درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از قانون اساسی جدید فرانسه تا کشف کلر
امروز سه شنبه، بیست و دوم مهر سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۲۵ صفر سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با سیزدهم اکتبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما ، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (بیست و دوم مهر) به شرح زیر است:
تصویب قانون اساسی فرانسه
۷۴ سال پیش در چنین روزی، سیزدهم اکتبر ۱۹۴۶ میلادی قانون اساسی جدید فرانسه تصویب شد.
با پایان جنگ جهانی دوم، انتخاباتی در اکتبر ۱۹۴۵ در فرانسه برای تشکیل مجلس مؤسسان برگزار شد تا طرح قانون اساسی جدید آن کشور را بریزد. مجلس مزبور اندکی بعد ژنرال دو گل را به عنوان رئیس دولت موقت فرانسه برگزید، ولی دوگل پس از مدت کوتاهی در ژانویه ۱۹۴۶ م استعفا کرد. سرانجام قانون اساسی تدوین شده مجلس، در ماه اکتبر ۱۹۴۶ م به همه پرسی گذاشته شد و با تایید مردم، جمهوری چهارم فرانسه به وجود آمد. این دوره به دلیل ناآرامی و بی ثباتی سیاسی گسترده که طی آن دهها کابینه روی کار آمده و پس از مدت کوتاهی کنار رفتند، زیاد دوام نیاورد و در نهایت با روی کار آمدن دوباره ژنرال دوگل، قانون اساسی تغییر کرد و جمهوری چهارم فرانسه، در ژانویه ۱۹۵۸ پایان یافت.
درگذشت ایت الله ملایری، از فقهای بزرگ شیعه
۲۵ سال پیش در چنین روزی بیست و دوم مهر سال ۱۳۷۴ هجری شمسی فقیه عالی مقام آیت اللّه «محمدباقر محسنی ملایری» در سن ۸۹ سالگی درگذشت.
آیت اللَّه محمدباقر محسنی ملایری، یکی از چهرههای بنام حوزه علمیه قم، در سال ۱۲۸۵ ش در نجف اشرف و در بیت علم و فضیلت به دنیا آمد. وی در کودکی به همراه پدر به ملایر رفت و پس از فراگیری مقدمات، راهی حوزه علمیه مشهد شد. آیت اللَّه محسنی همزمان با تأسیس حوزه علمیه قم، به این شهر هجرت کرد و در محضر آیات عظام شیخ عبدالکریم حائری یزدی و سپس سید حسین بروجردی، زانوی ادب زد و به مدارج والای علمی دست یافت. آیت اللَّه ملایری عالمی عابد و شب زنده دار، آگاه بر علوم مختلف بود. رسالۀ تطبیق الادیان از مهمترین آثار ایشان است.
درگذشت کاشیکار حسینیه ارشاد
۲۲ سال پیش در چنین روزی بیست و دوم مهر سال ۱۳۷۷ هجری شمسی دانشمند و شاعر شهیر معاصر ایرانی، استاد «سیدمحمد علی صفیر» در سن ۷۷ سالگی درگذشت.
وی در ابتدا مقداری از علوم حوزوی را فراگرفت و سپس از دانشکده معقول و منقول دانشگاه تهران فارغ التحصیل شد. از جمله فعالیتهای صفیر میتوان به تأسیس مراکز فرهنگی و دینی از قبیل انجمن تعلیمات اسلامی ایران و همکاری در تأسیس بنای حسینیه ارشاد تهران اشاره نمود. استاد صفیر دارای طبعی بلند، همتی زیاد و مجاهدت و استقامت در راه حق و حقیقت بود و علاوه بر هُنر استادی در انواع شعر، در کارهای هنری نیز دست داشت. در بسیاری از مساجد ایران، آثار طبع هنری او روی کاشیکاری، ثبت و حک شده است. استاد صفیر با توجه به علوّ طبع و منش عارفانه خویش، هماره محبوب قلوب خاص و عام بوده و در محافل ادبی برای او و آثارش، ارزش ویژه ای قائل هستند. خردنامه، دیوان اشعار، درس دین و تصحیح دیوان اشعار امام علی (ع) به فارسی از جمله آثار اوست.
آغاز ساخت کاخ سفید در واشنگتن
۲۲۸ سال پیش در چنین روزی در سیزدهم اکتبر ۱۷۹۲ میلادی، جرج واشنگتن، رئیس جمهور وقت آمریکا، کلنگ کاخ سفید را در محل فعلی آن بر زمین زد.
این کاخ پس از تکمیل ساختمان، از سال ۱۸۱۸ مورد استفاده سران فدراسیون آمریکا (ایالات متحده) قرار گرفت. تا سال ۱۹۰۱، این کاخ «ساختمان قوه مجریه» نام داشت که از ۱۲ اکتبر این سال طبق بخشنامه تئودور روزولت به «کاخ سفید» تغییر نام یافت. این عمارت، ۵۵ هزار هکتار وسعت دارد و با پلاک ۱۶۰۰ در خیابان پنسیلوانیای واشنگتن واقع شده است. کاخ سفید با ۱۳۲ اتاق، ۳۵ سرویس بهداشتی، ۲۸ شومینه، ۴۱۲ دروازه و ۱۴۷ کلکین در شش طبقه مجهز به آسانسور است.
براساس اسناد موزه کاخ سفید و گزارش وبسایت ایاوال، از اتاق سینما و اتاق خوشنویسی تا اتاق بازی، اتاق موزیک و سولاریوم و حتی یک فروشگاه شکلات، گل فروشی، دندانپزشکی و سالن بولینگ را میتوان در طبقه همکف پیدا کرد. طبق گزارش وبسایت آتلانتیک، رئیسجمهور هری ترومن از آن به عنوان زندان سفید عظیم و زندان پر زرق و برق یاد کرده است. وبسایت اسمیتسونین گزارش داد، اسناد تاریخی پرداخت حقوقها فاش میکند که بسیاری از سازندگان بنای کاخ سفید برده بودند. جیمز هوبان، معمار کاخ سفید بردگان خودش را که بن، دنیل و پیتر بودند، به عنوان نجار این پروژه استخدام کرده بود.
درگذشت گوبینو، واضع نظریه برتری نژادی آریایی
۱۳۸ سال پیش، در روز سیزدهم اکتبر سال ۱۸۸۲ میلادی «ژوزف آرتور گوبینو» (Joseph Arthur Gobineau) نویسنده و فیلسوف فرانسوی درگذشت.
وی در سال ۱۸۱۶ در پاریس متولد شد و پس از پایان تحصیلات، به نویسندگی و روزنامه نگاری پرداخت. گوبینو مدتی در ایران به عنوان دبیر اول و سفیر فرانسه مشغول به کار بود. در این زمان، زبانهای فارسی و عربی و خط میخی را فرا گرفت. این نویسنده فرانسوی به برتری نژاد سفید، بخصوص نژاد آریایی معتقد بود. وی کتاب «مقاله درباره نابرابری نژاد انسانها» در چهار جلد و منظومه بلند «آمادیس» را در اثبات این نظریه نوشت. نظریه برتری نژاد آریایی، یکی از دستاویزهای آدولف هیتلر برای آغاز جنگ جهانی دوم و کشتار افراد غیر آریایی بود. از دیگر آثار گوبینو میتوان به «سه سال در آسیا» و «تاریخ ایران» اشاره کرد.
کشف کلر توسط دانشمند سوئدی
۲۴۶ سال پیش در چنین روزی، سیزدهم اکتبر ۱۷۷۴ میلادی کاردینال ویلهلم سیل (Carl Wilhelm Scheele) کلر را کشف کرد.
واژه کلراز واژه یونانی χλωρος به معنی زرد مایل به سبز است. ویلهلم شیل در ابتدا به اشتباه تصور کرد این عنصر حاوی اکسیژن است.
همفری دیوی شیمیدان انگلیسی ( Humphry Davy ) در سال ۱۸۱۰ نام کلر را برای این ماده انتخاب کرد و اصرار داشت که این ماده در واقع یک عنصر است. کلر عنصر شیمایی با عدد اتمی ۱۷ است که به صورت Cl نوشته میشود این عنصر در گروه ۱۷ (هالوژن ها) جدول تناوبی قرار دارد، چون یون کلر قسمتی از نمک و ترکیبات دیگر است به وفور در طبیعت یافت میشود و کاربرد فراوانی در زندگی بشر دارد. کلر در فرم عنصری خود (Cl۲) تحت شرایط استاندارد، کلرید (oxidant) قوی است که برای سفید سازی پارچهها و به عنوان ضد عفونی کننده به عنوان یک عامل مهم در صنعت کاربرد دارد. گاز کلر زرد مایل به سبز است، دو و نیم مرتبه از هوا سنگین تر، دارای بوی بسیار بد و خفه کننده و بسیار سمی است. این عنصر عاملی اکسید کننده، سفیدکننده و گندزدا میباشد. کلر بهعنوان بخشی از نمکهای طعام و ترکیبات دیگر به مقدار زیادی در طبیعت و لزوماً در بیشتر جانداران وجود دارد. کلر به عنوان ماده ضد عفونی کننده رایج در استخرهای شنا برای تمیزی و بهداشت آنها مورد استفاده قرار میگیرد، گاهی در اتمسفر فوقانی ترکیبات کلرداری مانند کلرفلوئورکربن وجود دارند که در تخریب لایه اوزون موثرند.