پخش زنده
امروز: -
سالانه حدود 2 میلیارد و 600 میلیون دلار پوشاک به سمت ایران هدایت می شود درحالیکه ۲۰ هزار واحد صنفی دوزندگی در ایران فعالیت دارند و این واحدها برای ۳۰۰هزار نفر شغل ایجاد کرده است که مجبورند در شرایط نابرابر با برندهای خارجی رقابت کنند.
پژوهش خبری: سالانه حدود 2 میلیارد و 600 میلیون دلار پوشاک به سمت ایران هدایتمی شود درحالیکه ۲۰ هزار واحد صنفی دوزندگی در ایران فعالیت دارند و این واحدها برای ۳۰۰هزار نفر شغل ایجاد کرده است که مجبورند در شرایط نابرابر با برندهای خارجی رقابت کنند. اما این تمام ماجرا نیست؛ روی دیگر سکه زمانی است که سیل بیرویه ورود کالاهای قاچاق به کشور سرازیر میشود و هیچ تولیدکنندهای یارای رقابت با آن را ندارد. اگر بگوییم قاچاق به این صنعت لطمه زیادی وارد آورده، توپ را از زمین خودمان رد کردهایم چرا که پوشاک تولیدی ایران با برند ترک و کشورهای عربی در حال توزیع است، ولی ما در درون کشور با مشکل مواجه هستیم. این دسته از کارشناسان، بر این باورند که اگر باورها اصلاح شود و ایرانیان باور داشته باشند که می توانند با پیش فرض ها و ارائه روش های درست، زمینه های تولیدات نساجی کشور را فراهم کنند به توسعه آن کمک خواهد شد.
ﻧﮕﺎﻫﻲ ﺑﻪ ﻛﺎرﻧﺎﻣﻪ ﺑﺰرﮔﺎن ﻓﻌﻠﻲ ﺻﻨﻌﺖ ﻧﺴﺎﺟﻲ و ﭘﻮﺷﺎک ﺟﻬﺎن ﻧﺸﺎن ﻣﻲدﻫﺪ، درﺳﺖ در ﻫﻤﺎن دورهای که آنها سعی داشتند ﺑﻪ ﻫﺮ ﺷﻜﻞ ﻣﻤﻜﻦ ﺻﻨﻌﺖ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﭘﺎرﭼﻪ را ﺑﺎ ﺻﻨﻌﺖ ﭘﻮﺷﺎک ﺧﻮد ﻫﻤﻨﻮا ﻛﻨﻨﺪ، ما دیوار بلندی میان این دو صنعت اﻳﺠﺎد ﻛﺮدﻳﻢ و ﺑﺎ ﺗﻮﺟﻴﻪ ﻓﺮﺳﻮدﮔﻲ ﻣﺎﺷﻴﻦ آﻻت ﻧﺴﺎﺟﻲ، ﭘﺎرﭼﻪ ﻧﺎﻣﺮﻏﻮب ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺷﺪه در اﻳﺮان را دﻟﻴﻞ و ﺑﺮﻫﺎن رواج ﭘﺎرﭼﻪﻫﺎی ﺧﺎرﺟﻲ در ﺻﻨﻌﺖ ﭘﻮﺷﺎک ﻛﺸﻮر داﻧﺴﺘﻴﻢ. درﺳﺖ در ﻫﻤﺎن زﻣﺎﻧﻲ ﻛﻪ ﺗﺮﻛﻴﻪ و چین سعی در کاهش هزینه های ﺗﻮﻟﻴﺪ ﺻﻨﻌﺘﻲ داﺷﺘﻨﺪ در اﻳﺮان ﺑﻪ دﻟﻴﻞ ﺷﻴﻮع ﻳﻚ ﺑﻴﻤﺎری اﻗﺘﺼﺎدی ﻫﻮﻟﻨﺎک و ﺷﻴﻮع ارز دو ﻧﺮﺧﻲ ﻫﺰﻳﻨﻪ ﺗﻮﻟﻴﺪ ﻫﺮ روز ﺑﻴﺸﺘﺮ ﻣﻲﺷﺪ.
البته ناگفته نماند که در حال حاضر صادرات نساجی ایران بالغ بر یک میلیارد دلار است که طبق نظر کارشناسان این رقم می تواند در کوتاه مدت تا ۳ برابر افزایش پیدا کند. بنابراین به نظر می رسد کشورهای صاحب نام و پیشرو در صنعت نساجی و ماشین سازی نساجی در دنیا این فرصت تاریخی را غنیمت شمرده و از آن به خوبی برای ورود به بازار ایران بهره خواهند برد؛ اما صنایع نساجی و پوشاک کشور ما هم در این زمینه تلاش کند تا زمینه این مسئله زمینه بروز قاچاق در کشور را فراهم نکند تا لطمه به تولید کنندگان داخلی بزند.
وﺿﻌﻴﺖ ﺻﻨﻌﺖ ﺻﺎدرات ﭘﻮﺷﺎک در اﻳﺮان
ابتدا برای روشن شدن بهتر موضوع بهتر است که نگاهی گذرا به میزان صادرات و واردات پوشاک در ایران و مقایسه آن با دیگر کشورها به صورت نموداری در سالهای مورد نظر داشته باشیم و سپس این موضوع را با رویکرد قاچاق پوشاک در سالهای اخیر مورد بررسی قرار دهیم.
در ﻧﻤﻮدار زﻳﺮ ارزش ﺻﺎدرات ﻧﺴﺎﺟﻲ و ﭘﻮﺷﺎک اﻳﺮان ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻣﺠﺰا از ﺳﺎل 85 ﺗﺎ 91 ﻧﺸﺎن داده ﺷﺪه اﺳﺖ.
همان طور که در جدول فوق مشاهده می شود بیشترین ارزش صادرات نساجی غیر از پوشاک در سال 1389 با 751 میلیون دلار بوده است، اما بیشترین ارزش صادرات پوشاک در سال 1388 با 207 میلیون دلار بوده است. ﻫﻤﺎن طورﻛﻪ در ﻧﻤﻮدار زﻳﺮ ﻣﺸﺎﻫﺪه ﻣﻲﺷﻮد ﻋﻠﻴﺮﻏﻢ اﻳﻨﻜﻪ در ﺳﺎل 89 ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﺻﺎدرات ﻧﺴﺎﺟﻲ و ﭘﻮﺷﺎک را ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ دﻳﮕﺮ سالها داﺷﺘﻪاﻳﻢ، ﺳﻬﻢ ﺻﺎدرات ﭘﻮﺷﺎک از ﻛﻞ ﺻﺎدرات ﻧﺴﺎﺟﻲ در ﺳﺎل 88 ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﺑﻮده اﺳﺖ.
نمودار فوق نشان می دهد که صادرات پوشاک ایران نسبت به صادرات جهان در سال 1393 با رقم 64 میلیون دلار (6%) از 988 میلیون دلار صادرات کالاهای نساجی ایران بوده، در حالی که صادرات پوشاک جهان در سال 2013 (1393) 423میلیارد دلار از 343 میلیون دلار صادارت نساجی جهان (55%) بوده است؛ از این رو به نظر میرسد که صادرات پوشاک ایران نسبت به صادرات جهان در این سال بسیار کم و محدود بوده و باید در این راستا تدبیری اندیشیده شود تا این میزان در سالهای آینده افزایش یابد.
نمودار ارزش واردات نساجی و پوشاک ایران در این سال ها نشان می دهد که ارزش واردات پوشاک در سال 1390، 22 میلیون دلار بوده است، این در حالی است که ارزش واردات نساجی غیر از پوشاک هم در سال1390 بیش از سایر سالها (با رقم 1373 میلیون دلار) بوده است. همچنین از سال های 1389 تا 1391 آمار نشان میدهد که ارزش واردات پوشاک نزدیک بهم بوده و اختلاف آشکاری در این سالها دیده نمی شود..
همان طور ﻛﻪ در ﻧﻤﻮدار ﻓﻮق ﻣﺸﺎﻫﺪه ﻣﻲﺷﻮد ﻣﻘﺪار ﭘﻮﺷﺎک ﻣﻜﺸﻮﻓﻪ در سالهای 85 ﺗﺎ 90 ﺗﻘﺮﻳﺒﺎً دو ِ ﺑﺮاﺑﺮ ﻣﻘﺪاری است ﻛﻪ ﺑﻪ ﺻﻮرت رﺳﻤﻲ وارد ﻛﺸﻮر ﺷﺪه وارداﺗﻲ اﺳﺖ. اﻳﻦ در حالیست ﻛﻪ ﺗﻨﻬﺎ 10 درﺻﺪ از ﻛﻞ ﭘﻮﺷﺎک ﻗﺎﭼﺎق ﺷﺪه ﺑﻪ ﻛﺸﻮر ﻛﺸﻒ ﻣﻲﺷﻮد.
اگر چه آمارمسئولان از میزان قاچاق پوشاک به کشور
بیش از 2.5 میلیارد دلار در سال است، اما برخی از اعضاء اتحادیه صنف پوشاک بر آوردی
بالاتر از این رقم دارند به گونهای که محمد جواد صدق آمیز، مشاور فرهنگی اتحادیه پوشاک
می گوید: قاچاق پوشاک به کشور را 4.5 تا 6.5 میلیارد دلار است که 85 درصد آن از مرزهای
جنوبی کشور صورت میگیرد که عمدتاً از کشورهای چین، ویتنام، بنگلادش، هند وارد میشود
و شاید 17 تا 18درصد پوشاک قاچاق ازکشورترکیه باشد .
حکمت تانری وردی، رییس هیات مدیره اتحادیه صادرکنندگان منسوجات ترکیه می گوید: آمارهای منتشر شده از سوی ترکیه نیز نشان می دهد، صادرات کل منسوجات این کشور به جهان 35 میلیارد دلار بوده که حدود 19 میلیارد دلار آن در زمینه پوشاک است و حدود پنج میلیارد دلار نیز به شکل غیر رسمی به بازار ایران راه می یابد .
با توجه به آمار و ارقام جداول و نمودارهای فوق می توان بیان داشت که با توجه به ارزش واردات و صادرات و همچنین سرمایه گذاری های برخی کشورها در این سالها و سال های اخیر در زمینه پوشاک می توان نتیجه گرفت که در پسا تحریم باید به پدیده ﻗﺎﭼﺎق ﭘﻮﺷﺎک در ﻛﺸﻮر توجه جدی شود که با توجه به بحث اقتصاد مقاومتی و تاکید بر حمایت از تولیدات داخلی با معضل قاچاق پوشاک مواجه نشویم.
ﻫﻤﺎن طور ﻛﻪ در ﻧﻤﻮدار ﻓﻮق ﻣﺸﺎﻫﺪه ﻣﻲﺷﻮد درسال های 87 و 89 ﺑﻴﺸﺘﺮﻳﻦ ﺳﺮﻣﺎﻳﻪﮔﺬاری در ﺻﻨﻌﺖ ﭘﻮﺷﺎک اﻧﺠﺎم ﺷﺪه اﺳﺖ و ﭘﺲ از آن اﻳﻦ روﻧﺪ ﺑﻪ ﺻﻮرت ﻛﺎﻫﺸﻲ ﻣﻲﺑﺎﺷﺪ.
بازار پوشاک و نساجی همواره مورد هجوم ورود کالا به صورت قاچاق در کشور بوده که موجب پایین آمدن سطح تولید و حتی تعطیلی واحدهای بیشماری در این صنعت شده است. محمدمهدی رئیسزاده دبیر کل انجمن صنایع نساجی ایران با بیان اینکه ضریب نفوذ واردات پوشاک به ایران یک و نیم برابر متوسط جهانی است، گفت: بحث قاچاق مهمترین مشکل پیش روی صنعت نساجی و به خصوص پوشاک کشور است. با رشد واردات قاچاق پوشاک در دهه 80 و رسیدن آن به 6میلیارد دلار، حدود نیم تا یک میلیون شغل در کشور از بین رفت. طبق آمار گمرک واردات رسمی نساجی و پوشاک در10 سال گذشته 23.7 میلیارد دلار بود، اما آمار قاچاق نساجی و پوشاک در همین مدت 25 میلیارد دلار بوده است که بدین لحاظ کل واردات پوشاک و نساجی 60 میلیارد دلار و تنها در سال 90، 10 میلیارد دلار بوده است.
رئیس زاده حاشیه سود بالا برای فروشندگان پوشاک قاچاق را مهمترین دلیل برای کسب رتبه نخست ایران در قاچاق منسوجات و پوشاک با برندهای جعلی دانست و افزود: 75درصد از کل کشفیات پوشاک قاچاق در کشور متعلق به چین و 9 درصد متعلق به امارات است که این کشورها در صدر کشورهای صادرکننده پوشاک با برند جعلی هستند.
از این رو چنین بیان کرد که بازار گمانهزنیها در رابطه با آینده اقتصاد ایران پس از رفع تحریمها بسیار پررونق است، عدهای در گذشتهای نه چندان دور، تحریمها را مهمترین مشکل اقتصاد ایران میدانستند و اعتقاد داشتند با رفع آنها، گشایشی عظیم در اوضاع اقتصادی کشور ایجاد میشود، اما در آن سو، عدهای دیگر اعتقاد دارند که رفع تحریمها فقط سبب تسهیل صادرات و واردات میشود و مشکلات داخلی اقتصاد ایران میبایست به گونهای دیگر حل شود.
دلایل افزایش واردات و قاچاق پوشاک به کشور
1- به صرفه نبودن تولید داخلی، رغبت مردم به پوشاک خارجی
2- بی اعتمادی مردم به تولید داخلی پوشاک از نظر نا مرغوب بودن آن
3- توجه برخی اقشار مردم به خرید پوشاک با مارک برند و معروف
4- وجود ضعف در زیرساختهای تولیدی کشور و حمایت نکردن مسوولان از تولید گنندگان داخلی پوشاک
5- عدم نظارت صحیح مسئولان بر روند واردات و قاچاق کالا
6- کیفیت پایین پوشاک داخلی با توجه به قیمت آن
..................................................
پژوهش خبری// زهره دانشمندی
رضایی هستم از شرکت بازرگانی سهند گستر برای صادرات کالا یا پوشاک به تمام کشور های آسیایی میتونیم در کنارتون باشیم
عضو رسمی اتاق بازرگانی تهران و مدیر مجموعه بازرگانی با تمام مجوز های صادرات در ایران و سازمان نظام مالیاتی
دوستانی که مایل هستند با شماره 44291788 - 021 ویا همره 09128498503 تماس بگیرید یا در واتس آپ پیام بزارید با تشکر
در اسرع وقت در خدمتتون هستم