بولتن حاضر تلاش دارد مهمترین چالش های داخلی و خارجی دولت جدید آمریکا را در بازه زمانی هفتگی، رصد و در چارچوب موضوعی دسته بندی کند و در اختیار پژوهشگران و برنامهسازان این حوزه قرار دهد.
پژوهش خبری صدا وسیما: سابقه دشمنی ایالات متحده آمریکا با جمهوری اسلامی به هفته های نخستین پیروزی انقلاب اسلامی باز میگردد. این دشمنی ممکن است دچار فراز و فرود شده باشد اما به گواهی تاریخ هرگز در اصل و اساس خود دستخوش کوچکترین تغییری نشده است بلکه گذشت زمان بارها اثبات کرده که دشمنی کاخ سفید با ایران اسلامی روز به روز سخت تر و همه جانبه تر شده است.
واقعیت این است که انتخاب دونالدترامپ به عنوان رییس جمهور آمریکا بیش از آنکه موجب تقویت حزب جمهوریخواه آمریکا شود گسترش اختلافات را در جامعه آمریکا در پی داشته است.. جالب است که اختلافات یادشده ، که هر روزه موارد متعددی از آن گزارش می شود، مختص دو حزب رقیب جمهوریخواه و دموکرات نیست بلکه یکی از پیامدهای پیروزی ترامپ اوج گرفتن اختلافات داخلی در حزب جمهوریخواه است..
بولتن حاضر تلاش دارد مهمترین تبلیغات رسانه ای مقامات آمریکایی در خصوص مهمترین چالش های داخلی و خارجی دولت جدید آمریکا را دربازه زمانی هفتگی، رصد و در چارچوب موضوعی دسته بندی و در اختیار پژوهشگران و برنامهسازان این حوزه قرار دهد.
جمع بندی:
شواهد زیادی نشان از تداوم بلکه گسترش اختلافات سیاسی در جامعه آمریکا دارد. به نظر می رسد این اختلافات با آمدن ترامپ و سیاست های چالش برانگیزش به شدت افزایش یافته. بهانه های مختلفی این اختلافات را دامن می زند یکی از جدیدترین بهانه ها تصمیم درباره برجام و خروج احتمالی از آن است. رسانه ها در این خصوص از نگارش نامه ای با امضای 180 عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا خبر دادند که در آن تلاش برای ترغیب ترامپ به حفظ برجام صورت گرفته بود.
رسانه ها در این خصوص گزارش کردند: در نامه ای که ۱۸۰ عضو دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا آن را امضاء کرده و قرار است برای ترامپ ارسال شود، آمده است: برخی از ما رأی مثبت و برخی به توافق هستهای ایران رأی منفی دادیم. نامه مذکور درادامه می افزاید: با این وجود، ما در این عقیده که اجرای این توافق تا سر حدّ امکان، اهرم فشار بیشتری برای متوقف کردن برنامه هستهای تسلیحاتی بالقوه ایران فراهم کرده و فعالیتهای بی ثبات کننده ایران را کاهش می دهد، متحد هستیم.(خبرگزاری مهر12/ 07/ 96) اما «ریچادر هاس» رئیس شورای روابط خارجی آمریکا در توئیتر ضمن انتقاد از ترامپ و تصمیم احتمالیش برای خروج از برجام بر وجود منافع مختلف برای آمریکا در اثر حفظ برجام تاکید و نوشت : باقی ماندن در برجام به معنای بدون نقص بودن آن نیست. اما در حال حاضر بهترین گزینه در این مورد برای آمریکا بها دادن به واقعیت های منطقه ای و بین المللی است. حق با وزیر دفاع است. ماندن در توافق هسته ای ایران به نفع آمریکاست. با جلوگیری از تخریب آن جلوی بحران هسته ای دوم را بگیرید..(خبرگزاری مهر12/ 07/ 96)
و اما در زمینه اجتماعی رسانه ها از نگرانی فزآینده شهروندان آمریکایی از گسترش فساد اداری در کابینه ترامپ خبر دادند. بر این اساس رسانه ها اعلام کردند: افکار عمومی نگران فساد اداری در کابینه ترامپ هستند. کاخ سفید اعلام کرد تام پرایس وزیر بهداشت آمریکا که به علت استفاده از هواپیماهای اختصاصی در سفرهای کاری خود مورد انتقاد قرار گرفته بود روز جمعه از سمت خود استعفا کرد..دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا استعفای تام پرایس وزیر بهداشت این کشور را که به هدر دادن اموال عمومی متهم شده بود، پذیرفت. تام پرایس در پی رسوایی هدر دادن اموال عمومی، استعفا کرد که این استعفا با موافقت ترامپ روبرو شد.(خبرگزاری صدا و سیما 08/ 07/ 96)
اما فرمان مهاجرتی ترامپ که با حواشی زیادی همراه بود هنوز هم خبر ساز است به گونه ای که رسانه ها اعلام کردند: «اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا» بامداد شنبه در بیانیه ای اعلام کرد که از فرمان منع مسافرتی جدید دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا در دادگاه شکایت خواهد کرد.«اتحادیه آزادیهای مدنی آمریکا» در ادامه بیانیه خود آورده است که شکایت نامهای که علیه فرمان منع مهاجرت قبلی ترامپ در یک دادگاه ایالت مریلند مفتوح است را اصلاح خواهد کرد..(خبرگزاری مهر08/ 07/ 96)
این هفته نیز تداوم روند افزایشی مناسبات چالشی واشنگتن و پیونگ یانگ و واشنگتن مسکو ادامه پیدا کرد. بنابراین بیشترین حجم نمونه های یاد شده به مناسبات چالشی واشنگتن با مسکو و پس از آن به مناسبات با پیونگ یانگ اختصاص داشت.
«سرگئی لاوروف» وزیر خارجه روسیه با تاکید بر وجو مشکلات متعدد: درباره اینکه چگونه در سوریه با هم همکاری می کنیم، باید بگویم که بدون مشکل نیست؛ چرا که هر کسی مشابه فرد دیگر به یک مسأله نمی پردازد.. (خبرگزاری مهر07/07 /96) ولادیمیر پوتین رییس جمهوری روسیه نیز با تاکید بر نامناسب بودن روابط واشنگتن مسکو و ضرورت پرهیز از دخالت در امور داخلی روسیه تاکید کرد: سطح کنونی رابطه مسکو و واشنگتن رضایت بخش نیست. مسکو معتقد است برای همکاری سازنده، روابط باید بر پایه احترام به منافع ملی طرفین و عدم دخالت در امور داخلی باشد. روابط دوجانبه فعلی روسیه با آمریکا، قابل قبول نیست. ما به دنبال همکاری سازنده و بر اساس منافع مشترک هستیم.ما معتقدیم که باید به اصول برابری، احترام به منافع ملی و عدم دخالت در امور داخلی، پایبند باشیم.( خبرگزاری مهر11/ 07/ 96)
بر اساس نمودارهای موجود باید گفت موضوع مناسبات چالشی واشنگتن و پیونگ یانگ به عنوان دومین نمونه چالشی بازتاب یافته است..
پژوهش خبری // مرتضی هوشیار