در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از شهادت آیت الله اشرفی اصفهانی تا روز استاندارد
امروز چهار شنبه، بیست و سوم مهر سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۲۶ صفر سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با چهاردهم اکتبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما ، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (بیست و سوم مهر) به شرح زیر است:
روز شهادت آیت الله اشرفی اصفهانی
۳۸ سال پیش درچنین روزی، بیست و سوم مهر سال ۱۳۶۱ هجری شمسی آیت الله «عطاء الله اشرفی اصفهانی» نماینده امام خمینی (ره) و امام جمعه کرمانشاه ـ از شهرهای غربی ایران ـ در محراب عبادت به دست عوامل گروهک تروریستی منافقین به شهادت رسید.
آیت الله اشرفی اصفهانی در روند شکل گیری و رشد انقلاب اسلامی، رهبری و هدایت مردم کرمانشاه را در جریان مبارزه علیه رژیم شاه، به عهده داشت و به همین دلیل بارها بازداشت و زندانی شد. این عالم والامقام پس از پیروزی انقلاب اسلامی به فرمان حضرت امام خمینی (ره) به عنوان امام جمعه کرمانشاه منصوب شد و در چنین روزی، هنگام اقامه نماز جمعه، در محراب عبادت به دست دشمنان اسلام به شهادت رسید. پس از شهادت آیت الله اشرفی اصفهانی، حضرت امام خمینی (ره) در مورد او فرمود: مرحوم شهید بزرگوار حاج آقا عطاء الله اشرفی را در این مدت طولانی به صفای نفس و آرامش روح و اطمینان قلب و خالی از هواهای نفسانی و جامع علم مفید و عمل صالح میشناسم.
روز جهانی استاندارد
روز چهاردهم اکتبر مصادف با روز جهانی استاندارد است. استاندارد و استاندارد کردن، از پایههای استوار علم و فنآوری است که در پیشرفت صنعت و اقتصاد نقش به سزایى دارد.
استاندارد عبارت از نظمی مبتنی بر نتایج ثابت علوم، فنون و تجارب بشری است که به صورت قواعد، مقررات و نظام هایى به منظور ایجاد هماهنگی و وحدت رویه، افزایش میزان تفاهم، تسهیل ارتباطات، توسعه صنعت، صرفه جویى در اقتصاد ملی، حفظ سلامت و ایمنی عمومی، گسترش مبادلات بازرگانی داخلی و خارجی و... به کار میرود. اندیشه تشکیل سازمان بین المللی استاندارد، در تاریخ چهاردهم اکتبر سال ۱۹۴۶ میلادی در نشست رؤسای مؤسسه های استاندارد ۲۵ کشور جهان در لندن شکل گرفت. پس از آن، مجمع عمومی سازمان بین المللی استاندارد، در سال ۱۹۶۹م، مقرر داشت که از سال ۱۹۷۰م، چهاردهم اکتبر (برابر با ۲۳ مهر) به نام روز جهانی استاندارد، تعیین و نامگذاری شود. در نهایت، با تصویب سازمان ملل، این روز با عنوان روز جهانی استاندارد اعلام گردید.
برگزاری کنگره تاریخی وین
۲۰۶ سال پیش در چنین روزی چهاردهم اکتبر سال ۱۸۱۴ میلادی "کنگره تاریخی وین" در مورد اروپای پس از ناپلئون تشکیل شد.
پس از استعفا و تبعید ناپلئون بناپارت در آوریل ۱۸۱۴م، کنگره تاریخی وین از روز چهاردهم اکتبر سال ۱۸۱۴ میلادی در ویِن پایتخت اتریش آغاز به کار کرد تا درباره متصرفات فرانسه طی جنگهای ناپلئون بُناپارت تصمیم گیری کند. در میانه کار کنگره وین، ناپلئون با فرار از تبعیدگاه خود در اواخر فوریه ۱۸۱۵م، بار دیگر در دوره کوتاهی معروف به حکومت صد روزه، قدرت را در دست گرفت و خود را آماده حمله به دشمنانش نمود. هرچند که این مسئله، روند فعالیتهای کنگره وین را مدتی مختل نمود، اما با شکست دوباره ناپلئون از اتحاد اروپایى، کنگره وین کار خود را دنبال کرد. آنچه بیشتر مورد توجه کنگره بود، برقرار کردن تعادل قوا برای حفظ صلح در این قاره بود. بیشتر نمایندگان شرکت کننده در کنگره مایل بودند که تعادل قوا در اروپا به دوران قبل از انقلاب کبیر فرانسه برگردد و سلاطین و فرمانروایانی را در کشورهای مختلف روی کار آورند که قبل از انقلاب فرانسه بوده اند. بدین ترتیب، کنگره وین نوعی پیروزی دولتهای بزرگ و پیشرفت رژیم های سلطنتی علیه جمهوریت در اروپا بود. کنگره وین سرانجام در نهم ژوئن ۱۸۱۵م به کار خود پایان داد.
خروج آلمان از جامعه ملل
۸۷ سال پیش در چنین روزی چهاردهم اکتبر سال ۱۹۳۳ میلادی با دستور ادولف هیتلر صدراعظم وقت، آلمان از جامعه ملل خارج شد.
با روی کار آمدن هیتلر به عنوان صدر اعظم در آلمان و نگرانیِ به وجود آمده در سراسر اروپا از برنامههای نظامی او، کشورهای بزرگ اروپایى طی اجلاس خلع سلاح، با نظامی شدن آلمان مخالفت کردند. پیش از این، در پایان جنگ جهانی اول و طی قرارداد صلح وِرسای، نیروها و تجهیزات نظامی آلمان بسیار محدود شده بود و این امر هیتلر و دیگر مقامهای نازی را به شدت خشمگین ساخت. در این میان، پس از به رسمیت شناختن حقوق مساوی آلمان با سایر دول اروپایى، عملکرد هیتلر و شتابزدگی وی در مسلح کردن آلمان باعث مخالفت دولتهای متفقین شد. این امر باعث عکس العمل هیتلر گردید و پس از خروج آلمان از کنفرانس خلع سلاح، وی در چهاردهم اکتبر ۱۹۳۳ م خروج این کشور از جامعه ملل را نیز اعلام کرد.
برکناری نیکیتا خروشچف، دبیر کل وقت حزب کمونیست
۵۶ سال پیش در چنین روزی، چهاردهم اکتبر سال ۱۹۶۴ میلادی «نیکیتا خروشچف» (Nikita Khrushchev) دبیرکل وقت حزب کمونیست شوروی برکنار شد.
خروشچف در سال ۱۹۳۹ عضو دفتر سیاسی حزب کمونیست شوروی شد و پس از مرگ استالین در سال ۱۹۵۳، به قدرتمندترین مرد شوروی تبدیل شد و سمتهای دبیرکلی حزب کمونیست و چندی بعد نخست وزیری این کشور را به عهده گرفت. خروشچف در مدت زمامداری خود، تلاش کرد در زمینههای سیاسی و اقتصادی در نظام شوروی تغییراتی به وجود آورد اما اقداماتش با مخالفت بسیاری از مقامات محافظه کار حزب کمونیست شوروی مواجه شد و سرانجام در چنین روزی در سال ۱۹۶۴، درحالیکه وی مشغول گذراندن تعطیلات خود بود از مناصب حزبی و دولتی عزل و لئونید برژنف جایگزین وی شد. خروشچف در سال ۱۹۷۱ درگذشت.
ویلیام پن، سیاستمدار و فیلسوف انگلیسی
۳۷۶ سال پیش در چنین روزی چهاردهم اکتبر سال ۱۶۴۴ میلادی "ویلیام پن" (William Penn) سیاستمدار و فیلسوف برجسته انگلیسی در لندن متولد شد.
وی در جوانی با اعضای فرقه کویْکر آشنا شد. این عده که انجمن دوستان نامیده میشدند، طرفدار مقاومت جدی در برابر هرگونه بدی بودند. پن در سال ۱۶۸۱ م، نقشه ایجاد یک مدینه فاضله مبتنی بر وحدت و برادری را طرح ریزی نمود تا نمونه و سرمشقی برای همه بشریت باشد. از این رو، از طرف پادشاه وقت انگلستان، قطعه زمینی در امریکا برای اجرای این طرح که آن را آزمایش مقدس نامیده بود در اختیار ویلیام پن قرار گرفت. در این مستعمره که به نام پن، پنسیلوانیا به معنی جنگل پِن نامیده می شد، دولتی طرح ریزی و اجرا گردید که هرچند پِنْ رهبر آن بود، ولی قدرت در اختیار مردم قرار داشت. آزادی بیان و تسامح دینی، ساخت دارالتأدیب به جای زندان، قرار دادن مجازات اعدام فقط برای جنایت و خیانت، عدم وجود طبقات اجتماعی و ارتش، حاکمیت حکومت مشترک المنافع بر پایههای دوستی، عدالت و صلح، از جمله ویژگیهای این جامعه جدید بود. ویلیام پن سرانجام در ۳۰ ژوئیه ۱۷۱۸ م در هفتاد و چهار سالگی درگذشت.