در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از تولد ماکسیم گورکی تا خودکشی ویرجینیا وولف
امروز یکشنبه، هشتم فروردین سال ۱۴۰۰ هجری شمسی، برابر با چهاردهم شعبان سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و هشتم مارس سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( هشتم فروردین سال ۱۴۰۰) به شرح زیر است:
درگذشت ابن یونس، فقیه، طبیب و ریاضیدان مسلمان
۸۰۳ سال پیش در چنین روزی، چهاردهم شعبان سال ۶۳۹ هجری قمری «ابن یونس»، فقیه، طبیب و ریاضیدان مسلمان، درگذشت.
او تحصیلات علوم متداول عصر خود را ابتدا نزد پدرش و سپس در محضر دیگر علمای برجسته آن دوران آموخت. ابن یونس در عصری که دوران شکوفایی علمی در تمدن اسلامی به شمار میرفت، در فنون و علوم مختلف، صاحب دانش و مهارت بود. این فقیه مسلمان در پایان تحصیلات خود، در تعدادی از مدارس قاهره به تدریس پرداخت و در کنار آن به تالیف آثار متعددی نیز اهتمام ورزید. او علاوه بر فقه، طب و ریاضی، در موسیقی هم صاحب نظر بود. از ابن یونس تالیفات ارزشمندی برجای مانده که از میان آنها میتوان به کتاب «الاسرار السلطانیه» در علم نجوم، اشاره کرد.
درگذشت ابن مرزوق حفید، فقیه و ادیب مسلمان
۶۰۰ سال پیش در چنین روزی، چهاردهم شعبان سال ۸۴۲ هجری قمری «ابن مرزوق حفید»، فقیه و ادیب مسلمان درگذشت.
او در ایام جوانی طی دو سفر حج، با گذر از شهرهای قسطنطنیه، اسکندریه و قاهره، نزد مشایخ و بزرگان علم و ادب آن سرزمینها دانش آموخت. برخی از افراد خاندان مرزوق، از بزرگان فقه، ادب و سیاست بودند. ابن مرزوق حفید تاثیر بسزایی در فرهنگ اسلامی مردم عصر خویش برجای نهاد. کتاب «الحدیقه» که منظومهای در علم حدیث است، از جمله آثار این دانشمند مسلمان به شمار میرود.
تولد ماکسیم گورکی، خالق مادر
۱۵۳ سال پیش در چنین روزی، بیست و هشتم مارس سال ۱۸۶۸ میلادی «الکسی ماکسیموویچ پشکوف» (Alexei Maximovich Peshkov) معروف به «ماکسیم گورکی» (Maksim Gorky)، نویسنده مشهور روسی متولد شد.
گورکی پنج ساله بود که پدرش فوت کرد و وی به علت فقر شدید مجبور شد همزمان با تحصیل به تامین معاش نیز بپردازد. او نوشتن داستان را خیلی زود شروع کرد و زمانی که در تفلیس در کارگاه راه آهن کار میکرد، نخستین داستان خود را در روزنامه محلی تفلیس منتشر کرد. وی نام مستعار ماکسیم گورکی را که در زبان روسی به معنی پند تلخ است، از همین زمان برای خود انتخاب کرد. دو سال بعد داستانهای او به صورت کتاب انتشار یافت و موفقیت درخشانی به دست آورد و به تدریج نامش در کنار نویسندگان مشهور جهان قرار گرفت. گورکی در آثارش با نگرشی عمیق، زندگی مردم روسیه را مورد توجه قرار داد و برای حل مشکلات اجتماع در جست و جوی راههای نتیجه بخش برآمد. داستان معروف او به نام «مادر»، که در ستایش مبارزات کارگران روسیه علیه استبداد تزاری است، به صورت فیلم درآمد و مورد توجه مردم روسیه و بسیاری از کشورهای جهان قرار گرفت. از دیگر کتابهای گورکی میتوان به «کودکی»، «دانشکدههای من» و «میراث» اشاره کرد. وی در سال ۱۹۳۶ درگذشت.
پیروزی فرانکو در اسپانیا و ظهور فاشیسم در این کشور
۸۲ سال پیش، در روز بیست و هشتم مارس سال ۱۹۳۹ میلادی پس از حدود دو سال و نیم جنگ داخلی در اسپانیا، سلطنت طلبان به رهبری ژنرال فرانسیسکو فرانکو (Francisco Franco)، بر جمهوریخواهان پیروز شدند و مادرید پایتخت این کشور را تصرف کردند. ناآرامی در اسپانیا هنگامی آغاز شد که آلفونس سیزدهم پادشاه مستبد این کشور، تحت فشار جمهوریخواهان مجبور به استعفا شد و حکومت جمهوری در اسپانیا برقرار شد. اما چندی بعد، نظامیان این کشور به رهبری ژنرال فرانکو به بهانه نابسامانیهای سیاسی و اقتصادی، با حمایت مالی و تسلیحاتی آلمان نازی و ایتالیای فاشیست، به جنگ با جمهوریخواهان پرداختند و جمهوریخواهان با وجود دریافت کمک از برخی کشورهای اروپایی نتوانستند درمقابل سلطنت طلبان مقاومت کنند. پس از شکست جمهوریخواهان، ژنرال فرانکو به قدرت رسید و ۳۶ سال، نظامی مستبد و سرکوبگر را بر اسپانیا حاکم کرد.
خودکشی ویرجینیا وولف، نویسنده انگلیسی
۸۰ سال پیش، در روز بیست و هشتم مارس سال ۱۹۴۱ میلادی خانم «ویرجینیا وولف» (Virginia Woolf)، نویسنده انگلیسی، خودکشی کرد.
او در سال ۱۸۸۲ متولد شد و از کودکی توانست از کتابخانه شخصی و اطلاعات پدرش که یک نویسنده و منتقد ادبی بود بهره ببرد. وولف به زودی شروع به نوشتن کرد و کتابهایی، چون «خانم دالووی»، «امواج» و «به سوی فانوس دریایی» را نوشت. اما بیماری روانی وی که از نوجوانی دچار آن شده بود، هر از چندی مانع ادامه کارش میشد. سرانجام نیز این نویسنده انگلیسی به دلیل همین بیماری، خودکشی کرد.