درچنین روزی بر دنیا چه گذشت؟
تقویم تاریخ؛ از روز جهانی نابینایان تا آتش زدن مسجد کرمان
امروز پنجشنبه، بیست و چهارم مهر سال ۱۳۹۹ هجری شمسی، برابر با بیست و هفتم صفر سال ۱۴۴۲ هجری قمری و مطابق با پانزدهم اکتبر سال ۲۰۲۰ میلادی است.
به گزارش سرویس بین الملل
خبرگزاری صداوسیما، مهمترین رویدادهای تاریخی جهان در چنین روزی (بیست و چهارم مهر) به شرح زیر است:
روز جهانی نابینایان
۱۵ اکتبر، روز جهانی نابینایان (عصای سفید) است . توجه به ایمنی نابینایان و رعایت حقوق اجتماعی آنان، همواره مورد توجه مردم خیراندیش و مجامع بین المللی بوده و هست و هر از چندگاه، ضرورت توجه به نابینایان در طیف گستردهای مطرح می شود.
در سال ۱۹۵۰ م، سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد، یونسکو، و شورای جهانی نابینایان در جلسهای مشترک، قانون عصای سفید را بررسی و تصویب نمودند و روز ۱۵ اکتبر را روز جهانی عصای سفید یا روز جهانی ایمنی نابینایان اعلام کردند. قانون عصای سفید، تصویری جدید از نابینایان را در جامعه ترسیم کرده و از افراد نابینا میخواهد که به منظور حمایت از منافع خود، از تمام مفاد این قانون مطلع باشند. حق استفاده از کلیه امکانات رفاهی معمول در جامعه توسط نابینایان، تشویق نابینایان به مشارکت در امور دولتی و اشتغال توسط دولت و رعایت کامل حقوق نابینایان به هنگام عبور و مرور توسط رانندگان وسایل نقلیه از جمله مفاد این قانون می باشند.
فاجعه مسجد جامع کرمان
۴۲ سال پیش درچنین روزی، بیست و چهارم مهر سال ۱۳۵۷ هجری شمسی فاجعه مسجد جامع شهر کرمان در جنوب ایران، به وقوع پیوست.
مردم کرمان در این روز به منظور بزرگداشت چهلم شهدای هفدهم شهریور ۱۳۵۷ ه ش در تهران، در مسجد جامع گرد آمده بودند. در پی این گردهمایی، نیروهای امنیتی رژیم شاه به مردم بی دفاع حمله ور شدند و تعداد زیادی از آنها را شهید و مجروح کردند. این واقعه، موج جدید و گستردهای در اعتراض به جنایات رژیم شاه به وجود آورد و فاجعه کشتار مسجد جامع کرمان، به عنوان سندی دیگر از سیاستهای سرکوبگرانه رژیم شاه، در تاریخ به ثبت رسید.
استقلال بوسنی و هرزگوین از یوگسلاوی
۲۹ سال پیش در چنین روزی برابر با پانزدهم اکتبر ۱۹۹۱ میلادی بوسنی و هرزگوین از یوگسلاوی اعلام استقلال کرد.
جمهوری بوسنی و هرزگوین در جنوب اروپا و در همسایگی کشورهای کرواسی و یوگسلاوی و بر کرانه دریای آدریاتیک واقع است. پس از پایان جنگ جهانی دوم، بوسنی و هرزگوین ضمیمه کشور یوگسلاوی گردید. تا اینکه این جمهوری به دنبال منازعات دنباله دار استقلال طلبانه، به همراه کشورهای صربستان، کرواسی و اسلوونی و... از یوگسلاوی تجزیه و مستقل شد. در ۱۵ اکتبر ۱۹۹۱ م مجلس ملی بوسنی و هرزگوین اعلامیه ای صادر نمود و طی آن استقلال این کشور را اعلام داشت و در پی آن در ژانویه سال ۱۹۹۲ م به طور رسمی از جمهوری فدرال یوگسلاوی خارج گردید. در پی آن و در طی رفراندوم اول مارس ۱۹۹۲ م، مسلمانان با ۹۹/۴ درصد آراء، رأی به استقلال میهن خود دادند و در هفتم آوریل همان سال جامعه اروپا استقلال بوسنی را به رسمیت شناخت. این در حالی بود که صرب های بوسنی علاقهمند بودند تا همچنان در جمهوری فدرال یوگسلاوی باقی بمانند. از اینرو، پس از استقلال بوسنی، جنگ های داخلی بین نیروهای مسلمان و صرب آغاز گشت و باعث کشتار وسیع و ویرانیهای فراوانی گردید. این جنگ ها سرانجام با امضای قرارداد صلح دِیتون در سالهای ۱۹۹۵ م به پایان رسید و کشور به آرامش دست یافت.
درگذشت ابوالمعالی کرباسی اصفهانی
۱۲۷ سال پیش در چنین روزی برابر با بیست و هفتم صفر ۱۳۱۵ قمری فقیه اصولی "ابوالمعالی کلباسی اصفهانی" درگذشت. محمد بن حاج محمد ابراهیم کلباسی، از بزرگان علمای امامیه اوایل قرن چهاردهم هجری است. وی از نظر علمی، مراتب بلندی داشت و دارای تألیفات بسیاری است. از جمله آثار او می توان به کتب: شرح کفایه سبزواری، شرح خطبه الدمشقیه و الجبر و التَفویض اشاره کرد. وی همچنین درباره محدثان بزرگ و طبقات دیگر، کتب مستقلی تألیف کرده است.
درگذشت نیچه، فیلسوف آلمانی
۱۷۶ سال پیش، در روز پانزدهم اکتبر سال ۱۸۴۴ میلادی «فردریک ویلهلم نیچه» (Friedrich Wilhelm Nietzsche)، فیلسوف آلمانی متولد شد.
وی پس از پایان تحصیلات، در دانشگاه بال به تدریس پرداخت. او با ادیان و اصول اخلاقی مخالفت میورزید و در فلسفه خود به «ابر مرد» معتقد بود. به نظر نیچه ابرمرد، حاصل اراده انسان و از همه خوبیها و بدیها برتر است. از آثار او میتوان «چنین گفت زرتشت»، «پیدایش تراژدی» و «ورای خوب و بد» را نام برد. نیچه در اواخر عمر تعادل فکری خود را از دست داد و در سال ۱۹۰۰ درگذشت.