درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ از انحلال مجلس ایران تا حملات پاریس
امروز جمعه، بیست و سوم آبان سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ۲۷ ربیع الاول سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با سیزدهم نوامبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی ( بیست و سوم آبان) به شرح زیر است:
تولد ابوالعلاء معری
۱۰۷۹ سال پیش در چنین روزی ۲۷ ربیع الاول سال ۳۶۳ هجری قمری "ابوالعلاء معری" (Abu al-ʿAlaʾ al-Maʿarri) شاعر و ادیب عرب در شهر معره نعمان در بیست میلی شهر حلب در سوریه به دنیا آمد و در سال ۴۴۹ هجری (۱۰۵۸ میلادی) در همین شهر درگذشت.
وی به رهین المحبسین ملقب بود. در سن چهارسالگی در اثر بیماری نابینا شد و در یازده سالگی سرودن شعر را آغاز کرد.
انحلال مجلس شورای ملی ایران
۱۰۵ سال پیش در چنین روزی، بیست و سوم آبان سال ۱۲۹۴ هجری شمسی مجلس سوم شورای ملی ایران به دستور احمدشاه، آخرین پادشاه از سلسله قاجاریه منحل شد.
این اقدام نادرست پس از ملاقات احمد شاه با وزرای مختار روس و انگلیس صورت گرفت. در آن زمان دولتهای روس و انگلیس سعی داشتند ایران را در جنگ جهانی اول، علیه آلمان وارد نبرد کنند و از این رو نیروهای خود را به سوی ایران حرکت دادند. انگلیسیها در جنوب نیرو پیاده کردند و ارتش روسیه نیز از شمال به طرف تهران حرکت کرد. پس از حرکت نیروهای روسی به طرف تهران، عدهای از نمایندگان مجلس به نشانه اعتراض به ورود قوای بیگانه به کشور و تجاوز آنها به استقلال و تمامیت ارضی ایران، کمیته دفاع ملی را تاسیس کردند. آنان نتوانستند کار عمدهای از پیش ببرند، زیرا حاکمیت ایران در این زمان به دلیل بی لیاقتی سران کشور، به ضعیفترین حد رسیده بود. سرانجام پس از انقلاب سال ۱۹۱۷ میلادی در روسیه، نیروهای این کشور، شمال ایران را تخلیه کردند، اما ارتش انگلیس، جای آنها را گرفت. انگلیس با اقداماتی ظالمانه، از جمله برقراری حکومتی دست نشانده، کوشید به مطامع استعماری خود در ایران دست یابد.
درگذشت آیت الله العظمی سید محسن حکیم، رئیس حوزه علمیه نجف اشرف
۵۲ سال پیش در چنین روزی ۲۷ ربیع الاول سال ۱۳۹۰ هجری قمری آیت اللَّه العظمی "سیدمحسن حکیم" زعیم حوزه علمیه نجف اشرف درگذشت.
آیت اللَّه سیدمحسن حکیم در سال ۱۳۰۶ قمری در کشور عراق دیده به جهان گشود. او در تحصیل مدارج عالی علمی از محضر بزرگانی همچون آیات عظام: آخوند خراسانی، میرزای نایینی و آقا ضیاء عراقی کسب فیض کرد. آیت اللَّه حکیم نسبت به مسایل سیاسی و اجتماعی مسلمانان توجه ویژه ای اعمال می نمود و با زمامداران نالایق عراق سر ستیز داشت. ایشان علاوه بر مبارزه با استعمارگران غربی و حضور فعالانه در قیام اسلامی مردم عراق در سال ۱۹۲۰ میلادی، از انقلاب اسلامی ایران به رهبری امام خمینی (ره) در طول سالهای اولیه دهه ۱۳۴۰ شمسی پشتیانی می نمود. آیت اللَّه حکیم با روی کار آمدن حزب بعث در عراق، به مخالفت با آنان پرداخت و از این روی، حُکّام جور، انواع آزار و اذیت و اهانت را به ساحت این مرجع بزرگوار روا داشتند. سالهای پایانی عمر آن عالم سترگ به بیماری و تبعید گذشت و منزل وی در نجف مورد هجوم عواملِ چماقدار حزب بعث قرار گرفت و انواع بی حرمتیها را به ایشان نمودند. سرانجام این مرجع صبور و رهبر آگاه پس از تحمل رنج و مصیبت بسیار، ناشی از ظلم و ستم حکّام بعث، پس از دوره ای بیماری، در ۸۴ سالگی به لقای معبود شتافت.
به قدرت رسیدن حافظ اسد در سوریه
۵۰ سال پیش در چنین روزی سیزدهم نوامبر سال ۱۹۷۰ میلادی حافظ اسد در پی کودتای نظامی در سوریه به قدرت رسید.
پس از جنگ اعراب و اسرائیل در سال ۱۹۶۷ و اشغال بلندیهای جولان توسط ارتش اسرائیل، اختلافات درون حزبی بعث میان دو جناح به رهبری رئیس جمهوری وقت سوریه و حافظ اسد که وزیر دفاع و فرمانده نیروی هوایی سوریه بود، شدت گرفت. در ۱۲ نوامبر ۱۹۷۰ م کنگره حزب بعث سوریه، به برکناری وزیر دفاع (حافظ اسد) و رئیس ستاد ارتش رای داد. اما در فردای آن روز در ۱۳ نوامبر ۱۹۷۰ کودتایی علیه رژیم غیرنظامی حاکم به وقوع پیوست و حافظ اسد قدرت را در دست گرفت. چند روز بعد از کودتا اعلام شد که حکومت کودتایی، قانون اساسی جدیدی تنظیم و تدوین خواهد کرد و برای وارد شدن به فدراسیون طرحریزی شده مرکب از لیبی، سودان و سوریه گام برخواهد داشت. حافظ اسد در مارس ۱۹۷۱ با انتخاب به ریاست جمهوری سوریه، قدرت را به طور کامل در دست گرفت و تا پایان عمر در سال ۲۰۰۰ م در این سمت باقی ماند.
استقلال لوکزامبورگ
۱۳۰ سال پیش در چنین روزی سیزدهم نوامبر سال ۱۸۹۰ میلادی کشور کوچک لوکزامبورگ از هلند استقلال یافت.
لوکزامبورگ با ۲۵۸۶ کیلومتر مربع مساحت در غرب اروپا به دور از دریای آزاد و در همسایگی آلمان، فرانسه و بلژیک واقع شده است. لوکزامبورگ در اواخر قرن هجدهم به دنبال پیروزی انقلابیون در فرانسه، به تصرف هلند درآمد ولی با شکست ناپلئون بناپارت، به همراه هلند تحت اداره آلمان قرار گرفت. لوکزامبورگ در سال ۱۸۳۰ م تحت کنترل هلند و سپس بلژیک قرار گرفت. در سال ۱۸۶۷ در جریان کنفرانس لندن، استقلال لوکزامبورگ به تصویب رسید، اما اجرای آن در ۱۳ نوامبر سال ۱۸۹۰ عملی شد. در این سال به دنبال مرگ پادشاه هلند و روی کار آمدن دوک اعظم جدید در لوکزامبورگ، اتحاد این کشور با پادشاهی هلند ملغی اعلام شد. نظام سیاسی لوکزامبورگ، مشروطه سلطنتی با دو مجلس قانونگزاری است.
حملات تروریستی در پاریس
۵ سال پیش در چنین روزی، ۱۳ نوامبر ۲۰۱۵ میلادی در ساعت ۲۱:۱۶ به وقت اروپای مرکزی، یک رشته از حملات هماهنگشده تروریستی در مناطق یکم، دهم و یازدهم شهر پاریس فرانسه رخ داد که منجر به کشته شدن ۱۳۰ نفر و مصدومیت ۳۶۸ نفر شد.
برخی از این حملات تروریستی در نزدیکی ورزشگاه استاد دو فرانس در شمال پاریس و در شبی که تیمهای ملی فرانسه و آلمان رو به روی هم قرار گرفتند به وقوع پیوست. همچنین در همین زمان در جریان یک گروگانگیری در تئاتر بتکلان رخ داد که در جریان آن۸۷ نفر کشته شدند. این حملات بعد از جنگ جهانی دوم مرگبارترین واقعهای بود که در فرانسه اتفاق افتاده است. فردای این اقدام تروریستی، داعش مسئولیت این حملات را بر عهده گرفت.