چه نوع روغنی مصرف کنیم؟
برخی از روغنها کاملاً خالص هستند و در نتیجه با مصرف آنها میزان بیشتری از مواد مغذی به بدن شما وارد میشود.
به گزارش خبرگزاری
صدا و سیمای مرکز اردبیل؛ تا به حال به این فکر افتاده اید که از همین لحظه فقط از روغنهای سالم و مرغوب برای مصارف آشپزی استفاده کنید که نه تنها مملو از چربی نباشند بلکه بتواند مواد مغذی همانند آنتی اکسیدان ها، املاح معدنی و ویتامینها را نیز به بدن شما برساند.
متخصصان تغذیه روغنهایی را معرفی میکنند که مصرف آنها علاوه بر داشتن فواید فوق، سبب میشود قلب شما سالهای طولانی سالم و قوی بتپد.
روغن زیتون یا طلای مایع
یکی از سالم ترین روغنها روغن زیتون است. روغن زیتون یا طلای مایع، به علت دارا بودن چربیهای غیراشباع میتواند خطر ابتلا به بیماریهای مزمن مثل امراض قلبی و سرطان را کاهش داده و به افزایش طول عمر و بهبود کیفیت زندگی افراد کمک کند.
همچنین روغن زیتون به دلیل دارا بودن دو آنتی اکسیدان مهم به نامهای پلیفنولها و فلاونوئیدها یکی از بهترین ترکیبها برای کاهش استرسهای اکسیداتیو و پیشگیری از سرطانهاست.
همچنین این روغن به دلیل عملکرد محافظتی که برای معده ایجاد میکند این ارگان را از زخم و التهاب محافظت میکند و سبب افزایش ترشح صفرا و هورمونهای لوزالمعده میشود، در نتیجه از تشکیل سنگهای صفراوی و یبوست و مشکلات رودهای هم جلوگیری میکند.
روغن زیتون برای پختوپز در دمای متوسط و بالاتر چندان مناسب نیست، اما برای سس و چاشنی در کنار نان، سوپ یا سالاد خیلی خوب است. اگر خیلی به استفاده از روغن زیتون برای پختوپز علاقه دارید، از روغن فوقسبک استفاده کنید که نقطهٔ دود بالاتری دارد.
آووکادو چربترین میوه جهان است در عین حال به عنوان یکی از سالمترین میوههای جهان شناخته شده است. روغن آووکادو سبز و خوشمزه و سرشار از ویتامین E و کلروفیل است. همچنین از آنجا که این روغن نقطه تبخیر بالاتری نسبت به سایر روغنهای گیاهی دارد گزینه مناسبی برای طبخ غذا است.
روغن کنجد یا ملکه روغن ها
روغن کنجد نیز سرشار از آنتی اکسیدانها و املاح معدنی مثل منیزیم، مس، آهن و کلسیم است. از آنجا که رنگ این روغن تیرهتر است خاصیت آنتی اکسیدانی بیشتری دارد.
روغن کنجد منبع غنی از ویتامین E است و به همین دلیل از علایم متداول پیری پوست جلوگیری میکند. چربی موجود در این روغن یک آنتی اکسیدان قوی است که مانع ایجاد چین و چروک و خطوط ریز پوست میشود.
از مهمترین خواص درمانی روغن کنجد پیشگیری و درمان سرطانهای سینه، پروستات و سرطانهای دستگاه گوارش، سکتههای قلبی و بسته شدن عروق (تصلب شرایین) است که با وجود این خواص درمانی بینظیر، این روغن به ملکه روغنها بدل شده است. از دیگر فواید روغن کنجد میتوان به کاهش ابتلا به بیماری پارکینسون و جلوگیری از بیماریهای مفصلی و آرتروز اشاره کرد.
همچنین ویتامین E موجود در آن از بیماری آلزایمر و کلسترول خون جلوگیری میکند و به دلیل اینکه تحریک پذیری غشاء مخاطی را کم میکند از این روغن برای درمان سرفه، یبوست، آرتریت و پوست خشک استفاده میشود.
روغنی که از تخمه آفتابگردان به دست میآید، در ۲۳۲ سانتیگراد به نقطۀ دود میرسد. روغن تخمه آفتابگردان برای سرخ کردن، تفت دادن و پختن به کار میرود. برخی از انواع روغن آفتابگردان چربی غیراشباع بیشتری دارند. روغن آفتابگردان منبع سرشار ویتامین E است که برای سلامت پوست مفید است.
روغن کانولا
روغن کانولا از نوعی گیاه گلدار به دست میآید. این روغن مقدار قابلتوجهی چربی غیراشباع دارد. در میان انواع روغنهای گیاهی، روغن کانولا کمترین مقدار چربی اشباع را دارد. به دلیل نقطهٔ دود بالا، روغن کانولا برای پختوپز در دمای بالا مناسب است. باید بدانید روغن کانولا معمولا فرآوری میشود که این بهمعنای کاهش مقدار ریزمغذیهاست.
نکتــه آخر ...
در دهههای اخیر که مصرف فست فودها به شدت افزایش پیدا کرده است، چربیهای مضری وارد گردش خون میشوند و یا در زیر پوست تجمع پیدا میکنند که هم موجب چاقی میشوند و هم سلامت بدن را به خطر میاندازند.
یک فرد سالم میتواند از تمام روغنهای گیاهی به صورت متعادل استفاده کند و منع مصرفی برای افراد سالم وجود ندارد مگر برای افرادی که دچار بیماریهای قلبی-عروقی، چربی خون و ... هستند که این افراد باید مصرف تمام روغنها را در رژیم غذاییشان کاهش دهند.
یکی از نکتههای مهم برای جذب چربیهای مفید در بدن، این است که روغنی را انتخاب کنید تا مناسب مصارف مختلف مانند پخت و پز، سالاد و روغن مخصوص سرخ کردنی باشد.