نام گذاری سال 1396 به عنوان " اقتصاد مقاومتی؛ تولید و اشتغال" در ادامه نام گذاری سال1395 در رویکردی راهبردی برای مقابله با دشمن در جنگ نابرابر اقتصادی است.
برای اینکه نظام اسلامی بتواند با نقشه های دشمن هوشمندانه برخورد کند، می بایست گره های اصلی مشکلات اقتصادی کشور را شناسایی کرده و اقدام به برطرف کردن آنها نماید به اذعان بسیاری از کارشناسان گره های اصلی اقتصادی کشور ،«رکود تولید» و «بیکاری» است که در سیاستهای اقتصاد مقاومتی ، راهحل این مشکلات آورده شده است. که نتیجه حل این مشکلات رونق تولید و اشتغال می باشد.چنانچه برخی از فواید رونق گرفتن تولید ملی، نیز در فرمایشات مقام معظم رهبری در حرم مطهر عنوان شده است.در نتیجه ایشان هدف نظام اسلامی را، "پیشرفت همهجانبه، استقلال از قدرتهای سلطهگر جهانی، شکوفایی استعدادها، رهایی کشور از آسیبهای اجتماعی و عزت و امنیت و اقتدار ملی" بیان کردند و برای رسیدن به آن نیز در راستای سیاست های اقتصادی سال گذشته نقشه راهی برای رونق تولید و به تبع آن اشتغال ترسیم کردند. که در دوبخش رونق تولید و اشتغال، قابل رصد کردن می باشد. بخش اول نیز در هفت محور تقسیم بندی شده است.
مدیریت پژوهش های خبری معاونت سیاسی تلاش دارد اقدامات مسئولان رادر خصوص فرمایشات مقام معظم رهبری، در خصوص تولید و اشتغال -در سال 1396 – را رصد کرده و در قالب گزارش های هفتگی به اطلاع مخاطبان خود برساند.
مهم ترین محورهای مهم و برجسته مورد بررسی در11/ 06/ 96 الی15/ 06/ 96 عبارتند از:
در رصد هفته مورد بررسی، از نکات ده گانه تعیین شده از سوی مقام معظم رهبری به موارد ذیل پرداخته شده است:
"دخالت دادن مردم در کار تولید"، "گسترش صادرات و طرف های صادراتی" ، "تامین امنیت سرمایه گذاری" ، ، "جلوگیری از واردات کالاهایی که یا در داخل تولید میشوند یا قابل تولید کردن است." ، " اشتغال " .
و مهم ترین محورهای رصد شده از نکات فوق عبارتند از:
· دعوت از مردم روستاها برای فعالیت در حوزه های گردشگری، صنایع دستی، بوم گردی، مزرعه و دام و دریافت تسهیلات در این زمینه صورت گرفت .
· ۲۲ هزار واحد صنعتی نیمهتمام و در حال تعطیل در کشور به چرخه تولید بازگشته و امسال هم رکورد فعالسازی ۳۰ هزار واحد صنعتی پیشبینیشده است.
· تخصیص تسهیلات خارجی صرفاً به طرحهای سودآور/ این تسهیلات صرفاً برای طرحها و پروژههای عمرانی که ارزیابی اقتصادی و سودآوری آنها به تایید رسیده است، مصرف شود.
· تخصیص ۲۰۰ میلیارد تومان برای تولید و اشتغال عشایر از محل صندوق توسعه ملی .
· مصوبه اعطای تسهیلات ۶۰۰ میلیارد تومانی به صنایع تبدیلی برای نوسازی و توسعه صادرات بخش کشاورزی ،
· صادرات میعانات گازی مجتمع از ابتدای سال 96 تا پایان مرداد ماه با رشدی 18 درصدی به بیش از 91 میلیون بشکه افزایش یافته است .
· در هفت ماهه اول سال ۲۰۱۷ واردات ترکیه از ایران چهار میلیارد و ۵۱۲ میلیون دلار با احتساب نفت و گاز بوده است که معادل ۳.۸ درصد افزایش نسبت به مدت مشابه سال قبل را نشان میدهد. صادرات ایران به ترکیه در ۷ ماهه نخست سال جاری میلادی با رشد ۸۰ درصدی نسبت به مدت مشابه سال قبل به ۴.۵ میلیارد دلار رسید.
· صادرات آبزیان در چهار ماهه امسال ۶۶ درصد رشد داشته است و صادرات لبنیات در چهار ماهه امسال حدود ۲۷ تا ۲۸ درصد رشد داشته .
· پوشش بیمهای نیازی ضروری برای جذب سرمایهگذاری خارجی- یکی از مهمترین پیش نیازهای جذب سرمایه گذاری خارجی، فراهم شدن زمینه پوشش ریسک های ناشی از عوامل غیرتجاری برای سرمایه گذاران خارجی است. ایران، سرمایه گذاری خارجی را برابر ریسک های غیرتجاری تضمین و مجوز آن را صادر می کند.
· دستگاه های اجرایی باید شرایط را برای سرمایه گذاران تسهیل کنند.باید شرایط سرمایه گذاری به ویژه در استان های کم برخوردار تسهیل شود .
· ممنوعیت واردات گندم، امسال همانند سال گذشته گندم در کشور تولید می شود با توجه به کافی بودن ذخایر گندم امسال نیازی به واردات گندم نداریم.
· با بهره برداری از 450 طرح صنعتی در کشور طی هفته دولت امسال بیش از 16 هزار شغل به طور مستقیم در این بخش ایجاد شد.
· دولت مصمم است سالانه 950هزار شغل ایجاد کند، تعاونی ها ظرفیت ایجاد سالانه حدود 100 هزار شغل در کشور را دارند.
· با اجرای طرح روستا تعاون، ایجاد حداقل یک میلیون و ۹۱۴ هزار فرصت شغلی در روستاها توسط بخش های تعاونی و خصوصی پیش بینی شده است.
· با اجرای طرح تولید پوشاک در پنج استان، برای 5480 نفر شغل در مناطق روستایی ایجاد می شود .
· حمایت از کسب و کارهای دانش محور منجر به تقویت بنیه علمی کشور میشود،شرکتهای دانش بنیان درحل معضل بیکاری کشور نقش دارند .
· برای ایجاد اشتغال باید سیاستهای اقتصاد مقاومتی مبتنی بر استفاده از ظرفیتهای داخلی و ایجاد زمینه برای سرمایهگذاری داخلی و خارجی اجرا شود تا سرمایهگذاران بدون هیچگونه نگرانی از تغییر قوانین فعالیتهای اقتصادی اشتغالزا را انجام دهند.
· ابلاغ مصوبه یک و نیم میلیارد دلار برای ایجاد اشتغال در مناطق روستایی .
· دولت دوازدهم تسهیلات کلان با سودهای 6 و 8 درصد برای ایجاد و توسعه تعاونی های روستایی در فعالیت های مختلف در نظر گرفته است.
· امسال ۱۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار، برای توسعه مکانیزاسیون کشاورزی اختصاص یافته است.
· تاکید برتقویت دیپلماسی اقتصادی و استفاده از ابزار اوراق بهادار ارزی در جذب منابع مالی خارجی و بهبود وضعیت سرمایه گذاری خارجی، جلب و تشویق سرمایه های خارجی به حضور در کشور از اصلی ترین برنامه های وزارت امور اقتصادی و دارایی است .
·
برای حل بحران
بیکاری و اشتغال جوانان جوایای کار راهی جز پویاکردن اقتصاد نداریم. دولت و مجلس باید با کنار گذاشتن بروکراسی
اداری و ایجاد فضای کسب و کار زمینه پویایی مولد را به وجود آورند.