولت آمریکا به این بهانه که پرچم آمریکا روی نفتکش بود تصمیم به اقدام تلافی جویانه گرفت و در ۲۷ مهر ۱۳۶۶، چهار ناوشکن آمریکایی به جزیره رستم که پایانه نفتی رشادت در آن بود، اعزام شدند و با توپهای سنگین، هزار گلوله به آن شلیک کردند و آن را ویران ساختند. سپس یک گروه از کماندوهای آمریکایی به میدان نفتی رسالت در شمال جزیره رستم که مدعی بودند در آن میدان نفتی، تأسیسات رادار و مخابرات وجود دارد حمله نموده، تأسیسات مستقر در جزیره را نابود کردند. این در حالی است که هیچ گونه تأسیسات نظامی و راداری روی سکوهای نفتی مذکور وجود نداشت. تجاوز مسلحانه آمریکا به تمامیت ارضی ایران، نقض منشور ملل متحد و حقوق بین الملل و نقض مجدد ادعاهای ظاهری آنان در رعایت بی طرفی و نقض کلیه بندهای قطعنامههای شورای امنیت بود. این حلمه تجاوزکارانه آمریکا به سکوهای نفتی ایران در خلیج فارس، واکنش های متعددی در کشورهای مختلف به دنبال داشت و برخی کشورها این اقدام تجاوزکارانه را محکوم کردند.
تاسیس بی بی سی
۹۸ سال پیش، در روز هجدهم اکتبر سال ۱۹۲۲ میلادی رادیو بی بی سی در انگلیس تاسیس شد.
این رادیو ابتدا خصوصی بود، اما در سال ۱۹۲۷، تحت نظارت دولت درآمد و به رادیوی دولتی انگلیس تبدیل شد. بنگاه سخن پراکنی بی بی سی از سال ۱۹۳۶ پخش برنامههای تلویزیونی خود را نیز آغاز کرد. بودجه رادیو بی بی سی که به زبانهای مختلف دنیا برنامه پخش میکند، توسط دولت انگلیس تامین میشود. اگرچه بی بی سی مدعی بی طرفی خبری است، اما در نیم قرن اخیر، به عنوان ابزار تبلیغاتی دولت انگلیس عمل کرده و زمینه را برای دخالت لندن در امور داخلی کشورهای مختلف فراهم ساخته است. علاوه براین، بی بی سی همواره با پخش اخبار و گزارشهای جهت دار، سیاستهای استعماری و سودجویانه غرب و بویژه انگلیس را در کشورهای جهان سوم توجیه کرده است.
درگذشت توماس ادیسون، کاشف برق
۸۹ سال پیش در چنین روزی، هیجدهم اکتبر سال ۱۹۳۱ میلادی «توماس ادیسون» (Thomas Edison)، کاشف الکتریسیته درگذشت.
او در فوریه سال ۱۸۴۷ میلادی در آمریکا متولد شد. ادیسون تحصیلات دانشگاهی نداشت و تنها با طرح پرسشهای متعدد و انجام آزمایشهای بسیار، سطح دانش و آگاهیهای خود را بالا میبرد. او در نوجوانی یک آزمایشگاه شیمی دایر کرد و به طور گسترده به آزمایشهای مختلف پرداخت. ادیسون با پشتکار توانست اختراعات متعددی را به نام خود ثبت کند که مهمترین آنها، کشف الکتریسیته و اختراع لامپ، گرامافون و فونوگراف بود.
درگذشت بابیج، مخترع ماشین حساب و پدر کامپیوتر
۱۴۹ سال پیش در چنین روزی هجدهم اکتبر سال ۱۸۷۱ میلادی "چارلز بابیج" (Charles Babbage) دانشمند انگلیسی و مخترع ماشین حساب درگذشت.
وی در سال ۱۸۱۲ م انجمن تحلیلی را برای پیشبرد ریاضی تأسیس کرد و در ۲۴ سالگی به عضویت انجمن سلطنتی انگلستان برگزیده شد. ببیج در سالهای بعد درصدد برآمد دستگاهی بسازد که از عهده انجام هرگونه اعمال محاسبات ریاضی برآید و هزار عدد پنجاه رقمی را در حافظه نگاه دارد. از اینرو تلاش خود را به کار بست تا اینکه در سال ۱۸۳۳ م، ماشین محاسبهای را که به نام ماشین تفاضلی ببیج مشهور است، ساخت. هرچند ببیج موفق به این امر نگردید، ولی در حدود یک قرن بعد، دانشمندان دیگری طرحهای ببیج را کاملتر کردند و با استفاده از نیروی الکتریسیته، آن را به صورت دقیقتر ساختند. از این روست که ببیج به عنوان پدر حسابگرهای جدید به شمار میرود. وی علاوه بر آن، نخستین سرعتنما را ساخت، سپر جلوی لوکوموتیو را طراحی کرد و وسیلهای برای دیدن شبکیه چشم را اختراع کرد.