درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از تولد شهید بهشتی تا نبرد العلمین
امروز جمعه دوم آبان سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با ششم ربیع الاول سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با بیست و سوم اکتبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (دوم آبان ) به شرح زیر است:
تولد شهید بهشتی
۹۲ سال پیش، در روز دوم آبان سال ۱۳۰۷ هجری شمسی آیت ا... دکتر «سید محمد حسینی بهشتی» متفکر و سیاستمدار انقلابی ایران، در اصفهان - از شهرهای مرکزی ایران - متولد شد.
آیت ا... بهشتی هجده ساله بود که برای ارتقاء سطح علمی خود به شهر مذهبی قم رفت و از محضر علمای بزرگ این شهر، از جمله امام خمینی (ره) بهره برد. در عین حال وی با استفاده از هوش سرشار خود، تحصیلات دانشگاهی را نیز ادامه داد و موفق به اخذ لیسانس و سپس دکترا در رشته فلسفه شد. این روحانی برجسته در سال ۱۳۴۴ برای تبلیغ اسلام به مرکز اسلامی هامبورگ در آلمان رفت. تسلط آیت ا... بهشتی به زبانهای آلمانی، انگلیسی و عربی، به وی کمک فراوانی برای فعالیتهای تبلیغی در آلمان و اروپا کرد. دکتر بهشتی در سال ۱۳۴۹ ه. ش پس از بازگشت به ایران همچنان به مبارزات خود با رژیم دیکتاتوری پهلوی ادامه داد و نقش موثری در پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷ ه. ش داشت. پس از انقلاب نیز وی به عنوان مدیری توانا و مورد اعتماد امام خمینی، سمتهای مهمی را برعهده گرفت که آخرین آنها ریاست دیوان عالی کشور بود. در عین حال، آیت ا... بهشتی با منطق و استدلال، فعالانه با جریانات منحرف و منافق به مقابله پرداخت و سرانجام نیز جان خود را بر سر این مبارزه مقدس گذاشت. وی و ۷۲ تن از مقامات و شخصیتهای کشور در تیر ماه سال ۱۳۶۰ ه. ش در جریان نشست حزب جمهوری اسلامی ایرن، با انفجار مهیب یک بمب که توسط عوامل گروهک منافقین کار گذاشته شده بود، به شهادت رسیدند. از شهید بهشتی آثار متعددی برجای مانده که ازجمله میتوان به کتاب های: «خدا از دیدگاه قرآن»، «بانکداری و قوانین مالی اسلام» و «نقش ایمان در زندگی انسان»، اشاره کرد. امام خمینی (ره) در جملهای کوتاه در بیان شخصیت این شهید بزرگوار فرمود: «شهید بهشتی مظلوم زیست و مظلوم مرد و خار چشم دشمنان اسلام بود.»
تولد مولوی شاعر، عارف و حکیم ایرانی
۸۳۸ سال پیش، در روز ششم ربیع الاول سال ۶۰۴ هجری قمری «جلال الدین محمد بلخی» معروف به «مولوی» شاعر و حکیم ایرانی در شهر بلخ که در آن زمان بخشی از ایران بود و اکنون در شمال افغانستان است، متولد شد.
پدرش «بهاءالدین ولد» از عارفان و سخنوران معروف بود. مولوی در کودکی به همراه پدر به سفر حج رفت و سپس به بغداد و پس از مدتی به قونیه در شرق ترکیه امروزی رفت. این شاعر و عارف ایرانی آموزش علوم اسلامی را در حلب و دمشق دنبال کرد و سپس به تربیت شاگردان پرداخت. نقطه عطف زندگی مولوی، آشنایی با شمس تبریزی عارف بزرگ ایرانی در سال ۶۴۲ قمری بود. از آن پس وی درس و بحث را رها کرد و به سیر و سلوک عرفانی و سرودن شعر روی آورد. آثار برجسته مولانا نیز از این زمان به بعد شکل گرفت که مهمترین آنها «مثنوی معنوی» است. دیگر کتاب شعر وی «دیوان شمس تبریزی» است که تقریباً همه اشعار این دو کتاب به زبان فارسی است. «فیهِ ما فیه»، «مجالس سبعه» و «مکتوبات» را میتوان از آثار منثور مولوی دانست. این شاعر و عارف بزرگ ایرانی در سال ۶۷۲ قمری درگذشت.
نبرد العلمین میان بریتانیا و آلمان در مصر
۷۸ سال پیش در چنین روزی، بیست و سوم اکتبر سال ۱۹۴۲ میلادی در جریان جنگ جهانی دوم، نبرد تاریخی «العلمین» (Al-alamein) در شهری به همین نام واقع در شمال مصر میان سپاهیان بریتانیا و ارتش آلمان نازی آغاز شد.
در این نبرد، فرماندهی قوای بریتانیا به عهده فیلد مارشال مونتگُمری بود و ارتش آلمان نیز تحت فرماندهی مارشال ادوین رومل، در جنگ شرکت داشت. سرانجام نبرد العلمین با شکست قوای آلمان نازی خاتمه یافت. اما جنگ میان این دو کشور در سایر نقاط شمال آفریقا همچنان ادامه یافت و سرانجام با شکست قطعی آلمان در جنگ، در آفریقا نیز صلح و آرامش برقرار شد.
تولد عبدالعزیز الرنتیسی
۷۳ سال پیش در بیست و سوم اکتبر ۱۹۴۷ میلادی "عبدالعزیز رنتیسی" رهبر جنبش مقاومت اسلامی فلسطین در روستای یبنا متولد شد.
عبدالعزیز رنتیسی پس از جنگ ۱۹۴۸، شش ماهه بود که خانواده اش به نوار غزه پناه برده و در اردوگاه آوارگان خان یونس ساکن شدند. پس از ترور شیخ احمد یاسین رهبر حماس نیروهای اسرائیل، رهبری حماس در داخل جنبش به رنتیسی سپرده شد. در حالی که رنتیسی تنها ۲۶ روز پس از شیخ احمد یاسین رهبری حماس را بر عهده داشت، در شب شنبه ۷ آوریل ۲۰۰۴، اتومبیل او را در خیابان جلاء در منطقه الغفری در شمال غزه به وسیله موشک هلفایر بالگردهای ارتش اسرائیل مورد هدف قرار گرفته و رنتیسی به همراه ۳ تن از همراهان خود در سن ۵۷ سالگی کشته شد.
تولد نگارنده فرهنگ لاروس
۲۰۳ سال پیش در چنین روزی برابر با بیست و سوم اکتبر ۱۸۱۷ میلادی "پیر لاروس" (Pierre Larousse) ادیب و لغت شناس فرانسوی در خانوادهای فقیر در شهر پاریس متولد شد.
او تا ۱۵ سالگی در کارگاه پدرش به عنوان شاگرد آهنگر، اسب را نعل می کرد. لاروس سپس تحصیلات خود را در ورسای ادامه داد و در این زمان، کتب منتشر شده در فرانسه و سایر نقاط جهان را مطالعه می کرد. وی از این زمان، درصدد تهیه فرهنگی جامع برآمد و با پشتکار فراوان، فرهنگ خود را به نام لاروس تکمیل کرد. تا اینکه با اتمام تحصیلات وی، فرهنگ او نیز کامل شد و انتشار یافت. پیِر لاروس فقط مبدع دایره المعارف نیست بلکه او نخستین کسی است که کتابهای تدریسی آموزشگاه ها را تدوین و روش آنها را عوض کرده و به صورت امروزی درآورده است. لاروس بر اثر کار مداوم بیمار شد تا اینکه در سوم ژانویه ۱۸۷۵ م در ۵۸ سالگی درگذشت.
روز استقلال لائوس
۶۷ سال پیش در چنین روزی برابر با بیست و سوم اکتبر ۱۹۵۳ میلادی "لائوس" از استعمار فرانسه استقلال یافت.
لائوس کشوری است در جنوب شرقی آسیا با وسعت ۲۳۶/۸۰۰ کیلومتر مربع که بین کشورهای ویتنام، کامبوج، تایلند و برمه قرار گرفته است. پایتخت لائوس وین تیان است. واحد پول این کشور کیپ و نوع حکومت آن جمهوری تک حزبی خلق با یک مجلس قانونگذاری است. اکثریت مردم لائوس پیرو آیین بودا هستند و مذاهب بومی و مسیحی در اقلیت اند. لائوس در طول تاریخ گذشته خود غالباً تحت سلطه همسایگان نیرومند خود قرار داشته است. در قرن ۱۹ لائوس تحت سلطه تایلند بود ولی در سال ۱۸۹۳ فرانسوی ها، تایلندیها را وادار به تخلیه این سرزمین کرده و لائوس را تحت الحمایه خود قرار دادند. در سال ۱۹۴۹ فرانسویها استقلال داخلی لائوس را به رسمیت شناخته و با استقرار رژیم سلطنتی در این کشور موافقت کردند. لائوس سرانجام در ۲۳ اکتبر سال ۱۹۵۳ به استقلال کامل رسید و نظام پادشاهی در آن ادامه یافت. در اواسط دهه ۱۹۷۰ م، مبارزه علیه دولت مرکزی به نتیجه رسید و با سقوط رژیم پادشاهی، جمهوری دموکراتیک خلقْ جایگزین آن شد.