درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از فرار شاه به بهانه معالجه تا آغاز به کار ویکی پدیا
امروز جمعه بیست و ششم دی سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با اول جمادی الثانی سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با پانزدهم ژانویه سال ۲۰۲۱ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و ششم دی ) به شرح زیر است:
تولد الکساندر گریبایدوف، سیاستمدار روس
۲۲۶ سال پیش، در روز پانزدهم ژانویه سال ۱۷۹۵ میلادی «الکساندر گریبایدوف» (Aleksandr Griboyedov) نویسنده و سیاستمدار نالایق روسی متولد شد.
وی در درام نویسی مهارت داشت و نویسندۀ نمایشنامه کمدیِ انتقادی «بدبختی هوش زیاد داشتن» است. گریبایدوف در عرصه سیاست چندان موفق نبود. وی در جنگ دوم ایران و روس از جمله افسران روسی بود. پس از شکست ایران در این جنگ، گریبایدوف به دستور تزار روسیه در سال ۱۸۲۸ به تهران رفت تا تعدادی از اسیران روس را از ایران بازپس بگیرد. غرور، بی تجربگی و خشونت گریبایدوف در جریان این ماموریت، باعث تحریک احساسات مردم ایران و شورش علیه گریبایدوف شد که به قتل وی در سال ۱۸۲۹ انجامید.
استقلال السالوادور
۱۸۲ سال پیش در چنین روزی، پانزدهم ژانویه سال ۱۸۳۹ میلادی کشور «السالوادور» پس از انحلال اتحادیه آمریکای مرکزی، استقلال خود را رسما اعلام کرد، اما تا یک قرن بعد از استقلال نیز به ثبات و آرامش دست نیافت.
السالوادور که سالها تحت سلطه اسپانیا بود، در سال ۱۸۲۱ میلادی استقلال خود را از این کشور به دست آورد و در سال ۱۸۲۴ به عضویت اتحادیه آمریکای مرکزی درآمد و بالاخره پس از انحلال این اتحادیه، به طور کامل مستقل شد. السالوادور در سال ۱۹۳۱ میلادی، به دلیل سقوط قیمت قهوه در بازارهای جهانی، با بحران عظیم اقتصادی رو به رو شد. اوضاع نابسامان اقتصادی نیز، نارضایتی شدید مردم السالوادور را برانگیحت و شورشهای دانشجویی و مردمی علیه دیکتاتوری هرناندز مارتینز آغاز شد. به دنبال این شورشها، جنگ داخلی اوج گرفت و در اثر این جنگ، شمار زیادی از مردم السالوادور به کشورهای همسایه پناهنده شدند. السالوادور با مساحت حدود ۲۱ هزار کیلومتر مربع در آمریکای مرکزی واقع شده و با کشورهای هندوراس و گواتمالا همسایه است.
تولد جمال عبدالناصر، سیاستمدار مصری
۱۰۲ سال پیش در چنین روزی، ۱۵ ژانویه ۱۹۱۸ میلادی جمال عبدالناصر بن حسین بن خلیل بن سلطان المرر، رهبر مصر، در محله باکوس در اسکندریه مصر متولد شد.
جمال نخستین فرزند فهیمه و ناصر حسین بود که بعدها به عنوان یکی از افسران جوان مصر علیه نظام استبدادی سلطنتی حاکم بر این کشور به پا خاست. او در انقلاب ۱۹۵۲ مصر بود که منجر به سرنگونی پادشاهی خاندان محمد علی شد، نقش اساسی داشت و اندکی بعد از این انقلاب جانشین محمد نجیب، اولین رئیس جمهور مصر شد. اندیشههای ملی گرایانه وی در حفظ منافع ملی مصر مثال زدنی است. به همین دلیل وی در سال ۱۹۵۶ طی یک اقدام انقلابی کانال سوئز را که یکی از راههای درآمد این کشور بود ملی اعلام کرد که این کار وی خشم کشور هایی، چون انگلستان و فرانسه را برانگیخت. ناصر ضمن تلاش برای اتحاد جهان عرب، از بنیان گذاران جنبش غیر متعهدها نیز هست. جمال در مدت حکومت خود با شوروی و خروشچف که در آن زمان رهبری این کشور را به عهده داشت، روابط صمیمانهای بر قرار کرد. وی سرانجام در سال ۱۹۷۰ میلادی در قاهره دار فانی را وداع گفت.
فرار شاه از ایران به بهانه معالجه
۴۲ سال پیش در چنین روزی، بیست و ششم دی سال ۱۳۵۷ هجری شمسی با اوجگیری مبارزات مردم مسلمان ایران، «محمدرضا پهلوی» آخرین شاه ایران به بهانه معالجه از ایران گریخت.
محمدرضا پهلوی در سال ۱۳۲۰، پس از آنکه دولت انگلیس پدرش -رضا شاه- را به خاطر حمایت از آلمان در جریان جنگ جهانی دوم تبعید کرد، بر تخت سلطنت نشست. شاه یک بار دیگر درسال ۱۳۳۲ در اثر قیام مردم از ایران گریخته بود، اما سه روز بعد در ۲۸ مرداد در پی یک کودتای آمریکایی ـ انگلیسی علیه دولت قانونی ایران، به تهران بازگشت. پس از این کودتا راه برای سلطه آمریکا بر ایران هموار شد و شاه نیز مجری سیاستهای آمریکا در ایران و منطقه بود. شاه در شرایطی فرار کرد که همه مردم ایران خواستار محاکمه وی و سرنگونی نظام مستبد شاهنشاهی و ایجاد حکومتی اسلامی در ایران بودند. فرار شاه موجب سرور و شادمانی مردم شد و یک پیروزی مهم و سرنوشت ساز در روند انقلاب اسلامی به شمار آمد و به همین دلیل مردم راهپیمایی عظیمی برگزار کردند. چند روز قبل از این واقعه، حضرت امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران که در آن زمان در پاریس بسر میبرد، ضمن پیامی فرموده بود: سفر شاه بدون کناره گیری از سلطنت، وضع را تغییر نمیدهد. باید رژیم پهلوی به کلی منحل شود.
آغاز به کار ویکی پدیا
۲۰ سال پیش، در روز پانزدهم ژانویه سال ۲۰۰۱ میلادی دانشنامه آزاد «ویکی پدیا» (Wikipedia) در اینترنت آغاز به کار کرد.
هدف از ایجاد این دانشنامه، گسترش اطلاعات و آگاهی مردم از طریق مشارکت عمومی ذکر شده است. به این معنی که هر کس میتواند در نگارش و ویرایش متون ویکی پدیا مشارکت کند. این دایرة المعارف اینترنتی، میلیونها مطلب به زبانهای مختلف دارد و پرمراجعهترین دانشنامه و یکی از پربازدیدترین پایگاههای اینترنتی است. با این حال، توانایی همه افراد برای نوشتن و دخل و تصرف در نوشتههای ویکی پدیا، باعث شده است از اعتبار علمی آن کاسته شود. همچنین با وجود آنکه گردانندگان این دانشنامه مدعی بی طرفی هستند، معمولاً مقالات ویکی پدیا به نوعی با سیاستهای آمریکا و رژیم صهیونیستی مرتبط است و محتوایی جانبدارانه دارد. پایگاه ویکی پدیا در ایالت فلوریدای آمریکا است و این دانشنامه خود را تابع قوانین ایالات متحده میداند.