در چنین روزی بر جهان چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از عملیات فتح ۱ تا تاسیس مجمع تقریب مذاهب
امروز شنبه نوزدهم مهر سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با بیست و دوم صفر سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با دهم اکتبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما ، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (نوزدهم مهر) به شرح زیر است:
عملیات نامنظم فتح ۱
۳۴ سال پیش در چنین روزی، ۱۹ مهر سال ۱۳۶۵
عملیات نامنظم فتح ۱ با رمز یا زینب در منطقه کرکوک عراق آغاز شد و دو روزطول کشید.
طی دو روز تأسیسات پالایشگاه کرکوک، واحد بهرهبرداری نفت شماره یک، نیروگاه حرارتی برق کرکوک، سه پایگاه موشکی زمین به هوا، تأسیسات تفکیک نفت و گاز «حمبور» در جنوب کرکوک، «جبل بور» و «شوار» منهدم و همزمان با آن مراکز استراق سمع و جاسوسی الکترونیکی و پارازیت دشمن در منطقه «سقزلی» از بین برده شد. در جریان این عملیات برقآسا و با اجرای آتش بر روی قرارگاههای سپاه یکم و لشکر هشتم این مراکز نظامی خسارات فراوانی دیدند و پیامد آن نیز پادگان «دارامان» ارتش عراق به کلی ویران شد. از مهمترین دستاوردهای این عملیات نفوذی و انهدامی، انهدام مقر سازمان امنیت عراق و عناصر ضد انقلاب سازمان منافقین خلق ایران( منافقین ) را میتوان نام برد. همچنین دو پایگاه دشمن بر بلندیهای «دوملان» به همراه تأسیسات نفتی «باباگرگر» در شمال غربی شهر کرکوک، ایستگاه راهآهن «کوره» در جنوب غربی کرکوک، مرکز ذخیره و پمپاژ نفت «کیوان» و یک فروند چرخبال دشمن منهدم، صدها تن از نیروهای رزمی و حفاظتی آنان کشته و زخمی و دهها تن نیز به اسارت نیروهای خودی درآمدند. اگر چه از مدتها قبل سپاه با ایجاد پایگاههایی در شمال عراق، با گروههای ضد بعثی کردستان عراق همکاری میکرد و پیش از این عملیاتهای مشترکی انجام شده بود؛ اما عملیات فتح ۱ را میتوان مهمترین همکاری دو طرف دانست. در بهار سال ۱۳۶۵ شورای عالی دفاع، همکاری سپاه با کردهای معارض عراقی را تصویب کرد و از آن پس همکاری قرارگاه رمضان با آنها تقویت شد. عملیات فتح ۱ بزرگترین بستر همکاری قرارگاه رمضان و اتحادیه میهنی کردستان عراق – تا آن روز – بود.
تشکیل اتحاد سه گانه اتریش آلمان و ایتالیا
۱۳۹ سال پیش در چنین روزی دهم اکتبر سال ۱۸۸۱ میلادی اتحاد سه گانه میان اتریش، آلمان و ایتالیا تشکیل شد.
پس از آنکه اتحاد دوگانه در سال ۱۸۷۹ م بین اتریش و آلمان ایجاد شد و سنگ بنای نظام بین المللی شکل گرفت، ایتالیا نیز در سال ۱۸۸۱ م به این پیمان پیوست و با تأسیس اتحادیه جدید در دهم اکتبر آن سال در ویِن، نام این تشکُّل به اتحاد سهگانه تغییر یافت. این پیمان که در دورههای پنج ساله تجدید میشد، تا اوایل جنگ جهانی اول ادامه داشت. بر اساس اتحاد سه گانه، چنانچه ایتالیا مورد حمله فرانسه قرار میگرفت، آلمان و اتریش به کمکش میشتافتند و در صورت حمله فرانسه به آلمان، ایتالیا به حمایت از آلمان برمیخاست. همچنین اگر هر یک از سه کشور مورد حمله دو یا چند قدرت بزرگ قرار میگرفتند، کشورهای هم پیمان به یاری او، وارد جنگ میشدند. این پیمان بازتاب نارضایتی ایتالیا از اشغال تونس از سوی فرانسه در آن سالها بود و برای بیسمارک، صدر اعظم آلمان نیز یک موفقیت دیپلماتیک به شمار میرفت، چرا که در صورت حمله فرانسه به آلمان، آلمان از کمک متحدان خود برخوردار میشد.
تاسیس مجمع تقریب مذاهب
۳۰ سال پیش در چنین روزی برابر با نوزدهم مهر ماه ۱۳۶۹ شمسی "مجمع تقریب مذاهب اسلامی" به دستور حضرت آیت اللَّه "خامنه ای" در ایران تأسیس شد.
مجمع تقریب بین مذاهب اسلامی، پیش از این در زمان آیت اللَّه بروجردی وجود داشت و برای بهره مندی از اشتراکات مذاهب اسلامی، هیئت هایی از طرف ایشان به قاهره در مصر سفر کرده و با عالمان برجسته اهل سنت مذاکره می نمود. این سفرها و گفتگوها به نتایجی مطلوب و سازنده انجامید تا آنجا که در زمان ریاست شیخ محمود شلتوت بر جامع الازهر، علمای اهل تسنن دانشگاه الازهر، مذهب شیعه را به رسمیت شناختند. در دوره جدید نیز مجمع تقریب مذاهب، در راستای اتحاد امّت اسلامی و وحدت مسلمانان، به دستور مقام معظم رهبری، حضرت آیت اللَّه خامنه ای، در نوزدهم مهرماه ۱۳۶۹ ش تأسیس شد. این مجمع به دنبال آن است که زمینههای تقریب را در جنبههای اعتقادی، فکری، کلامی، فقهی، اصولی و علمی فراهم آورد اما هدف اصلی آن حرکت به سمت حاکمیت اسلام و دوری از تفرقه ها است .
آغاز نظام جمهوری در چین
۱۰۸ سال پیش در چنین روزی دهم اکتبر سال ۱۹۱۲ میلادی با سقوط امپراتوری چین، نظام جمهوری جایگزین آن شد.
در فاصله سالهای ۱۹۰۷ م تا ۱۹۱۱ م، پنج شورش علیه خاندان امپراتوری منچو در چین صورت گرفت که همه آنها، کم و بیش از اندیشههای انقلابی سون یات سن، مبارز معروف چینی سرچشمه میگرفت. چهار شورش اول، سرکوب شد و هر بار عدهای دستگیر و تیرباران شدند. ولی شورش پنجم که در روز نهم اکتبر سال ۱۹۱۱ م آغاز شد، با شدت عمل بیسابقه دولت و دستگیری و اعدام صدها تن مواجه گردید و بر خشم و نفرت عمومی افزود. از این رو، از روز یازدهم اکتبر آن سال، شورش به شهرهای بزرگ چین نیز منتقل شد. در این زمان، دربار که احساس خطر میکرد، مردم را به آرامش دعوت نمود و مخالفان را به آغاز مذاکره و آشتی ملی فرا خواند. مذاکرات نمایندگان دولت و مخالفان در اوایل دسامبر ۱۹۱۱ م در ایالت شانگهای چین آغاز شد، ولی از همان ابتدا، دو فکر در برابر هم قرار گرفتند. دولت پیشنهاد میکرد حکومت مطلقه خاندان منچو به حکومت مشروطه سلطنتی تبدیل شود و مجلس منتخب مردم نیز بر کارها نظارت داشته باشد، ولی نیروهای انقلابی به چیزی جز تغییر رژیم و استقرار جمهوری رضایت نمیدادند. در نهایت، پس از تشکیل مجلس مؤسسان، اعلام جمهوری چین به تصویب رسید و پس از انقراض امپراتوری منچو بر چین، سون یات سن، در روز دهم اکتبر ۱۹۱۲ م، سالروز قیام مردم و آغاز حرکتی که به استقرار رژیم جمهوری انجامید، تأسیس جمهوری چین را اعلام کرد.
اعلام موجودیت تایوان
۷۱ سال پیش در چنین روزی دهم اکتبر سال ۱۹۴۹ میلادی جمهوری "تایوان" اعلام موجودیت کرد.
جزیره تایوان با ۳۶ هزار کیلومتر مربع مساحت در شرق قاره آسیا، در دریای چین شرقی و در ۱۵۰ کیلومتری سواحل جنوبی جمهوری خلق چین واقع شده است. با پایان جنگ جهانی دوم، تحولات گستردهای در منطقه روی داد و سرانجام با شکست اعضاء حزب حاکم چینِ ملی، از کمونیستها، آنان دولت خود را در این جزایر با نام جمهوری چین ملی به رهبری چیانکای چک تأسیس کردند. از این پس بود که حاکمیت تایوان، مستقل از چین ادامه یافت و مورد حمایت امریکا قرار گرفت. این حمایت تا آنجا بود که امریکا با اعمال نفوذ خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، مانع از آن شد که نمایندگان مائو جانشین نمایندگان چین ملی شوند. از سال ۱۹۴۹ تا ۱۹۷۱ م که سازمان ملل سرانجام حکومت چین کمونیست را به رسمیت شناخت، کرسیهای چین در سازمان ملل و شورای امنیت، به مدت ۲۲ سال در اختیار دولت ضعیف و تبعیدی چیانکای چک در تایوان قرار داشت.
درگذشت کاوندیش، طبیعی دان انگلیسی
۲۸۹ سال پیش در چنین روزی، دهم اکتبر سال ۱۷۳۱ میلادی «هنری کاوندیش» (Henry Cavendish)، فیلسوف و طبیعی دان انگلیسی در شهر نیس فرانسه متولد شد.
وی در علوم فیزیک، شیمی و طبیعی به درجه استادی رسید. کاوندیش اولین کسی بود که اثبات کرد هیدروژن سبکتر از هوای طبیعی است و اشیائی که با این گاز پر شوند قابلیت صعود دارند. کاوندیش در سال ۱۸۱۰ میلادی، درگذشت.