درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از تظاهرات علیه بختیار تا روز غزه
امروز دوشنبه، بیست و نهم دی ماه سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با چهارم جمادی الثانی سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با هجدهم ژانویه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و نهم دی ) به شرح زیر است:
تولد مونتسکیو، خالق نامههای ایرانی
۳۳۲ سال پیش در چنین روزی، هجدهم ژانویه سال ۱۶۸۹ میلادی «شارل دو مونتسکیو» (Charles de Montesquieu)، نویسنده و اندیشمند معروف فرانسوی متولد شد.
او از اندیشمندانی بود که افکار و عقایدش تاثیر بسیاری در شکل گیری انقلاب فرانسه داشت و اولین کسی بود که نظریه ضرورت تفکیک قوای سه گانه را ارائه کرد. معروفترین اثر مونتسکیو، «روح القوانین» است که در سال ۱۷۴۸ میلادی در ژنو به چاپ رسید. وی در این کتاب انواع حکومتهای پدید آمده در طول تاریخ را مورد بحث قرار داده و آداب و رسوم و قوانین طبیعی، قوانین انسانی و روابط میان آنها را بررسی کرده است. از دیگر آثار مونتسکیو میتوان به کتابهای «نامههای ایرانی» و «تاریخ حقیقی» اشاره کرد. وی در سال ۱۷۵۵ درگذشت.
معاهده سری میان قدرتهای بزرگ
۱۰۶ سال پیش در چنین روزی، هجدهم ژانویه سال ۱۹۱۵ میلادی قرارداد معروف به «معاهده سری» میان سه کشور فرانسه، انگلستان و روسیه در جریان جنگ جهانی اول به امضا رسید.
انگیزه اصلی انعقاد این قرارداد، پیوستن امپراتوری عثمانی به متحدین جنگ جهانی اول یعنی آلمان و اتریش بود، زیرا با پیوستن عثمانی به متحدین، ارتباط ناوگان روسیه در دریای سیاه با متفقین قطع میشد. به دنبال امضای این معاهده، متفقین به تنگه داردانل که دریای سیاه را به دریای مدیترانه وصل میکند، حمله کردند.
کنفرانس صلح ورسای پس از جنگ جهانی اول
۱۰۲ سال پیش در چنین روزی، هجدهم ژانویه سال ۱۹۱۹ میلادی کنفرانس تاریخی صلح ورسای، پس از جنگ جهانی اول، با حضور نمایندگان ۲۷ کشور از پنج قاره جهان در کاخ ورسای در پاریس آغاز به کار کرد.
رئیس این کنفرانس، ژرژ کلمانسو، نخست وزیر وقت فرانسه بود. پنج کشور شکست خورده جنگ جهانی اول یعنی آلمان، اتریش، مجارستان، بلغارستان و عثمانی در این اجلاس شرکت نداشتند. به موجب قرارداد صلحی که در کنفرانس ورسای به امضا رسید، آلمان مجبور به پرداخت غرامت سنگین و واگذاری بخشهایی از اراضی خود به متحدین شد. در این کنفرانس همچنین مقدمات تاسیس جامعه ملل فراهم شد.
تظاهرات سراسری علیه شاپور بختیار
۴۲ سال پیش در چنین روزی، بیست و نهم دی ماه سال ۱۳۵۷ هجری شمسی مردم مسلمان ایران، با ایمان و اتحاد، در یک راهپیمایی عظیم علیه آخرین بازمانده رژیم شاه، یعنی دولت شاپور بختیار شرکت کردند.
راهپیمایان خواستار اعلام غیرقانونی بودن سلطنت و خلع رژیم شاه و تاسیس جمهوری اسلامی در ایران شدند. در همین روز حضرت امام خمینی (ره) در پاریس طی پیامی خطاب به ملت ایران چنین فرمودند: «اینجانب انشاء ا... به زودی به شما میپیوندم تا در خدمت شما باشم و با همت شجاعانه شما به رفع مشکلات پرداخته و با همصدا و همقدم شدن همه اقشار ملت، در راه استقلال و آزادی ایران بکوشید.»
روز غزه
۲۹ دی ماه روز غزه است.
۲۹ دیماه سالروز پایان جنگ ۲۲ روزه رژیم صهیونیستی علیه مردم بی دفاع غزه است که با پیروزی مقاومت اسلامی به پایان رسید. به همین خاطر این روز به خاطر سرپوش گذاشتن رسانههای غربی بر جنایات رژیم صهیونیستی و از طرفی هم به خاطر حماسه آفرینی مردم مظلوم غزه در دفاع از سرزمینشان با نام روز ملی غزه نامگذاری شده است. رژیم صهیونیستی در ۲۷ دسامبر سال ۲۰۰۸، با عمیاتی تحت عنوان عملیات سرب گداخته به سرزمین غزه حمله کرد. این رژیم باور داشت طی یک دوره کوتاه ۷ تا ۱۰ روزه میتواند جریان مقاومت در غزه را از بین ببرد یا آنکه آن را تا حد زیادی تضعیف کند به طوریکه توانایی مخالفت با طرحهای اسرائیلی، آمریکایی را نداشته باشد، اما پس ۲۲ روز در ۱۷ ژانویه ۲۰۰۹ مفتضحانه از نوار غزه مجبور به عقب نشینی شد. روز غزه مانند روز جهانی قدس فرصتی است که فریاد مظلومیت و حق طلبی مردم مظلومش به گوش جهانیان برسد.