درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از درگذشت بگویچ تا سلاخی خاشقچی
امروز دوشنبه، بیست و هشتم مهر سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با دوم ربیع الاول سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با نوزدهم اکتبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (بیست و هشتم مهر) به شرح زیر است:
سلاخی خاشقچی در کنسولگری عربستان در استانبول
دو سال پیش در چنین روزی، ۱۹ اکتبر سال ۲۰۱۸ تلویزیون رسمی عربستان، قتل جمال خاشقچی در داخل کنسولگری عربستان در استانبول را تائید کرد.
خاشقچی، دوم اکتبر به همراه نامزدش برای دریافت مدارک مربوط به ثبت رسمی ازدواج خود به سرکنسولگری عربستان در استانبول رفت. چند ساعت بعد، همسرش از ناپدید شدن خاشقجی خبر داد. مسئولین کنسولگری مدعی شدند که او از کنسولگری خارج شده است، اما نامزدش این ادعا را تکذیب کرد. در روزهای بعد، رسانهها و منابع ترکیهای اعلام کردند که خاشقچی در داخل کنسولگری به قتل رسیده و حتی سلاخی شده است. به گزارش روزنامه نیویورک تایمز به نقل از رسانههای عربی، مقامهای ترکیه، تکه تکه شدن خاشقچی را تایید کردند. براساس گزارش ها، محمد بن سلمان آل سعود، ولیعهد عربستان دستور قتل خاشقجی را به ژنرال احمد العسیری، رئیس دستگاه اطلاعات عمومی عربستان و سخنگوی سابق مداخله نظامی در یمن به رهبری عربستان سعودی داده و گفته بود خاشقجی را در ترکیه اعدام کند. در همان روز مطبوعات ترکیه اخباری مبنی بر سفر تیم پانزده نفرهٔ سعودی به استانبول و خروج خودروی ون مشکی از کنسولگری عربستان منتشر کردند. قتل جمال قاشقچی واکنشهای بسیاری در رسانههای گروهی و نزد مقامات سیاسی و حکومتی داشت روسای جمهور، وزرای خارجه و مقامات بسیاری از کشورها نسبت به قتل وی واکنش نشان دادند. ۱۲ شخصیت مهم مدعو برای کنفرانس سرمایهگذاری عربستان موسوم به نیوم، سفر خود را به عربستان لغو کردند. شبکه الجزیره عربی که از قطر پخش میشود برنامههای عادی خود را قطع و برنامههای ویژه قتل خاشقجی را به مدت سه هفته در راس کارها و اهداف خود قرار داد. شبکه انگلیسی الجزیره نیز تا حدودی همین خط و مشی را دنبال کرد و در رسوایی قتل خاشقچی بسیار تأثیرگذار بود. سایر رسانههای مهم خبری جهان نیز اخبار قتل وی را به مناسبتهای مختلف پوشش دادند.
قتل موریس بیشاپ، رئیس جمهور گرانادا
۳۷ سال پیش در نوزدهم اکتبر ۱۹۸۳ میلادی "موریس بیشاپ" (Maurice Bishop) رئیس جمهور کمونیست گرانادا به قتل رسید.
بیشاپ در سال ۱۹۴۶ م به دنیا آمد. وی پس از پایان تحصیلاتش، فعالیتهای سیاسی خود را در جهت به وجود آوردن تشکیلات کمونیستی در گرانادا متمرکز ساخت. بیشاپ در سال ۱۹۷۶ م جنبش سوسیالیستی گرانادا را با نام اختصاری حزب جوئل به وجود آورد و روزنامهای نیز به عنوان ارگان این حزب منتشر کرد. پس از چندی، این حزب توسط دولت، منحل و روزنامه آن نیز توقیف شد. موریس بیشاپ در ۱۳ مارس ۱۹۷۹ م در یک کودتای بدون خونریزی، حکومت غربگرای گرانادا را ساقط کرد و با اعلام جمهوری سوسیالیستی گرانادا، قدرت را به دست گرفت. وی مجلس را منحل کرد و روابط دوستانه ای با کوبا، نیکاراگوئه و سایر حکومتهای کمونیستی برقرار نمود. سیاست سوسیالیستی بیشاپ، امریکا را رو در روی گرانادا قرار داد. ازاین رو، ایالات متحده امریکا برای فلج کردن و سرنگونی دولت بیشاپ دست به کار شد. علاوه بر آن، بیشاپ از سوی جناح چپ افراطی حزب خود نیز تحت فشار قرار داشت. این امر زمینه ساز کودتای شورشیان نظامی گرانادا گردید و پس از چند روز درگیری، موریس بیشاپ سرانجام در ۱۹ اکتبر ۱۹۸۳ م در ۳۷ سالگی به قتل رسید و حکومت کمونیستی خشنتری، زمام امور این جزیره را به دست گرفت. این کودتا، زمینه ساز دخالت نظامی گسترده تفنگداران دریایى امریکا در ۲۵ اکتبر آن سال در این جزیره گردید. جزیره گرانادا با ۳۴۴ کیلومتر مربع مساحت در حوزه دریای کارائیب در امریکای مرکزی قرار دارد.
درگذشت علی عزت بگویچ، سیاستمدار بوسنیایی
۱۷ سال پیش، در روز نوزدهم اکتبر سال ۲۰۰۳ میلادی «علی عزت بگوویچ» (Alija Izetbegović) سیاستمدار و نویسنده بوسنیایی درگذشت.
وی در سال ۱۹۲۵ متولد شد. عزت بگوویچ از دوران جوانی به مبارزه با رژیم کمونیستی یوگسلاوی سابق پرداخت و چند بار به زندان افتاد. وی در سال ۱۹۸۹ حزب اقدام دموکراتیک را تاسیس کرد که در استقلال بوسنی در سال ۱۹۹۱ نقش مهمی داشت. این سیاستمدار مسلمان که پس از استقلال به ریاست جمهوری بوسنی انتخاب شد، درجریان حمله ارتش صربستان و صربهای بوسنی به مسلمانان این کشور، نقش مهمی را در دفاع از مردم بوسنی ایفا کرد. پس از پایان جنگ، عزت بگوویچ که پدر استقلال بوسنی خوانده میشود، دو بار به عضویت شورای ریاست جمهوری بوسنی برگزیده شد. اما در سال ۲۰۰۰ داوطلبانه از قدرت کناره گیری کرد. علی عزت بگوویچ علاوه بر فعالیتهای سیاسی، یک صاحب نظر و نویسنده اسلامی نیز به شمار میرفت و کتاب هایی، چون «مشکلات نهضت اسلامی»، «اسلام بین غرب و شرق» و «بیانیه اسلامی» را به نگارش درآورده است.
استقلال کلمبیا از اسپانیا
۲۰۱ سال پیش در چنین روزی، نوزدهم اکتبر ۱۸۱۹ میلادی کشور "کلمبیا" از استعمار اسپانیا به طور کامل مستقل شد.
سرزمین کلمبیا از قدیم الایام محل سکونت اقوام گوناگونی بود. این سرزمین از سال ۱۵۳۸ م مستعمره اسپانیا گردید و از آن زمان، بارها مورد تهاجم دول استعمارگر فرانسه و انگلستان قرار گرفت. اما مبارزات مردم با گذشت زمان وسعت بیشتری یافت و از سال ۱۷۸۱ م شورش هایى جهت استقلال این کشور برپا شد که به شدت سرکوب گردید. پس از تسلط ناپلئون بُناپارت بر اسپانیا، بار دیگر موقعیتی مناسب برای استقلال طلبان کلمبیایى به وجود آمد به صورتی که حتی در سال ۱۸۱۰ م اعلامیه استقلال این کشور تهیه و منتشر گردید. اما این وضعیت که به استقلال کلمبیا می انجامید، با واکنش شدید اسپانیایىها و قتل عام صدها نفر از انقلابیون منجر شد. سرانجام مبارزات استقلال طلبانه مردم در اوایل قرن نوزدهم به ثمر نشست و عاقبت قوای آزادیبخش سیمون بولیوار، مبارز معروف امریکای لاتین، با مبارزات پیگیر خود، در ۱۹ اکتبر سال ۱۸۱۹ م حکومت استعماری اسپانیا در این سرزمین را سرنگون کرد. کلمبیا با ۱۴۱/۷۴۸ کیلومتر مربع مساحت، در شمال غربی امریکای جنوبی در همسایگی ونزوئلا، پرو و اکوادور قرار گرفته است.
درگذشت ابن اثیر جزری، مورخ مسلمان
۸۱۲ سال پیش درچنین روزی، دوم ربیع الاول سال ۶۳۰ هجری قمری «ابن اثیر جزری» (Jazari) ملقب به عزالدین، مورخ، ادیب و محدث بزرگ جهان اسلام درشهر موصل ـ در شمال عراق ـ درگذشت.
او در سال ۵۵۵ هجری قمری در عراق متولد شد و اوایل عمرش را در موصل، بغداد و شام سپری کرد. ابن اثیر طی این مدت، علوم مختلف دینی را آموخت و دیری نپایید که در علم لغت از مشاهیر زمان خود شد. او سپس نزد اساتید برجسته زمان خود همچون، خطیب طوسی فقه و حدیث فراگرفت. معروفترین اثر ابن اثیر «الکامل فی التاریخ» (تاریخ کامل) است. وی در این کتاب وقایع مهم جهان را تا سال ۶۲۷ هجری قمری مرور کرده است. از سوی دیگر، چون ابن اثیر در دوره استیلای مغولان میزیسته، کتاب او از منابع مهم تاریخ مغول نیز به شمار میرود. کتاب معروف دیگر ابن اثیر «اسدالغابه فی معرفة الصحابه» نام دارد که شش جلد است و در آن شرح حال ۷۵۰۰ نفر از صحابه پیامبر اسلام (ص) آمده است.
درگذشت جاناتان سوئیفت، نویسنده سفرهای گالیور
۲۷۵ سال پیش در چنین روزی برابر با نوزدهم اکتبر ۱۷۴۵ میلادی "جاناتان سوئیفْت" (Jonathan Swift) نویسنده و شاعر انگلیسی درگذشت.
وی در ۲۲ آوریل ۱۶۶۷ م در دوبلین پایتخت ایرلند از پدر و مادری انگلیسی به دنیا آمد. سوئیفْت مدتها در جنبشی که مردم ایرلند برای استقلال ضد انگلستان به وجود آورده بودند شرکت کرد و در تمام این مدت، دست از نویسندگی برنداشت. وی از نویسندگان برجسته و از منتقدان نامور روزگار خود در انگلستان بود که با لحن استهزا آمیز و طنزآلود خود، بسیاری از عادات زشت مردم کشورش را نکوهش می کرد. اثرمعروف سوئیفْت، سفرنامه گالیور نام دارد که ابتدا به صورت اثری طنزآمیز به منظور انتقاد از حماقتها و بلندپروازیهای مردان روز کشور انتشار یافت، اما در عین حال، ماجرایى است هیجان انگیز که بارها به صورت فیلم به نمایش درآمده است. جاناتان سوئیفْت سرانجام در ۷۸ سالگی درگذشت.