در چنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از حمله هیتلر به فرانسه تا شهادت ابراهیم همت
امروز یکشنبه، هفدهم اسفند سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۲۳ رجب سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با هفتم مارس سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( هفدهم اسفند) به شرح زیر است:
درگذشت توماس آکوئیناس، فیلسوف ایتالیایی
۷۴۷ سال پیش، در روز هفتم مارس سال ۱۲۷۴ میلادی «توماس آکویناس» (Thomas Aquinas) فیلسوف ایتالیایی درگذشت.
وی در سال ۱۲۲۵ میلادی در ناپل متولد شد و به فراگیری علوم دینی پرداخت. آکوئیناس سپس در دانشکاه ناپل مشغول تحصیل فلسفه شد. این متفکر ایتالیایی، فلسفه خاص خود را تدوین کرد که در آن، بزرگترین سعادت برای بشر، سیر به سوی کمال الهی است. وی همچون ارسطو بر این باور بود که در درون هر فرد نیرویی وجود دارد که میتواند او را به کمال معنوی برساند. آکوئیناس معتقد بود الهیات و علوم، تناقضی با یکدیگر ندارند، زیرا هر دو درپی حقیقت هستند. این باور آکوئیناس و اعتقاد او به اصالت عقل که از نظر کلیسای قرون وسطی مذموم تلقی میشد، کمک بزرگی به رواج علم کرد. افکار آکوئیناس تا چهار قرن، فلسفه رسمی مدارس دینی و محافل علمی اروپا بود و هنوز درمیان اندیشمندان کاتولیک، محترم شمرده میشود.
تولد نیسفور نیه پس، شیمیدان فرانسوی و بنیانگذار فن عکاسی
۲۵۶ سال پیش در چنین روزی، هفتم مارس سال ۱۷۶۵ میلادی «نیسفور نیه پس» (Nicephore Niepce)، شیمیدان فرانسوی و از بنیانگذاران فن عکاسی، متولد شد.
وی اولین کسی بود که موفق به تهیه تصاویر پایدار در عکاسی شد. نیه پس، صفحهای آغشته به ماده حساس به نور را در اتاق تاریک قرار داد و سپس برای تثبیت تصویر از طریق معمول در گراورسازی، استفاده کرد. نیه پس با استفاده از این روش و با همکاری یکی از دوستانش، اولین دستگاه دوربین عکاسی را طراحی کرد. وی در سال ۱۸۳۳ درگذشت.
حمله هیتلر به فرانسه
۸۵ سال پیش در چنین روزی، هفتم مارس سال ۱۹۳۶ میلادی اولین تجاوز نیروهای مسلح آلمان پس از جنگ اول جهانی، اتفاق افتاد و سپاهیان آلمان نازی به فرمان آدولف هیتلر، پیمانهای ورسای و لوکارنو را زیرپا گذاشتند و وارد منطقه خلع سلاح شده رنانی شدند. طبق معاهدات ورسای و لوکارنو، منطقه معروف رنانی که آلمان و فرانسه برسر آن اختلاف داشتند، بی طرف اعلام شده بود، اما نیروهای آلمانی این منطقه را در این روز به اشغال خود درآوردند.
شهادت ابراهیم همت از فرماندهان برجسته دفاع مقدس
۳۷ سال پیش، در روز هفدهم اسفند سال ۱۳۶۲ هجری شمسی «محمد ابراهیم همت»، از فرماندهان برجسته دوران دفاع مقدس ایران، به شهادت رسید.
وی در سال ۱۳۳۴ ش در خانوادهای متدین در شهرضا در جنوب غربی ایران متولد شد. محمد ابراهیم پس از تحصیلات مدرسه و دانشسرای تربیت معلم، به تدریس در روستاها پرداخت و دانش آموزان را از ماهیت استبدادی رژیم پهلوی آگاه کرد. وی درپی آشنایی با امام خمینی (ره) از طریق روحانیون انقلابی، مبارزات خود را علیه این رژیم گسترش داد و مأموران امنیتی درپی دستگیری وی برآمدند. همت، شهر به شهر از دست آنان میگریخت و به افشاگریهای خود ادامه میداد تا در سال ۱۳۵۷ ش انقلاب اسلامی ایران به پیروزی رسید. همت به زودی به سپاه پاسداران انقلاب اسلامی ایران پیوست و به مبارزه با عوامل مسلح ضد انقلاب پرداخت. این سردار خستگی ناپذیر، با آغاز حمله ارتش رژیم صدام به خاک ایران، به دفاع از کشورش پرداخت و به عنوان فرماندهای آگاه، مدبر و دلسوز در جبهههای مختلف از جمله عملیات بازپس گیری خرمشهر از دشمن، نقش بسزایی ایفا کرد. وی در عملیات عاشورا در سال ۱۳۶۲ ش هنگامی که به خط مقدم نبرد رفته بود، بر اثر اصابت ترکش گلوله توپ، به آرزوی بزرگ خود یعنی شهادت در راه خدا رسید.