رصد هفتگی
رصد مسائل مربوط به آمریکا(مقطع بررسي17/ 09/ 96 تا 23/ 09/ 96)
بولتن حاضر تلاش دارد مهمترین چالش های داخلی و خارجی دولت جدید آمریکا را در بازه زمانی هفتگی، رصد و در چارچوب موضوعی دسته بندی کند و در اختیار پژوهشگران و برنامهسازان این حوزه قرار دهد.
پژوهش خبری صدا وسیما: سابقه دشمنی ایالات متحده آمریکا با جمهوری اسلامی به هفته های نخستین پیروزی انقلاب اسلامی باز میگردد. این دشمنی ممکن است دچار فراز و فرود شده باشد اما به گواهی تاریخ هرگز در اصل و اساس خود دستخوش کوچکترین تغییری نشده است بلکه گذشت زمان بارها اثبات کرده که دشمنی کاخ سفید با ایران اسلامی روز به روز سخت تر و همه جانبه تر شده است.
واقعیت این است که انتخاب دونالدترامپ به عنوان رئیس جمهور آمریکا بیش از آنکه موجب تقویت حزب جمهوریخواه آمریکا شود گسترش اختلافات را در جامعه آمریکا در پی داشته است.. جالب است که اختلافات یادشده ، که هر روزه موارد متعددی از آن گزارش می شود، مختص دو حزب رقیب جمهوریخواه و دموکرات نیست بلکه یکی از پیامدهای پیروزی ترامپ اوج گرفتن اختلافات داخلی در حزب جمهوریخواه است..
بولتن حاضر تلاش دارد مهمترین تبلیغات رسانه ای مقامات آمریکایی در خصوص مهمترین چالش های داخلی و خارجی دولت جدید آمریکا را دربازه زمانی هفتگی، رصد و در چارچوب موضوعی دسته بندی و در اختیار پژوهشگران و برنامهسازان این حوزه قرار دهد.
جمع بندي
در زمینه رصد اوضاع آمریکا ؛ «واکنش به استعفای معاون مشاور امنیت ملی آمریکا» تنها بهانه خبری در زمینه اختلافات سیاسی در جامعه آمریکا بود. و در خصوص معضلات اجتماعی ؛ « دشواری تامین مخارج درمانی برای شهروندان آمریکایی» و «تداوم انتقادات از طرح های مالیاتی جدید» و « در خواست تعدادی از سناتورها از ترامپ برای استعفا به بهانه رسوایی های جنسی افشاء شده اخیر» بهانههای خبری اجتماعی در بازه زمانی یادشده است .
در زمینه چالش های خارجی برخلاف چند هفته اخیر که بحران شبه جزیره کره در صدر تبلیغات رسانه ای قرار داشت دربازه زمانی یادشده تمرکز بر نمونه های چالشی در مناسبات مسکو واشنگتن قرار گرفت. البته مناسبات چالشی واشنگتن – پیونگ یانگ رتبه دوم را به خود اختصاص داد.
اما در خصوص رصد اوضاع داخلی آمریکا درباره اختلافات سیاسی در آغاز باید به استعفای معاون مشاور امنیت ملی آمریکا اشاره کرد که بخشی از فضای رسانه ای را به خود اختصاص داده است .
رسانه ها در این خصوص گزارش کردند: جیمز ماتیس وزیردفاع آمریکا در واکنش به استعفای معاون مشاور امنیت ملی گفت: تیم امنیت ملی کاخ سفید یکی از اعضای ارزشمند خود به عنوان معاون مشاور امنیت ملی آمریکا از دست داده است..«دینا پاول»، معاون سابق مشاور امنیت ملی آمریکا پس از آنکه ترامپ روز چهارشنبه اعلام کرد آمریکا قدس را به عنوان پایتخت اسرائیل خواهد شناخت و به وزارت خارجه آمریکا دستور داد سفارت این کشور از تل آویو به قدس انتقال یابد، تصمیم به استعفا از سمت خود گرفت.(خبرگزاری تسنیم 19/ 09/ 96)
در زمینه اجتماعی رسانه ها از دشواری تامین مخارج درمانی برای شهروندان آمریکایی و تداوم اختلافات بر سر طرح های مالیاتی جدید خبر دادند.
به گزارش پايگاه اينترنتي آمريکايي واشنگتن فري بيکن در گزارشي هزينه هاي درماني در آمريکا را بسيار سنگين خواند و از ناتواني جمعيت زيادي از مردم اين کشور براي تامين مخارج پزشکي خود خبر داد.
بيش از يک چهارم مردم آمريکا به دليل بالا بودن هزينه هاي درماني مجبور مي شوند، معالجات خود را به تعويق اندازند.(خبرگزاری صدا و سیما20/ 09/ 96)
ده ها شهروند آمريکايي با تجمع در برابر کاخ سفيد به مصوبه اخير سنا که براساس ديدگاه مالياتي دونالد ترامپ تدوين شده است، اعتراض کردند.شرکت کنندگان با در دست پلاکاردهايي که روي آن نوشته بود : " حتي يک پني از ماليات از ثروتمندان کم نکنيد ! "، " قانون ماليات جديد دروغ است " و " ماليات ثروتمندان را کم کنيد نه فقيران "، به سياست هاي ترامپ رئيس جمهوري امريکا اعتراض کردند.مصوبه اخير مجلس سنا که براساس ديدگاه مالياتي دونالد ترامپ تدوين شده هدف سادهتر کردن نظام مالياتي و کاهش ماليات به خصوص براي درآمدهاي بالا را دنبال کرده است.( خبرگزاری صداو سیما21/ 09/ 96)
هفته گذشته «برنی سندرز» نامزد انتخابات ریاست جمهوری آمریکا در صفحه توئیتر خود در واکنش به تصویب طرح مالیاتی ترامپ ، آن را به زیان شهروندان عادی آمریکایی توصیف کرد و افزود: تصویب طرح کاهش مالیاتها یکی از سرقتهای بزرگ در تاریخ آمریکا است و جمهوریخواهان مشغول غارت خزانهداری آمریکا هستند. وقتی که مورخان به تاریخ اول دسامبر 2017 (رأی گیری در سنای آمریکا درباره طرح کاهش مالیات ها) برگردند، پی خواهند برد که این یکی از سرقت های بزرگ در تاریخ ایالات متحده است، زیرا جمهوریخواهان در حال غارت خزانهداری هستند. (خبرگزاری صدا و سیما 11/ 09/ 96)
در بخش سیاست خارجی، این هفته برخلاف بیشتر هفته های اخیر که موضوع بحران شبه جزیره کره در صدر خبرها بود ، مناسبات چالشی واشنگتن – مسکو در رتبه اول و مناسبات چالشی واشنگتن – پیونگ یانگ در مرحله بعدی قرار گرفت .
البته بهانه های تشدید اختلافات آمریکا - روسیه متعدد بود به گونه ای که سیاست ترامپ در خصوص تحریم روسیه ، موضع گیری در برابر قدس شریف و برجام از مهمترین بهانه های یاد شده است که در زیر چند نمونه از آنها بازتاب یافته ..: رئيس جمهور آمريکا روز جمعه به سبب آنکه روسيه با استقرار يک نوع موشک ممنوعه کروز ، معاهده هسته اي مربوط به دوره جنگ سرد را نقض کرد خواستار اعمال تحريم هاي جديد ضد مسکو شد. (خبرگزاری صدا و سیما18/ 09/ 96)
"سرگئی لاوروف" وزیر امور خارجه روسیه در پایان نشست خود با رکس تیلرسون"«انتقال سفارت آمریکا از تل آویو به شهر قدس، کلیه تلاش های بین المللی زیر نظر سازمان ملل، از جمله با میانجی گری گروه «چهارجانبه خاورمیانه» (روسیه، آمریکا، سازمان ملل و اتحادیه اروپا) برای حل و فصل مناقشه فلسطین و اسرائیل را از بین خواهد برد و ممکن است روی طرح ایجاد دو دولت مستقل فلسطینی و اسرائیلی در خاورمیانه خط بطلان بکشد.» (خبرگزاری مهر17/ 09/ 96)
"سرگئی لاوروف"تهدید آمریکا مبنی بر خروج این کشور از توافق هسته ایِ ۱۴ جولای سال ۲۰۱۵ (۲۳ تیرماه ۱۳۹۴) موسوم به «برجام» تلاش ها برای پایان دادن به بحران هسته ای در کره شمالی را با مشکلاتی مواجه کرده است. کره شمالی با توجه به عهدشکنی های آمریکا در موضوع توافق هسته ای با ایران خواهان تضمین های امنیتی در صورت مذاکره هسته ای است. در نتیجه اکنون شرایط برای ازسرگیری گفتگوها درباره مسئله هسته ای شبه جزیره کره دشوارتر شده است. (خبرگزاری مهر19/ 09/ 96)
پژوهش خبری // پژوهشگر: مرتضی هوشیار